Cukkinis-pulykás lasagne
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
20g angolszalonna35 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
5g olívaolaj42 kcal
-
60g darált pulykahús69 kcal
-
10g fehérbor8 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
40g főzőtejszín52 kcal
-
6g vaj40 kcal
-
80g tej45 kcal
-
80g cukkini13 kcal
-
70g lasagne tészta260 kcal
-
30g sajt106 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
100g angolszalonna176 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
300g darált pulykahús345 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
400g tej224 kcal
-
400g cukkini65 kcal
-
350g lasagne tészta1299 kcal
-
150g sajt528 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
4.3g angolszalonna7 kcal
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
2.6g fokhagyma3 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
12.8g darált pulykahús15 kcal
-
2.1g fehérbor2 kcal
-
8.5g tejföl17 kcal
-
8.5g főzőtejszín11 kcal
-
1.2g vaj9 kcal
-
17g tej10 kcal
-
17g cukkini3 kcal
-
14.9g lasagne tészta55 kcal
-
6.4g sajt22 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.7 g
Zsír
-
Összesen 36.3 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 127 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1749.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 428 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 476 mg
-
Nátrium 682 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 229.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 234 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 201 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 223 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 128 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1632 micro
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 198.6 g
Zsír
-
Összesen 181.4 g
-
Telített zsírsav 87 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 634 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8745.5 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 334 mg
-
Kálcium 2142 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 438 mg
-
Foszfor 2380 mg
-
Nátrium 3409 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 336.1 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 1149 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1171 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 95 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1005 micro
-
Kolin: 393 mg
-
Retinol - A vitamin: 1116 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 641 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8158 micro
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 371.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 145 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 347 micro
Hozzávalók
-
3 ek olívaolaj
-
30 dkg darált pulykahús
-
0.5 dl fehérbor
-
2 dl tejföl
-
200 ml főzőtejszín
-
2 ek vaj
-
4 dl tej
-
2 db cukkini
-
35 dkg lasagne tészta
-
15 dkg sajt
-
1 csipet só
-
1 csipet fekete bors
-
1 csipet oregánó
-
1 csipet szerecsendió
Elkészítés
- A felkockázott szalonnát a felforrósított olívaolajban kisütjük, majd a finomra vágott vörös- vagy lilahagymát (és ha így használjuk, a fokhagymát) üvegesre pirítjuk benne.
- Hozzáadjuk a darált pulykahúst, és azt is megpirítjuk, sóval, borssal és oreganoval fűszerezhetjük. Ha fokhagymakrémet használunk, azt is hozzákeverjük.
- Ezután ráöntjük a fehérbort (míg a bolognainál nyugodtan locsolom az édes vörösbort, a száraz fehérrel már sokkal jobban kell vigyázni, nem megfelelő adagolással elveheti a hús ízét), a tejfölt és a tejszínt, összekeverjük, és egy 10-15 perc alatt összefőzzük.
- Közben elkészítjük a besamel mártást. A vajat egy edényben megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, és kicsit megpirítjuk, majd hozzáadagoljuk a tejet. Így főzzük, amíg el nem kezd forrni, és szép sűrű mártást nem kapunk. A végén fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. (Vigyázat! Szép, csomómentes besamel mártást sokkal nehezebb készíteni, mint bármilyen húsos szószt. Fontos, hogy a tejet csak apránként adjuk hozzá, ne legyünk türelmetlenek, és szépen kevergessük el.)
- A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, és karikákra vágjuk, majd kezdődhet a rétegezés!
- Egy tűzálló edényt kivajazunk, az aljára egy kis besamel mártást öntünk. Ezt követi a lasagne tészta (aki úgy szereti, akár elő is lehet főzni), rá a pulykahúsos szósz, rá egy adag cukkini karika, majd újra a besamel mártás. Így folytatjuk, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Fontos, hogy a tetején a húsos szósz ellepje a tésztaréteget, és a cukkini karikákkal fejezzük be.
- Az edényt betesszük az előmelegített sütőbe, majd a sütési idő felénél (20 perc múlva) rászórjuk a tetejére a reszelt sajtot, ezzel hagyjuk összesülni. Ha kész, kockákra vágjuk, és forrón tálaljuk!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2454
- Feltöltés dátuma: 2012. november 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Mindig is szerettem az olaszos tésztákat, a lasagne pedig különösen vonzott (honnan máshonnan ismerném, ha nem a Garfield képregényekből?). Anyukám régebben sokszor csinált előkészített dobozos lasagne-t, porból - ami rettenetesen ízlett, és el is könyveltem magamban, hogy igen, a lasagne ilyen. Aztán éttermekben is láttam, és sokáig nem is értettem - mi az a fehér a paradicsomos szósz mellett? Majd az egyik szakácskönyvemben akadtam rá a bolognai lasagne receptjére, és kipróbáltam - össze sem lehet hasonlítani a dobozos ízével! Ami pedig ezt a változatot illeti... Már egy ideje rájöttem, hogy bizony nem mindegy, mit eszem, nem úgy megy ez már, mint gyerekkoromban, hogy befalhatok egymás után hat csokis sütit, és ugyanolyan vékony maradok. Így azóta többfélét főzök, és kibővítettem a főzési palettát. De mivel nem csak magamra főzök, figyelembe kell vennem a családi ízlést is. Mert akinél a zöldségek kimerülnek a krumpliban, répában és káposztában, az egy ilyen furcsaságot, mint a cukkini, nem kóstolna meg. Meg itthon amúgy sem szeretik annyira tejfölös/tejszínes szószokat. Azonban praktikusan kell gondolkodnom, így eljutottam a "variációs" főzéshez. Így ha már lasagne-t szerettem volna enni, miért ne alakíthatnám át a receptet? Sok bolognai változatba amúgy is tesznek cukkinit, így úgy döntöttem, megteszem főszereplővé. A húsos szósz pedig legyen pulyka és tejszínes - egyedül a szalonnától nem volt szívem megválni, az íze is annyira passzol ide. Mikor nekikezdtem, jutott eszembe, hogy talán a lilahagyma még jobban illene hozzá, azonban az nem volt itthon, így maradtam a vörösnél. Szóval ajánlom ezt a receptet másoknak is, akik szeretik a lasagne-t, csak éppen máshogy szeretnék kipróbálni, vagy figyelni szeretnének az alakjukra is - ebben az esetben viszont tényleg jobb kihagyni a szalonnát. Ha valaki még tovább variálná, a szószhoz lehet adni egy-egy evőkanál mézet és mustárt, ilyenkor a mézzel a húst még a tejföl előtt kell összefőzni.