r
Nosalty Logó

Császárzsemle Vicikótól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Vicikó
Császárzsemle Vicikótól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A kovászhoz

A tetejére

Összesen 518 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A kovászhoz

A tetejére

Összesen 2064 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A kovászhoz

A tetejére

Összesen 238 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1321.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    977 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    94.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 518 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.4 g

Zsír

  • Összesen
    27.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5286.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    173 mg
  • Kálcium
    309 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    709 mg
  • Nátrium
    3907 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    390.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    378.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    137 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    221 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 2064 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    610.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    451 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 238 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kovászhoz

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Először kovászt készítünk, 150 g lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáöntünk 140 ml langyos vizet. Villával összekeverjük, konyharuhával letakarjuk, és 30 percig állni hagyjuk.
  2. A maradék lisztet tálba tesszük, belevegyítjüka sót.
  3. Hozzáadjuk a puha vajat, mézet, kb. duplájára megkeltkovászt,160 ml kézmeleg vizet,alaposan összegyúrjuk, kb. 6-8 percig. Majd kelni hagyjuk 20 percet.
  4. Újból átgyúrjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk, kb. 80 g-os darabokra. Kis gombócokat formálunk belőlük, és megint pihentetjük 10 percet.
  5. A gombóckákból rudakat formálunk, kb. 35cm-es hosszúságúakat. (Először csak kb.20 cm-eseket, majd újból mindegyiket, a teljes hosszúságúra.)
  6. Császárzsemle formára tekerjük őket (leírását lásd a story részben),tepsire rakjuk, majd konyharuhával letakarva 35-40 percet kelesztjük.
  7. Közvetlen sütés előtt vizet permetezünk a zsemlékre, és ízlés szerint megszórhatjuk magokkal.
  8. 250 °C -ra előmelegíttett sütőbe toljuk a tepsit, és ezzel egyidőben 5 -6 nyomásnyivizet bepermetezünk a sütőbe. Kb. 5 perc múlva újból befújunk párszor.
  9. 10 perc után levesszük a sütő hőfokát 200 °C-ra, rövid időre kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy a gőz kimenjen, visszacsukjuk,éskészresütjük10-15 perc alatt.
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 302
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 14467
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 30.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Császárzsemle Vicikótól
Vicikó 251 recept

Egy német netes oldalon találtam, ahol azt  lehetett olvasni, hogy egy német pékmestertől származik a  recept. Sokan dicsérték, így nekiláttam én is. Nagyon nem bántam meg, szerintem is tökéletes a hozzávalók aránya, kitűnő volt a tésztával dolgozni. És nagyon-nagyon finom lett.:-) Egy tartalmas, de mégis könnyű, jó ízű, olyan igazi német császárzsemle! Csak ajánlani tudom! A fonástól nem kell megijedni, rém egyszerű. Úgy készül, hogy fogjuk a tésztarudat, és egy laza hurkot, félcsomót tekerünk rá (mintha elkezdenénk csomót kötni), kis helyet hagyjunk a közepén. Majd a kezünkben lévő jobb oldali tészta rúdmaradványt áthajtuk a csomó feletti  tésztarészen középre, és alul hagyjuk a tészta véget. A másik oldalon lévő tésztarúd maradványt pedig úgy tüntetjük el, hogy megfordítjuk az egészet, ezt is behajtjuk középre, de a másik oldalon lévő tésztarészre. Természetesen a szép oldala kerül felülre majd tepsiben.  De ha végképp elakadtunk a formázással, beütjük neten, hogy császárzsemle, és rögtön, akár  képekben megkapjuk, könnyítésnek.:-)) A rudak formázásánál ne lisztezzük a tésztát, mert akkor nem tudjuk kisodorni, én még 1-2 csepp vízzel meg is nedvesítettem a kezem.

Hozzávalók

A tésztához

A kovászhoz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...