r
Nosalty Logó

Cukkinis pászkagombóc paradicsomszósszal

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Cukkinis pászkagombóc paradicsomszósszal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 535 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2140 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 125 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.3 g

Zsír

  • Összesen
    12.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1482.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    185 mg
  • Nátrium
    1124 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    263.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    181 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    118 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    120 micro
  • β-karotin
    1647 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    31080 micro
  • Lut-zea
    1556 micro
Összesen 535 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.3 g

Zsír

  • Összesen
    48.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5929.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    334 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    280 mg
  • Foszfor
    740 mg
  • Nátrium
    4496 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    352.1 g
  • Cukor
    86 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    1053.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    724 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    212 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    471 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    257 micro
  • Kolin:
    493 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    480 micro
  • β-karotin
    6587 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    124319 micro
  • Lut-zea
    6225 micro
Összesen 2140 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    346.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    262 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    385 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    7257 micro
  • Lut-zea
    363 micro
Összesen 125 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A cukkinit megmossuk, és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A petrezselymet apróra vágjuk.
  2. A paradicsomok tetejét kereszt alakban bevagdossuk, majd leforrázzuk őket.
  3. A gombóchoz a tojást elkeverjük 2 ek olajjal és a langyos vízzel. Hozzáadjuk a cukkinit, a petrezselymet. Ízesítjük 1 tk sóval, 1/2-1/2 tk őrölt fehérborssal és a szerecsendióval. Annyi pászkadarát keverünk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk belőle (kb. 2 bögrényi). Kicsit állni hagyjuk.
  4. Közben elkészítjük a paradicsommártást. A paradicsomok héját lehúzzuk, húsukat robotgéppel pépesre pürésítjük, vagy nagyon apró kockákra vágjuk.
  5. A maradék olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott/pürésített paradicsomot, és pár percig együtt főzzük. A megmaradt sóval és borssal ízesítjük. Végül belekeverjük a sűrített paradicsompürét is, és egy-két perc alatt összeforraljuk.
  6. A gombócokat forrásban lévő, enyhén sós vízben, újraforrástól számított kb. 10-12 perc alatt megfőzzük.
  7. A gombócokat tányérra szedjük, és a forró paradicsommártással meglocsolva tálaljuk.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 52
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3753
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 16.

Ajánló

A pászkadara egy igazán könnyen kezelhető alapanyag, sokoldalúan elkészíthető, emellett finom, laktató és egészséges. A mártáshoz nem használtam egyáltalán édesítőszert vagy finomított cukrot (hogy candida diétába is be lehessen építeni azt az ételt), ezért kicsit pikánsabb ízű. Ha valaki szeretném ezt az ízt ellensúlyozni, nyugodtan édesítse meg egy kicsit ízlése szerint. Ebből a mennyiségből 20 db közepes méretű gombóc készíthető! Fogyasztható önálló ételként, de levesbetétként vagy sült hús mellé is kiváló köret.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az eredeti receptre nagymamám egyik szakácskönyvében találtam rá. Ő még libazsírral készítette, és főként levesbetétként ették, ezért nem rakott bele zöldséget. Ezt a receptet dolgoztam át, és ültettem kicsit modernebb köntösbe, hogy önálló fogásként is megállhassa a helyét.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...