r
Nosalty Logó

Diabetikus szabolcsi almás máktorta

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Diabetikus szabolcsi almás máktorta
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

  • 25 dkg xilit (én 20 dkg-ot raktam bele, de így is elég édes volt)
  • 15 dkg mák
  • 5 dkg zsemlemorzsa (én ch-csökkentett zsemlemorzsát tettem bele, de ch-csökkentett cukormentes kekszmorzsa is jó)
  • 10 dkg alma (hámozott, reszelt, idared vagy jonatán)
  • 0.3 citromból nyert citromhéj

A krémhez

Az almás töltelékhez

A díszítéshez

421
Kalória
11.6g
Fehérje
49g
Szénhidrátok
20.1g
Zsír
106g
Víz
94g
Koleszterin
5.9g
Rost
9.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A krémhez

Az almás töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 421 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A krémhez

Az almás töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 4214 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A krémhez

Az almás töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 167 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.6 g

Zsír

  • Összesen
    20.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    857.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    381 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    232 mg
  • Nátrium
    142 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    106 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 421 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    115.6 g

Zsír

  • Összesen
    200.9 g
  • Telített zsírsav
    75 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    64 g
  • Koleszterin
    940 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8571.5 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    3806 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    812 mg
  • Foszfor
    2318 mg
  • Nátrium
    1416 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    490.2 g
  • Cukor
    99 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

Víz

  • Összesen
    1060 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1027 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    351 micro
  • Kolin:
    582 mg
  • Retinol - A vitamin:
    988 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    393 micro
  • β-crypt
    94 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    843 micro
Összesen 4214 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    339 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    41.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 167 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Tészta:
  2. A tojásfehérjéből a nyírédessel kemény habot verünk.
  3. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez.
  4. Az állítható cukrászgyűrűt 18 cm-re állítjuk, és aljat készítünk neki alufóliából, majd kiolajozzuk, és a tészta súlyát lemérjük, 6 felé tudjuk majd osztani. Így a lapok kb. egyformák lesznek. (Kb. 10 dkg tészta jutott nekem egy laphoz, ez nem túl nagy, de vékony dobostorta vastagságú lapokat kell sütni.)
  5. 180-200 fokon 10-12 percig sütjük.
  6. Krém:
  7. Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját.
  8. A többi tejet, a nyírédest és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez.
  9. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)
  10. Almás töltelék:
  11. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a nyírédessel, 2 citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
  12. A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:3 réteg tejszínnel lazított krém,2 réteg almatöltelék.
  13. Díszítés:
  14. (Én nem díszítettem almával, csak egy kis citromhéjjal, de ezt mindenki maga ízlése szerint készítheti.)
  15. A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk.
  16. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk. A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés nyírédessel és citromlévelmegdinszteljük.
  17. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk, és belső élét darált mákba mártjuk.
  18. A kész tortát 12 szeletre felvágjuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Sütés hőfoka: 190 °C

Ország tortájának diabetikus verziója, ami hozzáadott cukrot nem tartalmaz, kizárólag természetes édesítőszerrel készült! Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom!!!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Trikolor répatorta

A húsvéti kedvencben, a répatortában általában csak az „alap” a narancssárga répát használjuk, megfeledkezve arról, hogy a zöldségnek van ám lila és sárgásfehér színű ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!