Coq au vin, a vörösboros csirke
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
125g csirkecomb139 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
33g füstölt szalonna218 kcal
-
83g csiperkegomba18 kcal
-
13g brandy29 kcal
-
15g fehér hagyma5 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
33g sárgarépa12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
50g száraz vörösbor41 kcal
-
17g gyöngyhagyma6 kcal
-
67g alaplé5 kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
750g csirkecomb835 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
200g füstölt szalonna1310 kcal
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
75g brandy173 kcal
-
90g fehér hagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
200g sárgarépa73 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
18g kakukkfű18 kcal
-
300g száraz vörösbor246 kcal
-
100g gyöngyhagyma36 kcal
-
400g alaplé28 kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
26.2g csirkecomb29 kcal
-
2.6g finomliszt10 kcal
-
4.4g vaj31 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
46 kcal
-
17.5g csiperkegomba4 kcal
-
2.6g brandy6 kcal
-
3.1g fehér hagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
7g sárgarépa3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.6g kakukkfű1 kcal
-
10.5g száraz vörösbor9 kcal
-
3.5g gyöngyhagyma1 kcal
-
14g alaplé1 kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.6 g
Zsír
-
Összesen 53.7 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 660.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 243 mg
-
Nátrium 305 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.3 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 237.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 417 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 159 micro
-
α-karotin 1032 micro
-
β-karotin 2577 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 139 micro
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 105.9 g
Zsír
-
Összesen 322.2 g
-
Telített zsírsav 133 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 133 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 811 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3965.2 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 148 mg
-
Kálcium 290 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 213 mg
-
Foszfor 1456 mg
-
Nátrium 1831 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.9 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 1424.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2499 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 66 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 48 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 198 micro
-
Kolin: 306 mg
-
Retinol - A vitamin: 954 micro
-
α-karotin 6189 micro
-
β-karotin 15460 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 833 micro
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 11.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 138.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 216 micro
-
β-karotin 540 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
125 g vaj
-
2 ek olívaolaj
-
75 ml brandy
-
1 db fehér hagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
20 dkg sárgarépa
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 db babérlevél
-
6 szál kakukkfű
-
3 dl száraz vörösbor
-
10 dkg gyöngyhagyma
-
4 dl alaplé
Elkészítés
- A csirkecombrészeket megforgatjuk egy kevés lisztben, így ropogósabbra tudjuk sütni a bőrét.
- Egy sütőbe is tehető edényben 50 gramm vajat összemelegítünk pár kanál olajjal. Megpirítjuk rajta a kockákra vágott szalonnát, majd egy szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük.
- A hátramaradt zsiradékra dobjuk a felezett-szeletelt gombát. Semmiképp ne sózzuk meg ezúttal, mert akkor levet enged, mi viszont most szárazon pirítjuk le, ami csodás ízeket szabadít fel. Amikor készen vagyunk a pirítással, kiszedjük és félretesszük.
- Két kanálnyi kivételével a zsiradékhoz adjuk a vaj maradékát, majd a csirkecombok felét ropogósra pirítjuk rajta. Pirítsuk körbe teljesen, az utolsó pár percre pedig öntünk hozzá egy kevés brandy-t. A kész combokat szedjük ki, és pirítsuk le a hús másik felét is.
- A zsiradékra öntjük az aprított fehérhagymát és fokhagymát, valamint a rusztikusan feldarabolt répát. Összekeverjük, és picit lepirítjuk.
- Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet. Hozzáadjuk a vörösbort és darabig így főzzük, kicsit visszaredukálva a folyadék mennyiségét.
- Hozzáadjuk a gyöngyhagymát, az előkészített, félretett szalonnát és gombát, majd egy alapos keverés után rápakoljuk a körbepirított csirkecombokat.
- Felöntjük az alaplével, a tetejére helyezzük a maradék vajdarabot, majd lefedve 180 fokos sütőbe tesszük fél órára.
- Tálalás előtt megszórjuk friss kakukkfűvel, és azon melegében fogyasztjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 181
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 33
- Össznézettség: 14006
- Feltöltés dátuma: 2021. október 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A coq au vin az egyik legcsodásabb, legomlósabb francia egytálétel, amivel csak találkozhatunk. A legenda szerint egyenesen az ókori Galliából ered a recept, hivatalosan azonban csak a 20. század fordulóján bukkant fel. Népszerűségén nagyot dobott, hogy Julia Child beválogatta legendás szakácskönyvébe, a Mastering Art of French Cooking-ba. Emiatt pedig igazán hálásak lehetünk, hiszen igazán kár lett volna feledésbe merülnie ennek a csodás, kiadós fogásnak. Mert a szalonna, a gomba, a répa és a gyöngyhagyma sosem harmonizáltak még így, és csirke se nagyon főtt még ilyen puhára borban. Az elnevezés egyébként szó szerint azt jelenti, kakas borban, eredetileg ugyanis kakasból készítették, hiszen az inasabb húsnak nagyon jót tett a hosszú, lassú tűzön való sütés. Manapság ezzel szemben legtöbbször csirkéből készül, de igazából bármilyen szárnyassal működik.