Diós-lekváros kislinzer
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
koszider
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 24% Zsír
Összesen
811
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
400g finomliszt1456 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
150g dió981 kcal
-
300g sárgabaracklekvár834 kcal
Összesen
6483
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
25.9g finomliszt94 kcal
-
12.9g porcukor50 kcal
-
0.6g vaníliás cukor3 kcal
-
10.7g tojás13 kcal
-
19.4g vaj139 kcal
-
1.3g tejföl3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
9.7g dió63 kcal
-
19.4g sárgabaracklekvár54 kcal
Összesen
419
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 45.4 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 346.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 173 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.1 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 39.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 289 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 284 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
Összesen
811
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 86.6 g
Zsír
-
Összesen 363 g
-
Telített zsírsav 168 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 90 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 84 g
-
Koleszterin 1197 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2775.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 199 mg
-
Kálcium 443 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 362 mg
-
Foszfor 1383 mg
-
Nátrium 354 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 744.5 g
-
Cukor 361 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 318.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2311 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 362 micro
-
Kolin: 618 mg
-
Retinol - A vitamin: 2270 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 497 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 817 micro
Összesen
6483
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 23.5 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 179.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.2 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 20.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 150 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 147 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
419
kcal
Hozzávalók
-
20 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 db tojás
-
30 dkg vaj
-
1 ek tejföl
-
1 csipet só
-
1 csipet szódabikarbóna
-
15 dkg dió
-
30 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítés
- A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük a tejföllel. A lisztet elkeverjük a porcukorral, a sóval, a szódabikarbónával majd a tojások sárgájával. A hideg vajat belereszeljük a lisztbe, és kézzel összedolgozzuk.
- Először úgy tűnik, ebből soha semmi se lesz, de ne veszítsük el a türelmünket! Ahogy a vaj kicsit megmelegszik a kezünktől, a tészta össze fog állni. Ne gyúrjuk tovább, csak addig, míg a tészta már nem ragad se a kezünkre, se a tálra. A tészta kissé kemény, tapintása olyan, mint a gyurmának, de szép sima és sárga. Ekkor már jó.
- A becsomagolt tésztagombócunkat legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Közben durvára vágjuk a diót, bemelegítjük a sütőt, és sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot (ha nincs sütőpapírunk, csak vékonyan zsírozzuk ki, ne lisztezzük.) Ez a tészta 4 sütőlapnyi mennyiség.
- A tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra (vagyis vékonyra). Közben bőven lisztezhetjük a deszkát és a sodrófát is, másképp a tészta leragad.
- 5 cm átmérőjű linzer-kiszúróval kiszúrjuk, a cakkos szélű mutatósabb. Csak arra ügyeljünk, hogy páros számú karikánk legyen. A leeső széleket újra átgyúrjuk, kinyújtjuk, és kiszaggatjuk.
- A karikák felét megkenjük a tojásfehérjével, és megszórjuk a dióval, könnyedén bele is nyomhatjuk. A sütőlapokra sorakoztatjuk, kisujjnyi közöket hagyva közöttük, mert egy kicsit meg fog dagadni.
- A jó meleg sütőben addig sütjük, míg a korongok széle barnulni nem kezd. Az se baj, ha egy-egy darab sötétebbre sül.
- Teljesen kihűtjük, és egy-egy pötty (fél kávéskanál) lekvárral összeragasztjuk a feleket. Vigyázzunk, mert frissen könnyen törik. Ebből a mennyiségből 120 darab fél linzer lesz, azaz összeragasztva 60 darab. Fémdobozban másnapra csodásan megpuhul, és két hétig is eláll.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 36x32x2
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 37
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 5927
- Feltöltés dátuma: 2012. február 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
koszider
90 recept
A linzer-gyártás munkás feladat. Sokáig csináltam lyukas linzert, ami még rosszabb, mivel a lyukas rész eldeformálódik, a diót is nehezebb ráragasztani, beleragad a kiszúróba, stb. Közben szidtam, aki kitalálta. Egyszer a keresztlányom (nagy linzer-rajongó) megkérdezte: ugyan minek az a lyuk, hiszen lukat úgyse eszünk. Ekkor jött a megvilágosodás: kis ügyes linzereket kell készíteni, egyforma korongokból. A tetejét gyorsan meg lehet kenni, nem is szórom a diót, csak belenyomom a korongot a tányérra öntött dióba. Még így is sok vele a vacakolás, de az eredmény kárpótol! A sütési időnél 1 tepsi idejét adtam meg (kb. 20 perc), de összességében sokkal tovább tart, mert 4 tepsink van (két tepsit váltogatok).