Császárzsemle Vicikótól
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
88g finomliszt319 kcal
-
40g víz0 kcal
-
3g só0 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
1g méz3 kcal
A kovászhoz
-
38g finomliszt137 kcal
-
35g víz0 kcal
-
3g élesztő3 kcal
A tetejére
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
350g finomliszt1274 kcal
-
160g víz0 kcal
-
10g só0 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
4g méz11 kcal
A kovászhoz
-
150g finomliszt546 kcal
-
140g víz0 kcal
-
10g élesztő11 kcal
A tetejére
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
40.4g finomliszt147 kcal
-
18.5g víz0 kcal
-
1.2g só0 kcal
-
2.3g vaj17 kcal
-
0.4g méz1 kcal
A kovászhoz
-
17.3g finomliszt63 kcal
-
16.2g víz0 kcal
-
1.2g élesztő1 kcal
A tetejére
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.8 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1321.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 177 mg
-
Nátrium 977 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 97.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 94.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55.4 g
Zsír
-
Összesen 27.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5286.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 173 mg
-
Kálcium 309 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 709 mg
-
Nátrium 3907 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 390.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 378.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 137 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 221 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 610.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 451 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 43.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
350 g finomliszt
-
10 g só
-
20 g vaj
-
0.5 teáskanál méz
A kovászhoz
-
150 g finomliszt
-
10 g élesztő
A tetejére
-
1 ek víz
Elkészítés
A tésztához
- Először kovászt készítünk, 150 g lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáöntünk 140 ml langyos vizet. Villával összekeverjük, konyharuhával letakarjuk, és 30 percig állni hagyjuk.
- A maradék lisztet tálba tesszük, belevegyítjüka sót.
- Hozzáadjuk a puha vajat, mézet, kb. duplájára megkeltkovászt,160 ml kézmeleg vizet,alaposan összegyúrjuk, kb. 6-8 percig. Majd kelni hagyjuk 20 percet.
- Újból átgyúrjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk, kb. 80 g-os darabokra. Kis gombócokat formálunk belőlük, és megint pihentetjük 10 percet.
- A gombóckákból rudakat formálunk, kb. 35cm-es hosszúságúakat. (Először csak kb.20 cm-eseket, majd újból mindegyiket, a teljes hosszúságúra.)
- Császárzsemle formára tekerjük őket (leírását lásd a story részben),tepsire rakjuk, majd konyharuhával letakarva 35-40 percet kelesztjük.
- Közvetlen sütés előtt vizet permetezünk a zsemlékre, és ízlés szerint megszórhatjuk magokkal.
- 250 °C -ra előmelegíttett sütőbe toljuk a tepsit, és ezzel egyidőben 5 -6 nyomásnyivizet bepermetezünk a sütőbe. Kb. 5 perc múlva újból befújunk párszor.
- 10 perc után levesszük a sütő hőfokát 200 °C-ra, rövid időre kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy a gőz kimenjen, visszacsukjuk,éskészresütjük10-15 perc alatt.
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 302
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 14473
- Feltöltés dátuma: 2012. október 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Egy német netes oldalon találtam, ahol azt lehetett olvasni, hogy egy német pékmestertől származik a recept. Sokan dicsérték, így nekiláttam én is. Nagyon nem bántam meg, szerintem is tökéletes a hozzávalók aránya, kitűnő volt a tésztával dolgozni. És nagyon-nagyon finom lett.:-) Egy tartalmas, de mégis könnyű, jó ízű, olyan igazi német császárzsemle! Csak ajánlani tudom! A fonástól nem kell megijedni, rém egyszerű. Úgy készül, hogy fogjuk a tésztarudat, és egy laza hurkot, félcsomót tekerünk rá (mintha elkezdenénk csomót kötni), kis helyet hagyjunk a közepén. Majd a kezünkben lévő jobb oldali tészta rúdmaradványt áthajtuk a csomó feletti tésztarészen középre, és alul hagyjuk a tészta véget. A másik oldalon lévő tésztarúd maradványt pedig úgy tüntetjük el, hogy megfordítjuk az egészet, ezt is behajtjuk középre, de a másik oldalon lévő tésztarészre. Természetesen a szép oldala kerül felülre majd tepsiben. De ha végképp elakadtunk a formázással, beütjük neten, hogy császárzsemle, és rögtön, akár képekben megkapjuk, könnyítésnek.:-)) A rudak formázásánál ne lisztezzük a tésztát, mert akkor nem tudjuk kisodorni, én még 1-2 csepp vízzel meg is nedvesítettem a kezem.