r
Nosalty Logó

Chianti risotto

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Chianti risotto
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

735
Kalória
10.2g
Fehérje
71.5g
Szénhidrátok
30.1g
Zsír
198g
Víz
78.5g
Koleszterin
3.1g
Rost
2.4g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 735 kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2201 kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 145 kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1149.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    186 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    222 mg
  • Nátrium
    666 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    198 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    251 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    180 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    244 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 735 kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.7 g

Zsír

  • Összesen
    90.3 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    235 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3447.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    557 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    666 mg
  • Nátrium
    1999 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    214.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    594.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    754 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    539 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    731 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    243 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 2201 kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    229.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    39.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 145 kcal

Elkészítés

  1. A vajnak bő 3/4 részét közepes lángon felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk.
  2. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a fokhagymát is, s éppen csak egy picit megfuttatjuk a vöröshagymával, csak annyira, hogy az illatát megérezzük, s máris hozzáadjuk a rizst, a rozmaringot és a kakukkfüvet, és állandóan kevergetve süssük üvegesre az összes szemet.
  3. Ekkor hozzáöntünk 3 dl bort és addig keverjük, amíg fel nem szívja a rizs a bort.
  4. Ezután a levessel tesszük ugyanezt. Levesmerő kanállal adagoljuk a levest a rizshez, s állandóan keverjük, majd pótoljuk addig, amíg a leves el nem fogy. Ekkor már a rizs is majdnem jó. Ha risotto rizzsel készítjük, a végén olyan lesz, ahogy az olaszok igazán szeretik, "al dente", vagyis nagyon szabad fordításban roppanós - fogkemény.
  5. Ekkor még a maradék bort is hozzáadjuk és addig főzzük, amíg krémes állagú nem lesz. Amikor már a bort is felszívta, elzárjuk alatta a tüzet, hozzákeverjük a vajat és a parmezánt, s melegen fogyasztjuk a tetejét reszelt parmezánnal megszórva.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 30 perc

Ma már nem csak az olaszok, de mi, magyarok is előszeretettel fogyasztunk rizottót, mindenféle összetevőkkel. Én most egy igazi olasz risottot készítek el, chianti borral. Aki már járt a chianti-i dombságokon és kóstolta ezt a nem mindennapi bort, az már most egészen biztosra tudja, az étel íze és selymessége semmihez sem fogható. Nem véletlen, hogy ez a borvidék világviszonylatban az első között található.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Hankusz Sára

Krémes cukkinis rizottó

A cukkinis rizottó egy finom és krémes olasz étel, amit könnyen elkészíthetsz otthon. A rizottó készítési módja miatt a rizs krémes lesz, anélkül, hogy ténylegesen hozzáadnánk ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!