r
Nosalty Logó

Cukkinivajas spagetti

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Cukkinivajas spagetti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 865 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 1731 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 145 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.9 g

Zsír

  • Összesen
    42.7 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3123.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    369 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    126 mg
  • Foszfor
    493 mg
  • Nátrium
    2047 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    407.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    380 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    339 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    330 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    596 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6114 micro
Összesen 865 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.8 g

Zsír

  • Összesen
    85.5 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6247.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    737 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    251 mg
  • Foszfor
    987 mg
  • Nátrium
    4095 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    190.2 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    815 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    760 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    102 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    677 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    661 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1191 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12227 micro
Összesen 1731 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    523.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    343 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1025 micro
Összesen 145 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Al dentére főzzük a spagettit enyhén sós vízben. Mielőtt leszűrnénk, merjünk ki belőle egy bögre főzővizet.
  2. Olvasszuk meg a vajat, majd mehet bele az apróra vágott fokhagyma. 1 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a reszelt (vagy gyalult, esetleg apróra turmixolt) cukkinit, a sót és a chilit.
  3. 15 percig pirítsuk a cukkinis egyveleget. Először levet fog engedni, de az időközben elfő. Ha a cukkini kezdene barnulni, akkor vegyük lejjebb a hőfokot.
  4. Még pár percig a tűzhelyen kavargassuk és a kanalunkkal szinte kenhető állagúvá nyomkodjuk a cukkinit.
  5. Öntsünk bele fél pohár tészta főzővizet és kavarjuk el az egészet. Tegyük bele a leszűrt tésztát és még 2 percig főzzük össze az egészet.
  6. Jól forgassuk át az egészet, majd adjuk hozzá a parmezán és a bazsalikom felét. Ha szükséges, a maradék tészta főzővizet is hozzáadjuk.
  7. Tálalásnál a parmezán és a bazsalikom másik felét helyezzük a tészta tetejére.
  • Receptkönyvben: 460
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 59
  • Össznézettség: 45329
  • Feltöltés dátuma: 2021. július 15.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: vegetáriánus receptek

Receptjellemzők

Cukkinivajas spagetti
Hering András 182 recept

Szerintem a cukkinivaj szót Magyarországon még senki sem írta le, vagy használta köznyelvben, pedig az első cukkinivajas mártást Julia Child már jó régen elkészítette, igaz, ő mogyoróhagymával futtatta meg a reszelt cukkinit jó sok vajon, amiből egy tartalmas krémet készített. A cukkinivaj lényege, hogy a friss cukkinit nem daraboljuk, hanem reszeljük, gyaluljuk, vagy konyhai robotgépben aprítjuk, és viszonylag sok vajjal, fűszerekkel együtt főzzük mártássá. Így a felhasználása is sokrétű: kenhetjük kenyérre vagy pirítósra, vagy különböző tésztafélékhez adhatjuk szószként. Én most spagettiként készítettem chilipehellyel, friss görög bazsalikommal és sok-sok Parmigiano-Reggianóval.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...