Csőben sült spárgás tészta Zolitól
- 13% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
83g zöldspárga12 kcal
-
83g sonka115 kcal
-
83g penne309 kcal
-
42g füstölt sajt137 kcal
-
58g tejföl116 kcal
-
8g margarin60 kcal
-
77g újhagyma15 kcal
-
1g olívaolaj12 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g cukor3 kcal
- 13% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
500g zöldspárga70 kcal
-
500g sonka690 kcal
-
500g penne1855 kcal
-
250g füstölt sajt820 kcal
-
350g tejföl693 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
460g újhagyma88 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
8g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
- 13% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
19g zöldspárga3 kcal
-
19g sonka26 kcal
-
19g penne71 kcal
-
9.5g füstölt sajt31 kcal
-
13.3g tejföl26 kcal
-
1.9g margarin14 kcal
-
17.5g újhagyma3 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
- 13% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 39.4 g
Zsír
-
Összesen 34.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1971 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 250 mg
-
Nátrium 1465 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.9 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 148 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 186 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 129 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 261 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 135 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 602 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 955 micro
- 13% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 236.6 g
Zsír
-
Összesen 209.6 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 207 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11826 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 339 mg
-
Kálcium 745 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 406 mg
-
Foszfor 1498 mg
-
Nátrium 8792 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 431.2 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 887.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1115 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 75 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 774 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 41 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1565 micro
-
Kolin: 221 mg
-
Retinol - A vitamin: 808 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 3614 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5727 micro
- 13% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 449.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 334 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 137 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 218 micro
Hozzávalók
-
50 dkg zöldspárga
-
50 dkg sonka
-
50 dkg penne
-
25 dkg füstölt sajt
-
350 g tejföl
-
5 dkg margarin
-
5 közepes db újhagyma
-
1 ek olívaolaj
-
2 kávéskanál só
-
1 tk cukor
Elkészítés
- A spárgát a színének megfelelően megtisztítjuk, és lobogó forró sós-cukros vízben kb. öt percig főzzük. Vigyázzunk, hogy még egy kicsit roppanós maradjon. Leszűrjük, és félretesszük. A főzővizet most nem használjuk.
- Az újhagymát megmossuk, és vékonyan felkarikázzuk.
- A füstölt sajtot lereszeljük.
- A penne tésztát lobogó forró sós vízben kb. tíz perc alatt kifőzzük. A főzés közben az olívaolajat ráöntjük. A kifőtt tésztát leszűrjük, és félretesszük.
- A sonkát felszeleteljük. A bőrét levágjuk. Most nem használtam fel, mert a fagyasztóban volt a sonka. Friss sonkának a bőrét le szoktam fagyasztani, mert később nagyon jól jön majd egy pörkölthöz. A sonka zsíros részét levágjuk, és apróra felkockázzuk. A sonka húsos részét szintén apróra felkockázzuk.
- A sonka zsíros részét kisütjük töpörtőnek. A forró zsírból a kisült töpörtőt kiszedjük, és a visszamaradt zsírban megpároljuk a hagymát. A párolt hagymára rátesszük a sonkát, és enyhén megpirítjuk. Ezeket a műveleteket wokban szoktam elvégezni, ami a következő műveletnél fontos. A sonkára rátesszük a tésztát és a töpörtőt, és alaposan összekeverjük. Ilyenkor van szükség a nagyobb edényre.
- A tepsit alaposan kikenjük a margarinnal, és a spárga felét az aljára elrendezzük. Ráöntjük a sonkás tésztát, és szépen elterítjük. A maradék spárgával egyenletesen lefedjük, és a tejfölt a tetejére öntjük. Rászórjuk a sajtot, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt szép aranybarnára pirul.
- Éles késsel felkockázzuk, és tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2776
- Feltöltés dátuma: 2013. június 30.
Ajánló
Mindenkinek, aki szereti a spárgát.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- Speciális étrendek:
Férfiember csak ihletett állapotban tud főzni. Néha ehhez bor is kell, most azonban e nélkül is kétszer csókolt homlokon a múzsa. Egyszer, mert sajnos vége a spárga szezonnak, és ezt nem lehetett annyiban hagyni. Másodszor pedig az érni kezdő málnának helyet kell találni a fagyasztóban. Ennek az akadálya pedig a húsvétról maradt finom mangalica sonka, ami a szintén fagyasztott füstölt sajttal együtt várta a hibernáció végét. (Sajtot mindig egyszerre többet szoktunk vásárolni. A felnégyelésük után nem a várkapukra szegezzük ki, hanem egy részük a fagyasztóba kerül.) Váratlan vendég esetén nagyon jól jön a szintén lefagyasztott leveles tésztával együtt. Az étel elkészítésekor nem akartam a tésztára még lisztes mártást is tenni, ezért csak tejföl került rá a besamel helyett. Az eredmény finom, laktató egytálétel lett.