r
Nosalty Logó

Citromos pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Receptműves
Citromos pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 658 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 2633 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 325 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    24.4 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    189 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    438.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    193 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    99.8 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    226 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    197 micro
Összesen 658 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    45.4 g

Zsír

  • Összesen
    97.6 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    755 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1752.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    132 mg
  • Kálcium
    166 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    589 mg
  • Nátrium
    773 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    399.3 g
  • Cukor
    203 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    240.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    917 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    154 micro
  • Kolin:
    476 mg
  • Retinol - A vitamin:
    903 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    160 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    790 micro
Összesen 2633 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    12.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.4 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 325 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és készítsünk elő egy pitesütő hőálló tálat (nem kell kivajazni, elég vajas a tészta).
  2. Keverjük össze a 20 dkg lisztet a szódabikarbónával és 1 citrom reszelt héjával.
  3. Az olvadt vajat keverjük habosra 5 dkg cukorral, csipet sóval és 1 tojással.
  4. A tojásos keveréket adjuk a liszthez és alaposan gyúrjuk össze.
  5. A lágy tésztával béleljük ki a pitesütőt (nyomkodjuk egyenletesen az aljába és a peremére).
  6. Az 1. pontban írt hőfokon 15 percig süssük a tésztát, ezalatt összekeverjük a krémet 7. a maradék 2 tojást 15 dkg cukorral habosra keverjük, belereszelünk 1 citrom héját és belefacsarunk 2 citrom levét, majd alaposan összekeverjük.
  7. Vegyük ki a tésztát a sütőből (ha letelt a 15 perc) és öntsük rá a krémet.
  8. Tegyük vissza a süteményt a sütőbe és süssük további 15-20 percig az 1. pontban írt hőfokon, amíg a krém aranybarnára sül
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 140
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 14098
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 27.

Ajánló

Tálaláskor csavarható még a süteményre friss citrom leve, az intenzívebb citrom íz kedvelőinek. Ha nem tettünk a sütés előtt nehezéket a tésztára és magas lett, óvatosan kanalazzunk ki egy réteget a krém ráhelyezése előtt. A képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült, 24 cm átmérőjű pitesütő tálban.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Receptműves 119 recept

Évekkel ezelőtt meghívást kaptunk az Amerikai Kereskedelmi Kamara függetlenség napi vacsorájára, melyen az egyik desszert az elmaradhatatlan citrom pite (lemon pie) volt. Nagyon megkedveltem ezt az édességet, melyben kiválóan egyesül az édes pitetészta és a mennyeien citrusos, lágy krém, melyből hasonló ízűt még azóta sem sikerült találnom. Sokáig keresgettem a receptek között és meg kellett állapítanom, hogy választanom kell. Vagy feladom az elvemet és megeszem az eredeti verzió szerinti, nyers tojással (esetleg vízgőz fölött) készült krémeset, vagy feláldozom az egyező ízt és keresek egy sült verziót. Utóbbi mellett döntöttem, így született az alábbi sült citromkrémes pite. Így is nagyon finom, azonban még kísérletezni fogok, hogyan készítsem tojás nélkül, az eredetire jobban hasonlító verziót. Addig is lenti recepttel vigasztalom magam. :-)

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...