Csavart sós süti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
bbarbye
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
Összesen
792
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
Összesen
4744
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.6 g
Zsír
-
Összesen 36.5 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1071.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 747 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 30.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 298 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 292 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
792
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 93.4 g
Zsír
-
Összesen 219.1 g
-
Telített zsírsav 131 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 718 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6429.8 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 273 mg
-
Kálcium 434 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 184 mg
-
Foszfor 1033 mg
-
Nátrium 4481 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 589.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 180.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1787 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 382 micro
-
Kolin: 274 mg
-
Retinol - A vitamin: 1755 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 395 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 378 micro
Összesen
4744
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 17 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 498 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 347 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 138 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 136 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
367
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy kevés (kb. 1 dl) langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a kiskanál cukrot, és felfuttatjuk.
- Közben elmorzsoljuk a vajat (margarint) a liszttel, hozzáadjuk a sót. Lehetőleg deszkán vagy konyhapulton dolgozzunk, ne tálban.
- Csináljuk egy mélyedést a lisztes egyveleg közepébe, öntsük bele a felfuttatott élesztőt, és kezdjük el összegyúrni. Gyúrás közben tegyük hozzá apránként a maradék tejet, és alaposan gyúrjuk át. Keményebb pogácsatésztát kell kapnunk, formázzunk belőle cipót.
- A cipóból mindig akkora darabot vágjunk le, amiből egy kb. 40 cm hosszú, 4-5 cm vastag hengert tudunk csinálni. Ezt a hengert vágjuk fel kb. ujjnyi vastag darabokra. A felvágott darabkákból sodorjunk egyenként ceruzavastagságú, kb. 25 cm hosszú gilisztákat, amiket középen összehajtunk, majd szépen megtekerünk, így lesz ilyen csavart formája a sütinek. Rögtön beletesszük a tepsibe (nem kell vajazni, lisztezni, sütőpapírra tehető, ha később nem akarunk mosogatni, de leragadni nem fog), széleit kicsit lenyomkodjuk, hogy ne tekeredjen ki. A sodrást és csavarást viszonylag gyorsan kell csinálni, mert a kezünk melegétől nagyon megolvad a vaj a tésztában, illetve az élesztő is dolgozik, ezért ha sokat nyúzzuk a tésztát, akkor nehéz vele dolgozni.
- A tepsibe ne legyenek túl közel, mert sütés közben megnőnek. Tetejüket kenjünk meg a felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Nézni kell közben, akkor jó, ha picit aranybarna, könnyű túlsütni, és akkor száraz lesz.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 77
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 7387
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
bbarbye
9 recept
Dédnagymamám receptje, amit amióta az eszemet tudom, minden egyes családi összejövetelre (Karácsony, Húsvét, szülinapok) elkészített ő, majd nagymamám, anyukám, és most már mi is testvéremmel. Nagyon szeretjük, mert egyszerű, eláll (na ha nem ennénk meg, de legalább előre is lehet vele emiatt dolgozni), és nagyon finom. :)