Csülökpörkölt krumplival
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
200g sertéscsülök278 kcal
-
250g burgonya144 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
25g zöldpaprika4 kcal
-
0 kcal
-
3 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
483
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
800g sertéscsülök1112 kcal
-
1000g burgonya578 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
0 kcal
-
11 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1932
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
36.5g sertéscsülök51 kcal
-
45.7g burgonya26 kcal
-
7.8g vöröshagyma3 kcal
-
4.6g paradicsom1 kcal
-
4.6g zöldpaprika1 kcal
-
0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0.7g sertészsír6 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
89
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.4 g
Zsír
-
Összesen 21.4 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 734.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 425 mg
-
Nátrium 136 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 323.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 60 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 128 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 419 micro
-
β-crypt 63 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 309 micro
Összesen
483
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 133.7 g
Zsír
-
Összesen 85.6 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 400 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2937.7 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 116 mg
-
Kálcium 222 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 324 mg
-
Foszfor 1700 mg
-
Nátrium 545 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 155.5 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 1294.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 190 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 239 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 167 micro
-
Kolin: 514 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 142 micro
-
β-karotin 1675 micro
-
β-crypt 253 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 1234 micro
Összesen
1932
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 134.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 77 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 118 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
89
kcal
Hozzávalók
-
1 kg burgonya
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 db paradicsom
-
1 db zöldpaprika
-
csípős fűszerpaprika ízlés szerint
-
1 ek fűszerpaprika
-
1 ek sertészsír
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Acsülköt megmossuk.Nem kínlódunk a szőrmaradvány pörkölésével, hanem a húst lefejtjük a bőrről. De ki ne dobjuk, mert beletesszük a pörköltbe! Ha a bőrön pecsét van, azt igyekszünk éles késsel leoperálni - állítólag ez ehető festékkel készül, de jobb a békesség.
- A hústfalatnyi darabokra összevágjuk. Ne szedjük le a kövérjét, legfeljebb a nagyon inas izomköteg-végeket vágjuk le, mert a kövérkés részeknek lényegi szerepük van a csülökpörkölt végeredményében.
- A hagymát finomra, az édes és csípős paprikát, a meghámozott paradicsomot apróra összevágjuk.
- Egy kanál zsíron megdinszteljük a hagymát, rátesszük a paprikát-paradicsomot, együtt pároljuk. (Ez kb. 5-7 perc.)Ha már jó pépes, lehúzzuk a tűzről, és bőven meghintjük pirospaprikával.
- Belekeverjük a húst és a lefejtett bőrt is. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kis lángon,néha megkeverve készre, puhára pároljuk. (Ez kb. 90 perc.)Ha a víz elfogyna alóla, pótoljuk, a végén levesesnek kell lennie.
- Kihalásszuk a csülök bőrét. Most két dolgot tehetünk: a puha bőr szőrtelen részét felkockázzuk és visszatesszük, vagy az egészet akutyának adjuk.
- A megtisztított és hosszú gerezdekre vágott krumplit belekeverjük a kész pörköltbe, ismét sózzuk, és fedő alatt akrumplit is puhára főzzük a pörkölt saját levében (kb. 15 perc). Ha nagyon sűrű vagy ragad az alja, természetesen önthetünk még rá egy kis vizet.
- Akkor jó, ha sűrű, pépes szaftja van - ennek elérésében a krumpli is segít. Forrón tálaljuk, mert kihűlve megdermed.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 156
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 121
- Össznézettség: 63362
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 09.
Ajánló
Nem elég, hogy a csülök magában is testes étel, legjobban a sör csúszik rá. Fogyókúrázók csukják be a szemüket!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
koszider
90 recept
A csülök megosztó személyiség. Aki szereti, lelkesedik a kövérkés részéért, a cuppogós bőréért, a ragacsos szaftjáért. Aki nem szereti, ugyanezt gyűlöli benne. Nincs light csülök! Vagyis ha lecsupaszítjuk az inaktól, hártyáktól, a lényegét dobjuk ki. A bőrrel lehet variálni, de ne feledjük, hogy a bőr alatt lapuló kövérkés réteg ennek a pörköltnek a lelke. A krumpli a ráadás, a csülök szaftjától parádés lesz - és viszont: a szaft meg még sűrűbb, izgalmasabb. A csípősség ízlés kérdése, én szeretek tőle lángot lehelni, de az erős paprika utólag is beletehető.