Citromos-vaníliás birsalma-lekvár
- 0% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 1.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 166 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 171.7 g
-
Cukor 128 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 355.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
- 0% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.6 g
Zsír
-
Összesen 21.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1991.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 627 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 318 mg
-
Foszfor 696 mg
-
Nátrium 286 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2060.7 g
-
Cukor 1534 mg
-
Élelmi rost 80 mg
VÍZ
-
Összesen 4267.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 254 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 802 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 177 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 110 micro
-
β-crypt 106 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
- 0% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 22.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 8 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.3 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A befőttes üvegeket betesszük a mosogatógépbe, és elindítjuk a legmagasabb hőfokú programot. Gép híján mikrohullámú sütőben, egy ujjnyi vízzel egyenként kiforraljuk őket, a kupakokat egy edénybe tesszük, és forrásban lévő vízzel leöntöntjük.
- A birset körömkefével alaposan megtisztítjuk. Nem kell meghámozni, a héja nagyon gazdag pektinben, ezért nem lesz szükség zselésítő/sűrítő anyagra.
- Négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk. Néhány egészséges magházat magokkal együtt félreteszünk.
- A megtisztított gyümölcsöt annyi vízzel, hogy épp ellepje, feltesszük főni.
- A cukorból, a magházakból és 1 l vízből szirupot főzünk. Amikor kész, leszűrjük.
- A citromok és a lime-ok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk.
- A vaníliarudat kettévágjuk, magját kikaparjuk. Az üres rudat bedugjuk a porcukros bödönbe.
- Amikor a gyümölcs teljesen megpuhult, minden hozzávalót hozzáadunk, és további 5 percig főzzük.
- A rozmaringágat kihalásszuk.
- A gyümölcsöt a fazékban (tűzről levéve!) botmixerrel összeturmixoljuk, tűzre vissza, újra felforraljuk, még azon forrón üvegekbe töltjük, pár percre fejükre állítjuk, majd 50 fokra előmelegített, kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 143
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 22509
- Feltöltés dátuma: 2011. október 31.
Ajánló
Sütemények töltelékeként, hideg-meleg sültekhez ajánlom elsősorban, de - mint minden lekvár - vajas kenyéren, pirított kalácson is finom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Odavagyok a birsalmáért. Afféle különc az istenadta, nyersen nem engedi magát megenni. Milyen gyümölcs az olyan, amit először meg kell főzni ahhoz, hogy beleharaphassak? Most esik le a tantusz... lehet, hogy a bergamott is ezzel vett le a lábamról? Korábban csak annyit tudtam róla, hogy az Earl Grey teát ízesíti, de fogalmam sem volt, milyen minőségében. Aztán egyszer, egy olívaolaj kóstolón bergamott ízesítésűt is kipróbáltunk, és az íz olyan hatással volt rám, hogy tovább már nem halaszthattam a jó öreg google bevetését - azóta tudom, hogy a bergamott egy citrusféle, egyáltalán nem lehet megenni, csakis a héjából nyert illóolajat fogyasztjuk - esetemben az élmény óta abnormálisnak is nevezhető mennyiségben. Mielőtt terjengős sztorizásba kezdenék arról, mi mindenben próbáltam már ki, majd töprengeni kezdenék, hogy még mi mindenben lehetne, térjünk szépen vissza a birshez. Amit, gondolom a formakülönbségek miatt, hol körtének, hogy almának titulálnak, találkoztam már pár dekás, és több kilós egyedekkel is - előbbi maga a rémálom, utóbbi a háziasszony barát verzió, sokkal könnyebb vele dolgozni. Na, hát nekem most nem volt szerencsém, mert a kb.10 kiló, amit a szomszéd nénitől kaptam, kis túlzással mini mandarin méretű volt, viszont egy merő kukac, így a tisztítás önmagában kb. háromszor annyi ideig tartott, mint az érdemi lekvárkészítés. Még nem nyitottam ki az első üveget, de ajánlom, hogy szenzációs legyen ... kegyetlenül sajognak a lábaim a sok órás álldogálástól. Ülve nem lehet lekvárt főzni?