r
Nosalty Logó

Diós-lekváros kislinzer

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koszider
Diós-lekváros kislinzer
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 811 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 6483 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 419 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    45.4 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    346.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    173 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.1 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    289 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    284 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 811 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    86.6 g

Zsír

  • Összesen
    363 g
  • Telített zsírsav
    168 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    90 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    84 g
  • Koleszterin
    1197 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2775.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    199 mg
  • Kálcium
    443 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    362 mg
  • Foszfor
    1383 mg
  • Nátrium
    354 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    744.5 g
  • Cukor
    361 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    318.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2311 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    362 micro
  • Kolin:
    618 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2270 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    497 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    817 micro
Összesen 6483 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    23.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    179.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.2 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    147 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 419 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük a tejföllel. A lisztet elkeverjük a porcukorral, a sóval, a szódabikarbónával majd a tojások sárgájával. A hideg vajat belereszeljük a lisztbe, és kézzel összedolgozzuk.
  2. Először úgy tűnik, ebből soha semmi se lesz, de ne veszítsük el a türelmünket! Ahogy a vaj kicsit megmelegszik a kezünktől, a tészta össze fog állni. Ne gyúrjuk tovább, csak addig, míg a tészta már nem ragad se a kezünkre, se a tálra. A tészta kissé kemény, tapintása olyan, mint a gyurmának, de szép sima és sárga. Ekkor már jó.
  3. A becsomagolt tésztagombócunkat legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Közben durvára vágjuk a diót, bemelegítjük a sütőt, és sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot (ha nincs sütőpapírunk, csak vékonyan zsírozzuk ki, ne lisztezzük.) Ez a tészta 4 sütőlapnyi mennyiség.
  4. A tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra (vagyis vékonyra). Közben bőven lisztezhetjük a deszkát és a sodrófát is, másképp a tészta leragad.
  5. 5 cm átmérőjű linzer-kiszúróval kiszúrjuk, a cakkos szélű mutatósabb. Csak arra ügyeljünk, hogy páros számú karikánk legyen. A leeső széleket újra átgyúrjuk, kinyújtjuk, és kiszaggatjuk.
  6. A karikák felét megkenjük a tojásfehérjével, és megszórjuk a dióval, könnyedén bele is nyomhatjuk. A sütőlapokra sorakoztatjuk, kisujjnyi közöket hagyva közöttük, mert egy kicsit meg fog dagadni.
  7. A jó meleg sütőben addig sütjük, míg a korongok széle barnulni nem kezd. Az se baj, ha egy-egy darab sötétebbre sül.
  8. Teljesen kihűtjük, és egy-egy pötty (fél kávéskanál) lekvárral összeragasztjuk a feleket. Vigyázzunk, mert frissen könnyen törik. Ebből a mennyiségből 120 darab fél linzer lesz, azaz összeragasztva 60 darab. Fémdobozban másnapra csodásan megpuhul, és két hétig is eláll.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 36x32x2
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 37
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 5927
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Diós-lekváros kislinzer
koszider 90 recept

A linzer-gyártás munkás feladat. Sokáig csináltam lyukas linzert, ami még rosszabb, mivel a lyukas rész eldeformálódik, a diót is nehezebb ráragasztani, beleragad a kiszúróba, stb. Közben szidtam, aki kitalálta. Egyszer a keresztlányom (nagy linzer-rajongó) megkérdezte: ugyan minek az a lyuk, hiszen lukat úgyse eszünk. Ekkor jött a megvilágosodás: kis ügyes linzereket kell készíteni, egyforma korongokból. A tetejét gyorsan meg lehet kenni, nem is szórom a diót, csak belenyomom a korongot a tányérra öntött dióba. Még így is sok vele a vacakolás, de az eredmény kárpótol! A sütési időnél 1 tepsi idejét adtam meg (kb. 20 perc), de összességében sokkal tovább tart, mert 4 tepsink van (két tepsit váltogatok).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...