Édes foszlós kalács vadkovásszal
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
25g kovász46 kcal
-
25g kenyérliszt bl8090 kcal
-
25g víz0 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
63g tej35 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
2g só0 kcal
-
13g vaj90 kcal
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
100g kovász182 kcal
-
100g kenyérliszt bl80361 kcal
-
100g víz0 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g tej140 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
7g só0 kcal
-
50g vaj359 kcal
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
8.6g kovász16 kcal
-
8.6g kenyérliszt bl8031 kcal
-
8.6g víz0 kcal
-
42.8g finomliszt156 kcal
-
21.4g tej12 kcal
-
5.1g cukor20 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
4.3g vaj31 kcal
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 19.1 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1088.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 176 mg
-
Nátrium 715 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 140.5 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 46.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 76.6 g
Zsír
-
Összesen 52.1 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4354.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 227 mg
-
Kálcium 399 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 148 mg
-
Foszfor 703 mg
-
Nátrium 2861 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 562.1 g
-
Cukor 72 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 186 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 342 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 178 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 336 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 80 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 178 micro
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 373.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 245 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
Hozzávalók
-
10 dkg kenyérliszt bl80
-
1 dl víz
-
50 dkg finomliszt
-
2.5 dl tej
-
6 dkg cukor
-
1 tk só
-
5 dkg vaj
Elkészítés
- Az aktív vadkovászunkból kiveszünk 10 dkg-ot, megetetjük 1 dl vízzel + 10 dkg kenyérliszttel, és szobahőmérsékleten kelni hagyjuk úgy 5-6 órát.
- Ha megduplázódott a térfogata, elkeverjük a langyos tejjel, a cukorral, hozzászitáljuk az összes lisztet, megsózzuk, és lágy tésztát készítünk belőle. 10 percet pihentetjük.
- Beledagasztjuk a lágy vajat, és megint pihentetjük 10 percet.
- Ismét dagasztunk rajta, majd 20 perc pihenő következik.
- Utolsó dagasztás következik, majd pihentetjük a tésztánkat 30 percet.
- Lisztes felületen lisztes kézzel kihúzkodjuk minden irányba, meghajtogatjuk fentről le, lentről fel háromba, majd jobbról-balról megint háromba. Letakarva szobahőmérsékleten kelesztjük 1 órát.
- A hajtogatást megismételjük, és megint hagyjuk kelni 1 órát.
- A hajtogatást harmadszor is elvégezzük, és megint kelesztjük 1 órát.
- A tésztát lisztes felületen kézzel finoman kihúzkodjuk, kilapítjuk, és 3 vagy 4 csíkká (ez fonástudományunktól függ) vágjuk.
- A csíkokat kissé meghengergetjük, és lazán megfonjuk. A fonatot kivajazott sütőformába tesszük, és letakarva, langyos helyen kelesztjük még 1,5 órát.
- A tetejét megkenjük vajjal, és 220°C-on lefedve sütjük 20 percig, majd 180°C-on hőlégkeveréssel tovább sütjük kb. 30 percig, míg a teteje szép barnára sül.
- A formából kivéve deszkán vagy rácson hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 85
- Tegnapi nézettség: 14
- 7 napos nézettség: 66
- Össznézettség: 29084
- Feltöltés dátuma: 2013. június 07.
Ajánló
A vadkovászos tésztával mindig finoman bánjunk, ha hajtogatjuk vagy formázzuk. Vigyázzunk, hogy a levegőt ne szorítsuk ki belőle, inkább juttassunk még bele. Meghálálja.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Tudtam, hogy ez lesz! Nemrég még attól is boldog voltam, ha egyáltalán ehetőre sikerült a vadkovászos kenyerem, amit csak diszkosznak becéztem "csodás" külleme, és szó szerint súlyos egyénisége miatt, most meg egyfolytában azon forog az agyam, hogy mit lehetne még kifejleszteni vadkovásszal a kenyéren kívül. Mert a kenyerem már rendben van, az már nem kihívás - és én ennek hihetetlenül örülök persze, de - tovább kell lépni. És most sikerült a kalács is! Külsőre persze nem bolti kényeske-fényeske, hanem igazi őserős, rusztikus "élet" árad belőle, a belseje meg foszlós, illatos, ízes puha finomság. Mindenkinek bátran ajánlom, aki elég türelmes hozzá!