Csokis csoki-csoki fatörzs
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 33% Zsír
A piskótához
-
48g tojás61 kcal
-
6g porcukor24 kcal
-
6 kcal
-
13g finomliszt48 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A francia vajkrémhez
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
63g vaj448 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
A díszítéshez
-
25g étcsokoládé137 kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 33% Zsír
A piskótához
-
385g tojás484 kcal
-
49g porcukor190 kcal
-
46 kcal
-
105g finomliszt382 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
A francia vajkrémhez
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
500g vaj3585 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
A díszítéshez
-
200g étcsokoládé1092 kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 33% Zsír
A piskótához
-
21.5g tojás27 kcal
-
2.7g porcukor11 kcal
-
1.1g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
5.9g finomliszt21 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
A francia vajkrémhez
-
5.6g étcsokoládé31 kcal
-
27.9g vaj200 kcal
-
11.2g cukor43 kcal
-
12.3g tojás15 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g vanília kivonat0 kcal
A díszítéshez
-
11.2g étcsokoládé61 kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 69.2 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 385 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 624.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 281 mg
-
Nátrium 131 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.1 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 62.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 535 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 209 mg
-
Retinol - A vitamin: 526 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 109 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 350 micro
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 100.5 g
Zsír
-
Összesen 553.8 g
-
Telített zsírsav 326 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 166 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 3080 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4994.3 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 217 mg
-
Kálcium 777 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 636 mg
-
Foszfor 2251 mg
-
Nátrium 1050 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 528.8 g
-
Cukor 395 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 502.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4278 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 437 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 299 micro
-
Kolin: 1672 mg
-
Retinol - A vitamin: 4207 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 868 micro
-
β-crypt 51 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2797 micro
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 31 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 172 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 279.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 239 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 93 mg
-
Retinol - A vitamin: 235 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 156 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
7 db tojás
-
7 ek porcukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
7 evőkanál finomliszt
-
1 tk sütőpor
A francia vajkrémhez
-
10 dkg étcsokoládé
-
50 dkg vaj
-
20 dkg cukor
-
4 db tojás
-
1 csipet só
-
2 teáskanál vanília kivonat
A díszítéshez
-
20 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A piskótához
- Elkészítjük a díszítést, akár már előző napokban: 20 dkg étcsokoládét vízgőz felett megolvasztunk, és amint kész, egy sütőlemezre ráöntjük, és addig döntögetjük a sütőlemezt, amíg a csokoládé szét nem terül rajta egyenletesen.
- Hűvös vagy hideg helyre rakjuk, hogy megdermedjen, de ne hagyjuk kőkeményre, mert akkor nehéz vele bánni, törni fog.
- Amikor lehűlt, egy spakli segítségével, hegyesszögben (a sütőlemezhez képest) megdöntve, forgácsokat kezdünk vele feltologatni sávonként. Kis gyakorlás után menni fog. Ami nem sikerül, azt újrahasznosíthatjuk!:) Majd ezeket a forgácsokat félretesszük felhasználásigegy tálcára helyezve, hogy ne ragadjanak össze.
- Elkészítjük a krémet:A tojásokat egy megfelelő méretű fémtálba felütjük, és egy robotgéppel két-három percig verjük.
- Lassan hozzáadagoljuk a cukrot, és folyamatosan verjük a robotgéppel.
- Ezután ezt a masszát forró vízfürdőre helyezzük, és verjük a robotgéppel még 5-7 percig, míg krémszerűvé nem válik. Amikor kész, levesszük a vízfürdőről, és tovább keverjük, míg le nemhűl.
- A szobahőmérsékletű vajat egy másik tálban géppel addig keverjük, míg egészen fehér, tejszínszerű pépet nem kapunk. ezt nem ússzuk meg kb. 15 perc alatt. amint megvan, bele kavarjuk a vanília kivonatot is.
- A szobahőmérsékletűre lehűtött tojáskrémet hozzákavarjuk a kikavart vajhoz.
