Diabetikus szabolcsi almás máktorta
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
25g xilit60 kcal
-
15g mák79 kcal
-
5g zsemlemorzsa20 kcal
-
10g alma5 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A krémhez
-
45g tej25 kcal
-
20 kcal
-
10g xilit23 kcal
-
6g tojássárgája19 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
19g habtejszín55 kcal
Az almás töltelékhez
A díszítéshez
Összesen
421
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
400g tojásfehérje208 kcal
-
250g xilit600 kcal
-
150g mák788 kcal
-
50g zsemlemorzsa198 kcal
-
100g alma47 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
A krémhez
-
450g tej252 kcal
-
200 kcal
-
98g xilit234 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
188g habtejszín548 kcal
Az almás töltelékhez
A díszítéshez
Összesen
4214
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
15.8g tojásfehérje8 kcal
-
9.9g xilit24 kcal
-
5.9g mák31 kcal
-
2g zsemlemorzsa8 kcal
-
4g alma2 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
A krémhez
-
17.8g tej10 kcal
-
2.1g étkezési keményítő8 kcal
-
3.9g xilit9 kcal
-
2.4g tojássárgája8 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
7.4g habtejszín22 kcal
Az almás töltelékhez
-
14.8g alma7 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
-
1.5g xilit4 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
0.3g étkezési keményítő1 kcal
A díszítéshez
Összesen
167
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.6 g
Zsír
-
Összesen 20.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 857.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 381 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 232 mg
-
Nátrium 142 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 106 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 99 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
421
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 115.6 g
Zsír
-
Összesen 200.9 g
-
Telített zsírsav 75 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 64 g
-
Koleszterin 940 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8571.5 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 156 mg
-
Kálcium 3806 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 812 mg
-
Foszfor 2318 mg
-
Nátrium 1416 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 490.2 g
-
Cukor 99 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 1060 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1027 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 351 micro
-
Kolin: 582 mg
-
Retinol - A vitamin: 988 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 393 micro
-
β-crypt 94 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 843 micro
Összesen
4214
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 339 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 151 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 41.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
167
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
400 g tojásfehérje
-
15 dkg mák
-
5 dkg zsemlemorzsa (én ch-csökkentett zsemlemorzsát tettem bele, de ch-csökkentett cukormentes kekszmorzsa is jó)
-
0.3 citromból nyert citromhéj
A krémhez
-
4.5 dl tej
-
5.3 dkg étkezési keményítő
-
9.8 dkg xilit
-
3 db tojássárgája
-
0.3 db vanília
-
18.8 dkg habtejszín
Az almás töltelékhez
A díszítéshez
Elkészítés
A tésztához
- Tészta:
- A tojásfehérjéből a nyírédessel kemény habot verünk.
- A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez.
- Az állítható cukrászgyűrűt 18 cm-re állítjuk, és aljat készítünk neki alufóliából, majd kiolajozzuk, és a tészta súlyát lemérjük, 6 felé tudjuk majd osztani. Így a lapok kb. egyformák lesznek. (Kb. 10 dkg tészta jutott nekem egy laphoz, ez nem túl nagy, de vékony dobostorta vastagságú lapokat kell sütni.)
- 180-200 fokon 10-12 percig sütjük.
- Krém:
- Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját.
- A többi tejet, a nyírédest és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez.
- A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)
- Almás töltelék:
- Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a nyírédessel, 2 citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
- A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:3 réteg tejszínnel lazított krém,2 réteg almatöltelék.
- Díszítés:
- (Én nem díszítettem almával, csak egy kis citromhéjjal, de ezt mindenki maga ízlése szerint készítheti.)
- A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk.
- Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk. A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés nyírédessel és citromlévelmegdinszteljük.
- Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk, és belső élét darált mákba mártjuk.
- A kész tortát 12 szeletre felvágjuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 351
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 45024
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ország tortájának diabetikus verziója, ami hozzáadott cukrot nem tartalmaz, kizárólag természetes édesítőszerrel készült! Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom!!!