r
Nosalty Logó

Édes foszlós kalács vadkovásszal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Fahéj
Édes foszlós kalács vadkovásszal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
vadkovászos
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 774 kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3094 kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 266 kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19.1 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1088.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    715 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    140.5 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 774 kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    76.6 g

Zsír

  • Összesen
    52.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4354.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    227 mg
  • Kálcium
    399 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    703 mg
  • Nátrium
    2861 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    562.1 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    186 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    178 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    178 micro
Összesen 3094 kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    373.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 266 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az aktív vadkovászunkból kiveszünk 10 dkg-ot, megetetjük 1 dl vízzel + 10 dkg kenyérliszttel, és szobahőmérsékleten kelni hagyjuk úgy 5-6 órát.
  2. Ha megduplázódott a térfogata, elkeverjük a langyos tejjel, a cukorral, hozzászitáljuk az összes lisztet, megsózzuk, és lágy tésztát készítünk belőle. 10 percet pihentetjük.
  3. Beledagasztjuk a lágy vajat, és megint pihentetjük 10 percet.
  4. Ismét dagasztunk rajta, majd 20 perc pihenő következik.
  5. Utolsó dagasztás következik, majd pihentetjük a tésztánkat 30 percet.
  6. Lisztes felületen lisztes kézzel kihúzkodjuk minden irányba, meghajtogatjuk fentről le, lentről fel háromba, majd jobbról-balról megint háromba. Letakarva szobahőmérsékleten kelesztjük 1 órát.
  7. A hajtogatást megismételjük, és megint hagyjuk kelni 1 órát.
  8. A hajtogatást harmadszor is elvégezzük, és megint kelesztjük 1 órát.
  9. A tésztát lisztes felületen kézzel finoman kihúzkodjuk, kilapítjuk, és 3 vagy 4 csíkká (ez fonástudományunktól függ) vágjuk.
  10. A csíkokat kissé meghengergetjük, és lazán megfonjuk. A fonatot kivajazott sütőformába tesszük, és letakarva, langyos helyen kelesztjük még 1,5 órát.
  11. A tetejét megkenjük vajjal, és 220°C-on lefedve sütjük 20 percig, majd 180°C-on hőlégkeveréssel tovább sütjük kb. 30 percig, míg a teteje szép barnára sül.
  12. A formából kivéve deszkán vagy rácson hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 85
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 66
  • Össznézettség: 29084
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 07.

Ajánló

A vadkovászos tésztával mindig finoman bánjunk, ha hajtogatjuk vagy formázzuk. Vigyázzunk, hogy a levegőt ne szorítsuk ki belőle, inkább juttassunk még bele. Meghálálja.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tudtam, hogy ez lesz! Nemrég még attól is boldog voltam, ha egyáltalán ehetőre sikerült a vadkovászos kenyerem, amit csak diszkosznak becéztem "csodás" külleme, és szó szerint súlyos egyénisége miatt, most meg egyfolytában azon forog az agyam, hogy mit lehetne még kifejleszteni vadkovásszal a kenyéren kívül. Mert a kenyerem már rendben van, az már nem kihívás - és én ennek hihetetlenül örülök persze, de - tovább kell lépni. És most sikerült a kalács is! Külsőre persze nem bolti kényeske-fényeske, hanem igazi őserős, rusztikus "élet" árad belőle, a belseje meg foszlós, illatos, ízes puha finomság. Mindenkinek bátran ajánlom, aki elég türelmes hozzá!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...