r
Nosalty Logó

Croissant Attila konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
V.Attila
Croissant Attila konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 987 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 3953 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 326 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.1 g

Zsír

  • Összesen
    53.6 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1360.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    152 mg
  • Nátrium
    1033 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    106.8 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    428 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    419 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 987 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.5 g

Zsír

  • Összesen
    214.5 g
  • Telített zsírsav
    129 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    538 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5442.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    219 mg
  • Kálcium
    322 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    146 mg
  • Foszfor
    607 mg
  • Nátrium
    4132 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    427.1 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    337.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1710 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    293 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1678 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    400 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    395 micro
Összesen 3953 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    17.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    449.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    342 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 326 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük. A vizet és a tejet egyben meglangyosítjuk, hozzámorzsoljuk az élesztőt, elkavarjuk, és hozzáadjuk a kevert liszthez. Az élesztőt nem kell felfuttatni. Ebből egy sima tésztát gyúrunk. Addig kell gyúrni, amíg sima nem lesz. Nem kell több lisztet hozzá adni, csak jól meg kell dolgozni.
  2. Ezt a masszát beletesszük egy zsírpapírral kibélelt tepsibe, egy kicsit kézzel téglalap alakúvá formázzuk. (Én egy 36x28 -as tepsit használok.) Folpackkal bevonjuk az egész tepsit, és mehet egy éjszakára a hűtőbe.
  3. Zsírpapírból készítünk 2 40x20 cm téglalapot, ami közé felkockázzuk a hűtőből kivett vajat, ezt óvatosan egy nyújtófával egységes téglalappá nyújtjuk. Kell vigyázni, hogy a vaj ne folyjon ki a papírból. Ez egy nagyon lapos téglalap lesz. Max. 1mm Ez is mehet be éjszakára papírostól a hűtőbe.
  4. Reggel kivesszük az enyhén megkelt tésztát a hűtőből, levesszük a folpackot róla, meglisztezzük a tetejét, és kivesszük a tepsiből. Itt jegyzem meg, hogy ne hanyagoljuk a munka felületről a lisztet az egész munkafolyamat alatt, mert a tészta ragad a felülethez.
  5. Kinyújtjuk kb. 40x40 cm-re a tésztát. Felét letakarjuk zsírpapírral, majd a szabad részt ráhajtjuk. Folpackba csavarjuk visszatesszük a tepsibe, és mehet vissza a hűtőbe újabb 30 percre.
  6. Kivesszük a lehűlt tésztát, kiterítjük, kivesszük a vajat, óvatosan kibontjuk a zsírpapírból, s ráhelyezzük hosszában a tészta közepére. Kétoldalt a maradék tésztát ráhajtjuk, és a nyújtófával a közepétől a keskeny széle fele kisebb sáncokat nyomkodunk, majd óvatosan simára nyújtjuk. Vigyázni kell arra, hogy a tésztát csak hosszában nyújtsuk, hogy maradjon téglalap alakú (kb. 60x20 cm). Folyamatosan ellenőrizzük, hogy ne ragadjon oda a munkafelülethez.
  7. A kapott masszát összehajtjuk. Fentről egy kb. 1/3 részre ráborítjuk az aljáról a maradék 1/3-ad részt, és a felső végét annyira hajtjuk, hogy ne maradjon a tészta tetején, hanem takarja el az első tűrés ívét. Folpackba tesszük, és mehet a mélyhűtőbe 20 percet.
  8. 20 perc után kivesszük a mélyhűtőből, a folpackból. Az első irányhoz viszonyítva 90 fokot elfordítjuk, a betűrt ívek jobb és bal oldalra kerüljenek, szembe velünk legyenek a betűrt tészta csíkjai. Ne felejtsük el a lisztezést! Megint kinyújtjuk kb. 40x20 cm téglalappá, és újból összehajtjuk, folpackba tesszük, és mehet vissza újabb 20 percre a mélyhűtőbe.
  9. Ez utóbbi lépést még egyszer megismételjük.
  10. Miután túl vagyunk a 3-ik fagyasztáson, kivesszük a mélyhűtőből, és kinyújtjuk egy 60x30-as téglalappá. (Ilyenkor általában a széleit leegyenesítik, de én úgy hagytam. Ilyen krízis idején minden falat számít :D)
  11. Az egyik oldalon 10 cm-ként kicsit bemetsszük a tésztát (kb. 0,5 cm). A másik oldalon szintén 10 cm-ként bemetsszük, de itt 5 cm eltolódással a szélétől kezdjük a bemetszést. A bemetszések közt pizzaszeletelővel és vonalzó segítségével háromszögeket vágunk. Ha minden jól működik 13 db kis háromszöget kell kapjunk.
  12. Minden háromszöget egyenként felemelünk, és a csücske irányába óvatosan kicsit megnyújtjuk, de úgy, hogy a kezünket fentről végig húzzuk. Miután megnyújtottuk, felcsavarjuk kiflikké, de épp csak a végét göngyölítsük fel az ujjainkkal, tovább a két tenyerünkkel óvatosan csavarjuk fel két határozott mozdulattal.
  13. Miután felcsavartuk a kicsi csücskével lefele helyezzük zsírpapírral kibélelt 46x38 sütőlapra. Egy lapra tegyünk 6 db-ot, a másikra 7 db-ot (ez utóbbira tegyük a két szélét és 5 nagyot). Tegyük távol egymástól, mert meg fognak kelni.
  14. Miután a tepsibe kerültek, tojásfejérrel lekenjük, és hagyjuk kelni 1,5 órát. Én a sütőbe tettem a tepsiket egy tányér forró vízzel, így egy kicsit melegben voltak a kiflik.
  15. 1,5 óra után kivesszük a kifliket, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Mielőtt betennénk tepsinként a kifliket a sütőbe, még egyszer megkenjük óvatosan a tojásfehérjével, és kb. 15-20 perc alatt szép barnára sütjük
  16. Kivéve a sütőből és a tepsiből, rácsra helyezzük a kifliket, és türelmesen megvárjuk, hogy kihűljenek.
  17. Jó étvággyal elfogyasztjuk!!!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 5788
  • Feltöltés dátuma: 2020. május 10.

Ajánló

Édesanyámtól úgy tanultam, hogy amikor híg palacsinta készül, az első és az utolsó a szakácsé, mert azok általában nem a "legszalonképesebbek". Így ebből is a két szélső a szakácsot illeti, mert az nem lesz a legformásabb.  Lehet sajtot reszelni rá, mielőtt betennénk a sütőbe a második tojásozás után. Következő alkalommal csokival, lekvárral is megpróbálom megtölteni.... majd megírom, milyen lett az eredmény. ;)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Croissant Attila konyhájából
V.Attila 13 recept

Rég keresem a friss ropogós croissant receptet, de valahol, mindig elbuktam. Finom vajas kiflik lettek belőle. Nem volt légies, könnyed.... De megkaptam az igazit. Ki van próbálva, ízlik az egész családnak, gondoltam, megosztom itt is.      

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...