Csörögedaru
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
8g tojássárgája24 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
53g napraforgó olaj117 kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
60g tojássárgája193 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
425g napraforgó olaj939 kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
6.9g tojássárgája22 kcal
-
4.6g tejföl9 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
34.3g finomliszt125 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
48.6g napraforgó olaj107 kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 16.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 127.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 12 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 41.5 g
Zsír
-
Összesen 132.9 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 43 g
-
Koleszterin 675 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1020.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 137 mg
-
Kálcium 163 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 588 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 282.9 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 96.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 278 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 46 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 168 micro
-
Kolin: 531 mg
-
Retinol - A vitamin: 271 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 712 micro
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 15.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 116.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Hozzávalók
-
3 db tojássárgája
-
2 ek tejföl
-
1 csipet só
-
5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- Az égetett cukor nagyon hamar megszilárdul, így gyorsan kell dolgozni. Közben persze vigyázzunk, ne égessük meg magunkat! Ebből a mennyiségből kb. 12-14 daru lesz. Egyenként tenyérnyi nagyságúak, helyes kis origami madarak.
- A tojások sárgáját felverjük egy nagyobb tálban, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot és a sót, majd apránként belekeverjük a lisztet. Alaposan összedolgozzuk, addig gyúrjuk, amíg szép, sima, jól formázható tésztát nem kapunk. Letakarjuk, és kb. fél órát pihentetjük.
- Felhasználás előtt a tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk. Éles késsel kivágjuk a formákat, majd bő, forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
- Óvatosan helyezzük az olajba, hogy ne deformálódjon el sütés közben. Lecsepegtetjük, alaposan leitatjuk róla a zsiradékot, majd amikor már langyosra hűl, összeállítjuk a madarakat.
- Először a "ragasztót" készítjük el, ehhez addig melegítjük egy serpenyőben a kristálycukrot, míg karamellizálódni nem kezd. Az összeállítást először a szárnyakkal kezdjük, majd a fejjel, végül a farkincával.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1608
- Feltöltés dátuma: 2016. március 29.
Ajánló
Ohó! A daru sablonját itt nem tudom feltölteni, de az oldalamról letöltheted! Sikerült? Akkor olvass tovább. :) A sablonon láthatod, hogy a madarat 4 háromszögből állítottam össze. Két szárny, egy hosszabb farktoll és a fej. A daru feje egy részből áll, így azt a képen/fotókon is láthatod, hogy behajtottam. A rajzon vastagítottuk az összeillesztendő részeket, hogy lásd, mit mihez rögzítettem. Tipp: A tésztába tehetsz 1 evőkanál rumot vagy rumaromát. Tálald porcukorral és lekvárral!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Szabó T. Anna, a Senki madara című könyvéhez készült ez az étel. Mi mást is csinálhattam volna hozzá, mint darut! Külföldi oldalakon már láttam hasonlót, de ott vékony rétestésztából hajtogattak origami madarat. Bár szeretem az elborult dolgokat, ez azért még rajtam is túltesz, így valami szolidabb megoldást kerestem. Végül maradtam a csörögefánk tésztájánál, mert vékony, könnyen formázható és egyszerű vele dolgozni. Külön kivágtam a szárnyakat, a fejet és a farkincát, majd égetett cukorral összeragasztottam. A fánk receptje ezer éve megvan a titkos dobozomban, nálunk bevált, és bár ritkán készítem, nagyon szeretjük, mert isteni csemege. Azt hittem az elgondolás macerás lesz, de csak a vagdosás vesz el némi időt, a többi szinte gyerekjáték. Csak egyre vigyázz! A karamell nagyon forró, óvatosan dolgozz vele!