Cseresznyés torta mascarpone-val
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
28g tojás35 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
20g napraforgó olaj177 kcal
-
18g tej10 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A cseresznyés réteghez
-
175g cseresznye101 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
19 kcal
-
13g víz0 kcal
A mascarpone-s réteghez
-
63g mascarpone253 kcal
-
15g porcukor58 kcal
A zabaglione-hoz
-
25g fehérbor21 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
8g cukor29 kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
110g tojás138 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
80g napraforgó olaj707 kcal
-
70g tej39 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
A cseresznyés réteghez
-
700g cseresznye406 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
76 kcal
-
50g víz0 kcal
A mascarpone-s réteghez
-
250g mascarpone1010 kcal
-
60g porcukor232 kcal
A zabaglione-hoz
-
100g fehérbor82 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
30g cukor116 kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
5.9g tojás7 kcal
-
8.1g finomliszt30 kcal
-
3.2g cukor13 kcal
-
4.3g napraforgó olaj38 kcal
-
3.8g tej2 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
A cseresznyés réteghez
-
37.9g cseresznye22 kcal
-
5.4g cukor21 kcal
-
1.1g étkezési keményítő4 kcal
-
2.7g víz0 kcal
A mascarpone-s réteghez
-
13.5g mascarpone55 kcal
-
3.2g porcukor13 kcal
A zabaglione-hoz
-
5.4g fehérbor4 kcal
-
3.2g tojássárgája10 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 15.9 g
Zsír
-
Összesen 53 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 253 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 767.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 194 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 335 mg
-
Nátrium 172 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 124 g
-
Cukor 84 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 198.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 53 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 209 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 430 micro
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 63.8 g
Zsír
-
Összesen 211.8 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 1011 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3069.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 116 mg
-
Kálcium 777 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 132 mg
-
Foszfor 1339 mg
-
Nátrium 689 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 496 g
-
Cukor 337 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 793.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 403 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 36 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 210 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 199 micro
-
Kolin: 836 mg
-
Retinol - A vitamin: 377 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 298 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1718 micro
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 11.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 166 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.8 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
2 db tojás
-
15 dkg finomliszt
-
6 dkg cukor
-
80 ml napraforgó olaj
-
70 ml tej
-
0.5 csomag sütőpor
A cseresznyés réteghez
-
10 dkg cukor
-
1 púpozott ek étkezési keményítő
-
0.5 dl víz
A mascarpone-s réteghez
-
25 dkg mascarpone
-
6 dkg porcukor
A zabaglione-hoz
-
1 dl fehérbor
-
3 db tojássárgája
-
3 ek cukor
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a reszelt citromhéjat.
- A liszthez keverjük a sütőport, majd a tojásos keverékbe forgatjuk.
- Tejjel lazítjuk a tésztát, amit majd sütőpapírral bélelt kerek formába öntünk.
- Előmelegített sütőben készre sütjük.
- Miután kihűlt a tészta, tortagyűrűvel egyenletesre vágjuk a szélét, és a piskótán hagyjuk. (Tortagyűrű helyett kerek tortasütő formát is használhatunk.)
- A magozott cseresznyéhez keverjük a cukrot, és 8-10 percig pároljuk, amíg a cseresznye kevés levet nem ereszt, de ugyanakkor még nem főnek szét a szemek.
- A keményítőt elkeverjük a vízzel és a párolt cseresznyéhez adjuk, besűrítjük.
- 10 perc hűlés után a piskótalapra öntjük, és egyenletesen elosztjuk a cseresznyét.
- A zabaglione hozzávalóit egy hőálló tálban elkeverjük, majd vízgőz felett folytonosan kevergetve, kissé verve habbá főzzük, és hagyjuk kihűlni.
- A mascarpone-t a porcukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt zabaglione-t, jól elkeverjük, és a cseresznyés rétegre kenjük.
- 4-5 órát vagy egy éjszakát hűtjük.
- A (tortát körbevágva) a tortagyűrűt eltávolítva, hidegen, cseresznyeszemekkel díszítve kínáljuk a tortát.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 10462
- Feltöltés dátuma: 2011. június 18.
Ajánló
Tipp: A tortalap néhány nappal előbb is elkészíthető. A cseresznyés és a mascarpone-s rétegnél a cukor mennyisége ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Ritkán készítek tortát, de néha én is elcsábulok. Ilyenkor az egyszerű formákat részesítem előnyben. Cseresznyéből szerettem volna valamilyen desszertet, tortát készíteni. Valamiért a cseresznye kissé háttérbe szorul, ha süteményről van szó, de ha megtaláljuk azt az elkészítési módot, amelynél a cseresznye megőrzi a húsosságát, színét, ízét, bizony remek élményben lesz részünk. Ezt a mascarpone-s tortát saját elképzelés alapján készítettem. Biztos lehet még rajta finomítani, de így elsőre is igen finomra sikeredett. A torta alapja kéttojásos, olajos piskóta. A cseresznye kevés párolás után keményítővel lett sűrítve, így jól megőrizte színét, húsosságát. A mascarpone-hoz 3 tojásból készített zabaglione került, amely növelte a krém mennyiségét, és ugyanakkor könnyítette is.