Croissant Attila konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
V.Attila
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
125g kenyérliszt bl80451 kcal
-
14g cukor53 kcal
-
3g só0 kcal
-
4 kcal
-
38g tej21 kcal
-
38g víz0 kcal
-
63g vaj448 kcal
-
20g tojásfehérje10 kcal
Összesen
987
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
500g kenyérliszt bl801805 kcal
-
55g cukor213 kcal
-
10g só0 kcal
-
15g friss élesztő16 kcal
-
150g tej84 kcal
-
150g víz0 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
Összesen
3953
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
41.3g kenyérliszt bl80149 kcal
-
4.5g cukor18 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
1.2g friss élesztő1 kcal
-
12.4g tej7 kcal
-
12.4g víz0 kcal
-
20.7g vaj148 kcal
-
6.6g tojásfehérje3 kcal
Összesen
326
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.1 g
Zsír
-
Összesen 53.6 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 134 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1360.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 152 mg
-
Nátrium 1033 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 106.8 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 84.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 428 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 419 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Összesen
987
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.5 g
Zsír
-
Összesen 214.5 g
-
Telített zsírsav 129 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 538 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5442.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 219 mg
-
Kálcium 322 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 146 mg
-
Foszfor 607 mg
-
Nátrium 4132 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 427.1 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 337.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1710 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 293 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 1678 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 400 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 395 micro
Összesen
3953
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 449.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 342 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 141 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 139 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
326
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg kenyérliszt bl80
-
5.5 dkg cukor
-
1 dkg só
-
1.5 dkg friss élesztő
-
1.5 dl tej
-
1.5 dl víz
Elkészítés
- A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük. A vizet és a tejet egyben meglangyosítjuk, hozzámorzsoljuk az élesztőt, elkavarjuk, és hozzáadjuk a kevert liszthez. Az élesztőt nem kell felfuttatni. Ebből egy sima tésztát gyúrunk. Addig kell gyúrni, amíg sima nem lesz. Nem kell több lisztet hozzá adni, csak jól meg kell dolgozni.
- Ezt a masszát beletesszük egy zsírpapírral kibélelt tepsibe, egy kicsit kézzel téglalap alakúvá formázzuk. (Én egy 36x28 -as tepsit használok.) Folpackkal bevonjuk az egész tepsit, és mehet egy éjszakára a hűtőbe.
- Zsírpapírból készítünk 2 40x20 cm téglalapot, ami közé felkockázzuk a hűtőből kivett vajat, ezt óvatosan egy nyújtófával egységes téglalappá nyújtjuk. Kell vigyázni, hogy a vaj ne folyjon ki a papírból. Ez egy nagyon lapos téglalap lesz. Max. 1mm Ez is mehet be éjszakára papírostól a hűtőbe.
- Reggel kivesszük az enyhén megkelt tésztát a hűtőből, levesszük a folpackot róla, meglisztezzük a tetejét, és kivesszük a tepsiből. Itt jegyzem meg, hogy ne hanyagoljuk a munka felületről a lisztet az egész munkafolyamat alatt, mert a tészta ragad a felülethez.
- Kinyújtjuk kb. 40x40 cm-re a tésztát. Felét letakarjuk zsírpapírral, majd a szabad részt ráhajtjuk. Folpackba csavarjuk visszatesszük a tepsibe, és mehet vissza a hűtőbe újabb 30 percre.
- Kivesszük a lehűlt tésztát, kiterítjük, kivesszük a vajat, óvatosan kibontjuk a zsírpapírból, s ráhelyezzük hosszában a tészta közepére. Kétoldalt a maradék tésztát ráhajtjuk, és a nyújtófával a közepétől a keskeny széle fele kisebb sáncokat nyomkodunk, majd óvatosan simára nyújtjuk. Vigyázni kell arra, hogy a tésztát csak hosszában nyújtsuk, hogy maradjon téglalap alakú (kb. 60x20 cm). Folyamatosan ellenőrizzük, hogy ne ragadjon oda a munkafelülethez.
