r
Nosalty Logó

Csavart sós süti

0,0

0 ÉRTÉKELÉS2 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
bbarbye
Csavart sós süti
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

792
Kalória
15.6g
Fehérje
98.2g
Szénhidrátok
36.5g
Zsír
30.1g
Víz
119.6g
Koleszterin
3.6g
Rost
2.6g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 792 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 4744 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 367 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    36.5 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1071.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    747 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    30.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    298 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    292 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 792 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.4 g

Zsír

  • Összesen
    219.1 g
  • Telített zsírsav
    131 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    718 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6429.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    273 mg
  • Kálcium
    434 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    184 mg
  • Foszfor
    1033 mg
  • Nátrium
    4481 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    589.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    180.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1787 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    382 micro
  • Kolin:
    274 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1755 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    378 micro
Összesen 4744 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    498 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    347 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    14 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    138 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    136 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 367 kcal

Elkészítés

  1. Egy kevés (kb. 1 dl) langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a kiskanál cukrot, és felfuttatjuk.
  2. Közben elmorzsoljuk a vajat (margarint) a liszttel, hozzáadjuk a sót. Lehetőleg deszkán vagy konyhapulton dolgozzunk, ne tálban.
  3. Csináljuk egy mélyedést a lisztes egyveleg közepébe, öntsük bele a felfuttatott élesztőt, és kezdjük el összegyúrni. Gyúrás közben tegyük hozzá apránként a maradék tejet, és alaposan gyúrjuk át. Keményebb pogácsatésztát kell kapnunk, formázzunk belőle cipót.
  4. A cipóból mindig akkora darabot vágjunk le, amiből egy kb. 40 cm hosszú, 4-5 cm vastag hengert tudunk csinálni. Ezt a hengert vágjuk fel kb. ujjnyi vastag darabokra. A felvágott darabkákból sodorjunk egyenként ceruzavastagságú, kb. 25 cm hosszú gilisztákat, amiket középen összehajtunk, majd szépen megtekerünk, így lesz ilyen csavart formája a sütinek. Rögtön beletesszük a tepsibe (nem kell vajazni, lisztezni, sütőpapírra tehető, ha később nem akarunk mosogatni, de leragadni nem fog), széleit kicsit lenyomkodjuk, hogy ne tekeredjen ki. A sodrást és csavarást viszonylag gyorsan kell csinálni, mert a kezünk melegétől nagyon megolvad a vaj a tésztában, illetve az élesztő is dolgozik, ezért ha sokat nyúzzuk a tésztát, akkor nehéz vele dolgozni.
  5. A tepsibe ne legyenek túl közel, mert sütés közben megnőnek. Tetejüket kenjünk meg a felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Nézni kell közben, akkor jó, ha picit aranybarna, könnyű túlsütni, és akkor száraz lesz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Dédnagymamám receptje, amit amióta az eszemet tudom, minden egyes családi összejövetelre (Karácsony, Húsvét, szülinapok) elkészített ő, majd nagymamám, anyukám, és most már mi is testvéremmel. Nagyon szeretjük, mert egyszerű, eláll (na ha nem ennénk meg, de legalább előre is lehet vele emiatt dolgozni), és nagyon finom. :)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Duplán sajtos masni

Nem szeretjük használni azt a szörnyen túlzó kifejezést, hogy "függőséget okozó", de esküszünk, hogy ez a duplán sajtos, belül puha, kívül ropogós kis csokornyakkendő pontosan ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!