r
Nosalty Logó

Csokis csoki-csoki fatörzs

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Csokis csoki-csoki fatörzs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír

A piskótához

A francia vajkrémhez

A díszítéshez

Összesen 924 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír

A piskótához

A francia vajkrémhez

A díszítéshez

Összesen 7377 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír

A piskótához

A francia vajkrémhez

A díszítéshez

Összesen 412 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    69.2 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    385 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    624.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    281 mg
  • Nátrium
    131 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.1 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    535 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    209 mg
  • Retinol - A vitamin:
    526 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    109 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    350 micro
Összesen 924 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.5 g

Zsír

  • Összesen
    553.8 g
  • Telített zsírsav
    326 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    166 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    3080 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4994.3 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    217 mg
  • Kálcium
    777 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    636 mg
  • Foszfor
    2251 mg
  • Nátrium
    1050 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    528.8 g
  • Cukor
    395 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    502.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4278 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    437 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    299 micro
  • Kolin:
    1672 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4207 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    868 micro
  • β-crypt
    51 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2797 micro
Összesen 7377 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    31 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    172 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    279.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.6 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    239 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    235 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 412 kcal

Hozzávalók

A piskótához

A francia vajkrémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A piskótához

  1. Elkészítjük a díszítést, akár már előző napokban: 20 dkg étcsokoládét vízgőz felett megolvasztunk, és amint kész, egy sütőlemezre ráöntjük, és addig döntögetjük a sütőlemezt, amíg a csokoládé szét nem terül rajta egyenletesen.
  2. Hűvös vagy hideg helyre rakjuk, hogy megdermedjen, de ne hagyjuk kőkeményre, mert akkor nehéz vele bánni, törni fog.
  3. Amikor lehűlt, egy spakli segítségével, hegyesszögben (a sütőlemezhez képest) megdöntve, forgácsokat kezdünk vele feltologatni sávonként. Kis gyakorlás után menni fog. Ami nem sikerül, azt újrahasznosíthatjuk!:) Majd ezeket a forgácsokat félretesszük felhasználásigegy tálcára helyezve, hogy ne ragadjanak össze.
  4. Elkészítjük a krémet:A tojásokat egy megfelelő méretű fémtálba felütjük, és egy robotgéppel két-három percig verjük.
  5. Lassan hozzáadagoljuk a cukrot, és folyamatosan verjük a robotgéppel.
  6. Ezután ezt a masszát forró vízfürdőre helyezzük, és verjük a robotgéppel még 5-7 percig, míg krémszerűvé nem válik. Amikor kész, levesszük a vízfürdőről, és tovább keverjük, míg le nemhűl.
  7. A szobahőmérsékletű vajat egy másik tálban géppel addig keverjük, míg egészen fehér, tejszínszerű pépet nem kapunk. ezt nem ússzuk meg kb. 15 perc alatt. amint megvan, bele kavarjuk a vanília kivonatot is.
  8. A szobahőmérsékletűre lehűtött tojáskrémet hozzákavarjuk a kikavart vajhoz.
  9. A krémhez való csokoládét vízfürdő felett megolvasztjuk, és amint lehűlt szobahőmérsékletűre, hozzákavarjuk a vajkrémhez.
  10. Elkészítjük a piskótát: a sütőt előmelegítjük 180°C fokra. Egy sütőlemezre sütőpapírt helyezünk.
  11. A piskótához való tojások sárgáját és fehérjéjét különválasztjuk óvatosan.
  12. A lisztbe belekeverjük a sütőport.
  13. A tojássárgájába belerakjuk a porcukrot,és robotgéppel kikavarjuk.Amikor habos krémes az állaga, hozzáadagoljuk a kakaóport.
  14. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá.
  15. Amint kész, lassan, fakanállal-kézzel kavarva, A cukros tojássárgájába hozzáadagoljuk a lisztet.
  16. Ezután az egészmasszába óvatosan laza mozdulatokkal a tojásfehérjehabot beleforgatjuk. A készmasszát ráborítjuk a sütőpapírral ellátott sütőlemezre, és rögtön a sütőbe toljuk. 20 percig sütjük.
  17. Amikor kész, ráborítjuk egy deszkára. A sütőpapírt lehúzzuk róla. Ha nem akarunk sokat szenvedni, akkor szilikonos sütőpapírt veszünk, az simán lejön.
  18. A tésztát megkenjük a krém 2/3-ával, és feltekerjük /ha gondoljuk egy konyharuha segítségével/ és ráhelyezzük egy tálcára.
  19. A krém maradék részét egyenletesen rákenjük a tekercs külsejére.
  20. Az előzőleg elkészített csokoládéforgácsokat szépen elhelyezzük a tekercsen, a törmeléket, ami úgy is keletkezik könnyen megközészórjuk. Használhatunk még plusz tortadarát is, amennyiben szeretnénk.
  21. Amint készen vagyunk, hideg helyre rakjuk (hűtő) és hagyjuk megdermedni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 380
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 42482
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 05.

Ajánló

Ünnepi alkalmakra csokoládéimádóknak.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nálunk a Karácsony általában nagy rohanás jegyében zajlik le. Ez fakad részben abból is, hogy az egész család egy emeleten lakik egy panel hatodik emeletén. No, de azért ennek meg van a szépsége is, hiszen már jól bevált módszer alapján elosztjuk egymás között a teendőket, így senkinek nem kell egy teljes komplett három napi menüsort végigfőzni-sütni. Mindenkinek megvan a maga "profilja" és azt készíti el. Viszont, ha csúszna a programjában, akkor még mindig akad valaki, aki segít a bajban.:) Ez a desszert is teljes összefogásban készült: Én kitaláltam...a díszítést elkészítettem, Mr Smith apukája lecsiszolta, lesmirglizte a spaklit, amivel a csokit kellett felszedni a lemezről, s mivel már nem maradt idő a többi részre, gyorsan szétnéztem az emeleten, ki ér még rá...anyukámat szegényt pont üresjáratban találtam, ezért kisírtam nála, hogy "dobja" már össze a tésztát és a krémet. A végén én meg csak elegánsan átmentem díszíteni...Igen lehet mondani, hogy disznóság, de az vesse rám az első követ, aki nem tenne így a helyemben...Mindebből végezetül csak azt szerettem volna kihozni, hogy igazán szerencsésnek mondhatom, mondhatjuk magunkat, hogy ilyen családom, családunk van, s így ezt a desszertet őnekik ajánlom, az ő érdemük! Próbáljátok ki, s ha van rá lehetőség, vonjátok be a családot, hiszen meg van ennek is a szépsége, s a Szent Este desszertje a család ünneplésévé válik minden értelemben.:))) Ezt a receptet amúgy a Süssünk című szakácskönyvből vettem részben, (a krém és a díszítés) a piskótatészta pedig édesanyám jól bevált piskótareceptje.

Hozzávalók

A piskótához

A francia vajkrémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...