Citromos fehér csokis bonbon meggylekvárral
- 3% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 20% Zsír
A töltelékhez
-
3g habtejszín9 kcal
-
27 kcal
-
2g joghurt1 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
10g meggylekvár28 kcal
A bevonáshoz
-
10g étcsokoládé55 kcal
- 3% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 20% Zsír
A töltelékhez
-
30g habtejszín88 kcal
-
50g fehér csokoládé270 kcal
-
15g joghurt9 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
100g meggylekvár278 kcal
A bevonáshoz
-
100g étcsokoládé546 kcal
- 3% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 20% Zsír
A töltelékhez
-
10.1g habtejszín29 kcal
-
16.8g fehér csokoládé90 kcal
-
5g joghurt3 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
33.6g meggylekvár93 kcal
A bevonáshoz
-
33.6g étcsokoládé183 kcal
- 3% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 86.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 6.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
- 3% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 57.2 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 864.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 218 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 160 mg
-
Foszfor 346 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 161.7 g
-
Cukor 128 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 66.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 94 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
- 3% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 19.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 290.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.3 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 22.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A töltelékhez
- Első lépésként elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tejszínt a fehér csokival folyamatos kevergetés mellett összeolvasztjuk egy kis lábasban. Ha a krém homogén, félretesszük hűlni. Ha a krém kihűlt (kb. 5-10 perc), hozzákeverjük a joghurtot és a reszelt citromhéjat. Félretesszük megint, amíg elkészítjük a csokiburkot.
- A csoki 2/3-át egy másik lábasban folyamatos kevergetés mellett lassan felolvasztjuk. Ha teljesen felolvadt, levesszük a tűzről, és a maradék csokit beleforgatjuk, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad az is benne teljesen.
- A csoki felolvasztásának, majd temperálásának lehetséges módjairól olvashatsz Praliné Zsuzsinál. Szerinte vagy vízgőz felett vagy mikróban kell felolvasztani a csokit, de a legfontosabb, hogy maghőmérővel figyeljük a csoki hőmérsékletét, mert ha pl. túlmelegítjük, amiatt is előfordulhat, hogy nem lesz fényes a csokink.
- Egy ecset segítségével (általános iskolában használt rajzecset tökéletesen megteszi, ha még nem szereztünk be külön erre a célra gyártott bonbonecsetet) a bonbon forma mélyedéseit egyenletesen kikenjünk csokival. Fény felé tartva ellenőrizzük le, hogy biztos nem maradt-e ki sehol egy kis lyuk a mélyedésekben, különben ott csodálatosan ki fog folyni a töltelékünk. Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen. Ha biztosra akarunk menni (ahogy én is az első alkalommal), még egy rétegben kenjünk ki csokival. (Ha időközben kihűlne a csokink, nyugodtan melegítsük újra.)
- Ha megdermedt a csokiburkunk, egy minikanállal (vagy habzsákkal - bár szerintem ekkora mennyiségért kár bekoszolni a habzsákot) elosztjuk a mélyedésekbe a citromos fehér csokis krémet, teszünk rá kb. ugyanannyi meggylekvárt, úgy hogy pár milliméternyi helyet hagyjunk még a bonbon talpának, amivel lezárjuk teljesen őket. Egy spatula segítségével kaparjuk le a felesleges csokit, így lesz szép egyenletes, lapos a talpuk.
- Ha készen vagyunk, tegyük megint hűtőbe minimum egy órára (de egy éjszakára is, semmi baja nem lesz tőle), majd óvatosan fordítsuk ki a szilikon formából őket, és már fogyaszthatjuk is. 10 bonbon Nálatok meddig lenne elég?:)
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 70
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 6076
- Feltöltés dátuma: 2012. december 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Azt megállapítottam, hogy bonbon terén van még mit fejlődni (szeretném, ha olyan igazi szép fényesek lennének). Technikában, variációkban, ízekben, formákban, de ami a lényeg, hogy a tízből nyolc egyben kijött a formából. Másrészt ki kellett próbálnom, mert 2 hét múlva Stockholmban élesben fogom őket elkészíteni, és akkor nem éghetek be valami nyomott bonbonszerűséggel. A formákat anyum vette nekem még pár héttel ezelőtt, de lehet kapni szinte minden konyhai felszerelés boltban, szinte mindegyik budapesti nagy bevásárlóközpontban felállított szilikonsütőformát kínáló standoknál, vagy online is lehet rendelni. Svédországban élőknek (;-)) hasznos online webstore a FikaMera!! Nemsokára én is kizárólag innen fogom beszerezni az alapanyagokat... Kezdésként tehát csak egy táblával akartam kipróbálni, az volt a fontos, hogy lássam, hogyan kell bánni a csokival, hogyan kell temperálni, majd hogyan kikenni a formákat, hogy egyenletes legyen a csokiréteg, végül, ha eljutottam minden baki nélkül a végső mozzanatig, ne törjenek szét, amikor kivarázsolom őket a formából. Szóval mindehhez előzetesen benéztem kicsit Praliné Zsuzsi, Csak a Puffin blogjára, hogy az alapokat lássam és ihletet merítsek. Így jutottam el egy citromos fehér csoki krémes, meggylekváros töltelékes bonbonig. Igyekeztem a legfontosabb tudnivalókat összefoglalni, amik egy hozzám hasonló kezdő bonbonozónak tudni érdemes mielőtt belevág egy ilyen projektbe.