r
Nosalty Logó

Cukkinivajas spagetti

5,0

2 ÉRTÉKELÉS1 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Cukkinivajas spagetti
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

865
Kalória
26.9g
Fehérje
95.1g
Szénhidrátok
42.7g
Zsír
407.5g
Víz
106.7g
Koleszterin
6.5g
Rost
9.9g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 865 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 1731 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 145 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.9 g

Zsír

  • Összesen
    42.7 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3123.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    369 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    126 mg
  • Foszfor
    493 mg
  • Nátrium
    2047 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    407.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    380 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    339 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    330 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    596 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6114 micro
Összesen 865 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.8 g

Zsír

  • Összesen
    85.5 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6247.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    737 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    251 mg
  • Foszfor
    987 mg
  • Nátrium
    4095 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    190.2 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    815 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    760 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    102 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    677 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    661 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1191 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12227 micro
Összesen 1731 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    523.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    343 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    68.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1025 micro
Összesen 145 kcal

Elkészítés

  1. Al dentére főzzük a spagettit enyhén sós vízben. Mielőtt leszűrnénk, merjünk ki belőle egy bögre főzővizet.
  2. Olvasszuk meg a vajat, majd mehet bele az apróra vágott fokhagyma. 1 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a reszelt (vagy gyalult, esetleg apróra turmixolt) cukkinit, a sót és a chilit.
  3. 15 percig pirítsuk a cukkinis egyveleget. Először levet fog engedni, de az időközben elfő. Ha a cukkini kezdene barnulni, akkor vegyük lejjebb a hőfokot.
  4. Még pár percig a tűzhelyen kavargassuk és a kanalunkkal szinte kenhető állagúvá nyomkodjuk a cukkinit.
  5. Öntsünk bele fél pohár tészta főzővizet és kavarjuk el az egészet. Tegyük bele a leszűrt tésztát és még 2 percig főzzük össze az egészet.
  6. Jól forgassuk át az egészet, majd adjuk hozzá a parmezán és a bazsalikom felét. Ha szükséges, a maradék tészta főzővizet is hozzáadjuk.
  7. Tálalásnál a parmezán és a bazsalikom másik felét helyezzük a tészta tetejére.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 20 perc

Szerintem a cukkinivaj szót Magyarországon még senki sem írta le, vagy használta köznyelvben, pedig az első cukkinivajas mártást Julia Child már jó régen elkészítette, igaz, ő mogyoróhagymával futtatta meg a reszelt cukkinit jó sok vajon, amiből egy tartalmas krémet készített. A cukkinivaj lényege, hogy a friss cukkinit nem daraboljuk, hanem reszeljük, gyaluljuk, vagy konyhai robotgépben aprítjuk, és viszonylag sok vajjal, fűszerekkel együtt főzzük mártássá. Így a felhasználása is sokrétű: kenhetjük kenyérre vagy pirítósra, vagy különböző tésztafélékhez adhatjuk szószként. Én most spagettiként készítettem chilipehellyel, friss görög bazsalikommal és sok-sok Parmigiano-Reggianóval.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!