- A kapott masszát összehajtjuk. Fentről egy kb. 1/3 részre ráborítjuk az aljáról a maradék 1/3-ad részt, és a felső végét annyira hajtjuk, hogy ne maradjon a tészta tetején, hanem takarja el az első tűrés ívét. Folpackba tesszük, és mehet a mélyhűtőbe 20 percet.
- 20 perc után kivesszük a mélyhűtőből, a folpackból. Az első irányhoz viszonyítva 90 fokot elfordítjuk, a betűrt ívek jobb és bal oldalra kerüljenek, szembe velünk legyenek a betűrt tészta csíkjai. Ne felejtsük el a lisztezést! Megint kinyújtjuk kb. 40x20 cm téglalappá, és újból összehajtjuk, folpackba tesszük, és mehet vissza újabb 20 percre a mélyhűtőbe.
- Ez utóbbi lépést még egyszer megismételjük.
- Miután túl vagyunk a 3-ik fagyasztáson, kivesszük a mélyhűtőből, és kinyújtjuk egy 60x30-as téglalappá. (Ilyenkor általában a széleit leegyenesítik, de én úgy hagytam. Ilyen krízis idején minden falat számít :D)
- Az egyik oldalon 10 cm-ként kicsit bemetsszük a tésztát (kb. 0,5 cm). A másik oldalon szintén 10 cm-ként bemetsszük, de itt 5 cm eltolódással a szélétől kezdjük a bemetszést. A bemetszések közt pizzaszeletelővel és vonalzó segítségével háromszögeket vágunk. Ha minden jól működik 13 db kis háromszöget kell kapjunk.
- Minden háromszöget egyenként felemelünk, és a csücske irányába óvatosan kicsit megnyújtjuk, de úgy, hogy a kezünket fentről végig húzzuk. Miután megnyújtottuk, felcsavarjuk kiflikké, de épp csak a végét göngyölítsük fel az ujjainkkal, tovább a két tenyerünkkel óvatosan csavarjuk fel két határozott mozdulattal.
- Miután felcsavartuk a kicsi csücskével lefele helyezzük zsírpapírral kibélelt 46x38 sütőlapra. Egy lapra tegyünk 6 db-ot, a másikra 7 db-ot (ez utóbbira tegyük a két szélét és 5 nagyot). Tegyük távol egymástól, mert meg fognak kelni.
- Miután a tepsibe kerültek, tojásfejérrel lekenjük, és hagyjuk kelni 1,5 órát. Én a sütőbe tettem a tepsiket egy tányér forró vízzel, így egy kicsit melegben voltak a kiflik.
- 1,5 óra után kivesszük a kifliket, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Mielőtt betennénk tepsinként a kifliket a sütőbe, még egyszer megkenjük óvatosan a tojásfehérjével, és kb. 15-20 perc alatt szép barnára sütjük
- Kivéve a sütőből és a tepsiből, rácsra helyezzük a kifliket, és türelmesen megvárjuk, hogy kihűljenek.
- Jó étvággyal elfogyasztjuk!!!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 65
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 5788
- Feltöltés dátuma: 2020. május 10.
Ajánló
Édesanyámtól úgy tanultam, hogy amikor híg palacsinta készül, az első és az utolsó a szakácsé, mert azok általában nem a "legszalonképesebbek". Így ebből is a két szélső a szakácsot illeti, mert az nem lesz a legformásabb. Lehet sajtot reszelni rá, mielőtt betennénk a sütőbe a második tojásozás után. Következő alkalommal csokival, lekvárral is megpróbálom megtölteni.... majd megírom, milyen lett az eredmény. ;)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
V.Attila
13 recept
Rég keresem a friss ropogós croissant receptet, de valahol, mindig elbuktam. Finom vajas kiflik lettek belőle. Nem volt légies, könnyed.... De megkaptam az igazit. Ki van próbálva, ízlik az egész családnak, gondoltam, megosztom itt is.