Chianti risotto
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
167g vörösbor142 kcal
-
167g alaplé12 kcal
-
73g rizottó rizs263 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
20g fokhagyma27 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
1g rozmaring1 kcal
-
10g parmezán sajt39 kcal
Összesen
735
kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
500g vörösbor425 kcal
-
500g alaplé35 kcal
-
220g rizottó rizs788 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
2g rozmaring3 kcal
-
30g parmezán sajt118 kcal
Összesen
2201
kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
33.2g vörösbor28 kcal
-
33.2g alaplé2 kcal
-
14.6g rizottó rizs52 kcal
-
6.6g vaj48 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0.1g rozmaring0 kcal
-
8 kcal
Összesen
145
kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 30.1 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1149.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 186 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 222 mg
-
Nátrium 666 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 198 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 251 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 180 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 244 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 81 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
735
kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.7 g
Zsír
-
Összesen 90.3 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 235 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3447.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 557 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 153 mg
-
Foszfor 666 mg
-
Nátrium 1999 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 214.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 594.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 754 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 539 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 731 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 243 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
2201
kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 229.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 133 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
145
kcal
Hozzávalók
-
0.5 l alaplé
-
220 g rizottó rizs
-
10 dkg vaj
Elkészítés
- A vajnak bő 3/4 részét közepes lángon felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk.
- Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a fokhagymát is, s éppen csak egy picit megfuttatjuk a vöröshagymával, csak annyira, hogy az illatát megérezzük, s máris hozzáadjuk a rizst, a rozmaringot és a kakukkfüvet, és állandóan kevergetve süssük üvegesre az összes szemet.
- Ekkor hozzáöntünk 3 dl bort és addig keverjük, amíg fel nem szívja a rizs a bort.
- Ezután a levessel tesszük ugyanezt. Levesmerő kanállal adagoljuk a levest a rizshez, s állandóan keverjük, majd pótoljuk addig, amíg a leves el nem fogy. Ekkor már a rizs is majdnem jó. Ha risotto rizzsel készítjük, a végén olyan lesz, ahogy az olaszok igazán szeretik, "al dente", vagyis nagyon szabad fordításban roppanós - fogkemény.
- Ekkor még a maradék bort is hozzáadjuk és addig főzzük, amíg krémes állagú nem lesz. Amikor már a bort is felszívta, elzárjuk alatta a tüzet, hozzákeverjük a vajat és a parmezánt, s melegen fogyasztjuk a tetejét reszelt parmezánnal megszórva.
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2550
- Feltöltés dátuma: 2012. április 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ma már nem csak az olaszok, de mi, magyarok is előszeretettel fogyasztunk rizottót, mindenféle összetevőkkel. Én most egy igazi olasz risottot készítek el, chianti borral. Aki már járt a chianti-i dombságokon és kóstolta ezt a nem mindennapi bort, az már most egészen biztosra tudja, az étel íze és selymessége semmihez sem fogható. Nem véletlen, hogy ez a borvidék világviszonylatban az első között található.