- A krémhez való csokoládét vízfürdő felett megolvasztjuk, és amint lehűlt szobahőmérsékletűre, hozzákavarjuk a vajkrémhez.
- Elkészítjük a piskótát: a sütőt előmelegítjük 180°C fokra. Egy sütőlemezre sütőpapírt helyezünk.
- A piskótához való tojások sárgáját és fehérjéjét különválasztjuk óvatosan.
- A lisztbe belekeverjük a sütőport.
- A tojássárgájába belerakjuk a porcukrot,és robotgéppel kikavarjuk.Amikor habos krémes az állaga, hozzáadagoljuk a kakaóport.
- A tojásfehérjét felverjük kemény habbá.
- Amint kész, lassan, fakanállal-kézzel kavarva, A cukros tojássárgájába hozzáadagoljuk a lisztet.
- Ezután az egészmasszába óvatosan laza mozdulatokkal a tojásfehérjehabot beleforgatjuk. A készmasszát ráborítjuk a sütőpapírral ellátott sütőlemezre, és rögtön a sütőbe toljuk. 20 percig sütjük.
- Amikor kész, ráborítjuk egy deszkára. A sütőpapírt lehúzzuk róla. Ha nem akarunk sokat szenvedni, akkor szilikonos sütőpapírt veszünk, az simán lejön.
- A tésztát megkenjük a krém 2/3-ával, és feltekerjük /ha gondoljuk egy konyharuha segítségével/ és ráhelyezzük egy tálcára.
- A krém maradék részét egyenletesen rákenjük a tekercs külsejére.
- Az előzőleg elkészített csokoládéforgácsokat szépen elhelyezzük a tekercsen, a törmeléket, ami úgy is keletkezik könnyen megközészórjuk. Használhatunk még plusz tortadarát is, amennyiben szeretnénk.
- Amint készen vagyunk, hideg helyre rakjuk (hűtő) és hagyjuk megdermedni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 380
- Tegnapi nézettség: 14
- 7 napos nézettség: 49
- Össznézettség: 42569
- Feltöltés dátuma: 2011. február 05.
Ajánló
Ünnepi alkalmakra csokoládéimádóknak.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nálunk a Karácsony általában nagy rohanás jegyében zajlik le. Ez fakad részben abból is, hogy az egész család egy emeleten lakik egy panel hatodik emeletén. No, de azért ennek meg van a szépsége is, hiszen már jól bevált módszer alapján elosztjuk egymás között a teendőket, így senkinek nem kell egy teljes komplett három napi menüsort végigfőzni-sütni. Mindenkinek megvan a maga "profilja" és azt készíti el. Viszont, ha csúszna a programjában, akkor még mindig akad valaki, aki segít a bajban.:) Ez a desszert is teljes összefogásban készült: Én kitaláltam...a díszítést elkészítettem, Mr Smith apukája lecsiszolta, lesmirglizte a spaklit, amivel a csokit kellett felszedni a lemezről, s mivel már nem maradt idő a többi részre, gyorsan szétnéztem az emeleten, ki ér még rá...anyukámat szegényt pont üresjáratban találtam, ezért kisírtam nála, hogy "dobja" már össze a tésztát és a krémet. A végén én meg csak elegánsan átmentem díszíteni...Igen lehet mondani, hogy disznóság, de az vesse rám az első követ, aki nem tenne így a helyemben...Mindebből végezetül csak azt szerettem volna kihozni, hogy igazán szerencsésnek mondhatom, mondhatjuk magunkat, hogy ilyen családom, családunk van, s így ezt a desszertet őnekik ajánlom, az ő érdemük! Próbáljátok ki, s ha van rá lehetőség, vonjátok be a családot, hiszen meg van ennek is a szépsége, s a Szent Este desszertje a család ünneplésévé válik minden értelemben.:))) Ezt a receptet amúgy a Süssünk című szakácskönyvből vettem részben, (a krém és a díszítés) a piskótatészta pedig édesanyám jól bevált piskótareceptje.