r
Nosalty Logó

Csavart sós süti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
bbarbye
Csavart sós süti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 792 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 4744 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 367 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    36.5 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1071.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    747 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    298 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    292 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 792 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.4 g

Zsír

  • Összesen
    219.1 g
  • Telített zsírsav
    131 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    718 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6429.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    273 mg
  • Kálcium
    434 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    184 mg
  • Foszfor
    1033 mg
  • Nátrium
    4481 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    589.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    180.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1787 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    382 micro
  • Kolin:
    274 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1755 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    378 micro
Összesen 4744 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    498 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    347 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    138 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    136 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 367 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy kevés (kb. 1 dl) langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a kiskanál cukrot, és felfuttatjuk.
  2. Közben elmorzsoljuk a vajat (margarint) a liszttel, hozzáadjuk a sót. Lehetőleg deszkán vagy konyhapulton dolgozzunk, ne tálban.
  3. Csináljuk egy mélyedést a lisztes egyveleg közepébe, öntsük bele a felfuttatott élesztőt, és kezdjük el összegyúrni. Gyúrás közben tegyük hozzá apránként a maradék tejet, és alaposan gyúrjuk át. Keményebb pogácsatésztát kell kapnunk, formázzunk belőle cipót.
  4. A cipóból mindig akkora darabot vágjunk le, amiből egy kb. 40 cm hosszú, 4-5 cm vastag hengert tudunk csinálni. Ezt a hengert vágjuk fel kb. ujjnyi vastag darabokra. A felvágott darabkákból sodorjunk egyenként ceruzavastagságú, kb. 25 cm hosszú gilisztákat, amiket középen összehajtunk, majd szépen megtekerünk, így lesz ilyen csavart formája a sütinek. Rögtön beletesszük a tepsibe (nem kell vajazni, lisztezni, sütőpapírra tehető, ha később nem akarunk mosogatni, de leragadni nem fog), széleit kicsit lenyomkodjuk, hogy ne tekeredjen ki. A sodrást és csavarást viszonylag gyorsan kell csinálni, mert a kezünk melegétől nagyon megolvad a vaj a tésztában, illetve az élesztő is dolgozik, ezért ha sokat nyúzzuk a tésztát, akkor nehéz vele dolgozni.
  5. A tepsibe ne legyenek túl közel, mert sütés közben megnőnek. Tetejüket kenjünk meg a felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Nézni kell közben, akkor jó, ha picit aranybarna, könnyű túlsütni, és akkor száraz lesz.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 77
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 7323
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Csavart sós süti
bbarbye 9 recept

Dédnagymamám receptje, amit amióta az eszemet tudom, minden egyes családi összejövetelre (Karácsony, Húsvét, szülinapok) elkészített ő, majd nagymamám, anyukám, és most már mi is testvéremmel. Nagyon szeretjük, mert egyszerű, eláll (na ha nem ennénk meg, de legalább előre is lehet vele emiatt dolgozni), és nagyon finom. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...