Céklás húsvéti kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 9% Zsír
A kalácshoz
Összesen
281
kcal
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 9% Zsír
A kalácshoz
-
650g finomliszt2366 kcal
-
15g friss élesztő16 kcal
-
170g tej95 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
75g vaj538 kcal
-
60g méz182 kcal
-
115g cékla33 kcal
-
11g só0 kcal
Összesen
3368
kcal
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 9% Zsír
A kalácshoz
-
53.9g finomliszt196 kcal
-
1.2g friss élesztő1 kcal
-
14.1g tej8 kcal
-
9.1g tojás11 kcal
-
6.2g vaj45 kcal
-
5g méz15 kcal
-
9.5g cékla3 kcal
-
0.9g só0 kcal
Összesen
279
kcal
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 534.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 381 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 21 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
281
kcal
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.7 g
Zsír
-
Összesen 80.2 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 521 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6412.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 253 mg
-
Kálcium 385 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 181 mg
-
Foszfor 995 mg
-
Nátrium 4574 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 563.1 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 251.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 669 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 420 micro
-
Kolin: 377 mg
-
Retinol - A vitamin: 658 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 134 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 604 micro
Összesen
3368
kcal
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 531.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 379 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 20.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
279
kcal
Hozzávalók
A kalácshoz
-
650 g finomliszt
-
15 g friss élesztő
-
170 ml tej
-
2 db tojás
-
75 g vaj
-
60 g méz
-
1 ek só
Elkészítés
A kalácshoz
- A céklát héjastul tegyük egy lábas vízbe, és főzzük teljesen puhára. Hámozzuk meg, majd tegyük egy turmixgépbe 100 ml tejjel. Turmixoljuk teljesen simára.
- A vajat olvasszuk meg, a tojásokat üssük egy tálba és verjük fel villával. A maradék tejet melegítsük langyosra, adjunk hozzá egy keveset a mézből, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
- A lisztet és a sót alaposan keverjük el nagy tálban. A közepén ássunk egy mélyedést, és ebbe öntsük a céklás tejet, az olvasztott vajat, a felvert tojásokat, a mézet és a felfuttatott élesztőt.
- Dolgozzuk egységesre a tésztát, majd gyúrjuk nagyjából 10 percig, amíg a felülete szép fényes és sima nem lesz. Ha az ujjunkkal benyomjuk, lassan kell visszaugrania.
- Kelesszük a tésztát meleg helyen, letakarva nagyjából egy órán keresztül, vagy amíg kétszeresére nem nő.
- A kelesztés után gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk négy egyforma részre (érdemes pontosan lemérni). Formázzunk négy hosszúkás kígyót, mindegyik legyen egyforma hosszú, nagyjából 30-40 cm.
- Csípjük össze a kígyók végét, majd négyes fonással hozzuk létre a kalácsunkat. A tenyerünk alatt óvatosan megsodorva zárjuk le a széleit.
- Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és lefedve hagyjuk meleg helyen kelni további 30 percig.
- Amikor megkelt, kenjük le tojásfehérjével (a sárgájától túlságosan megbarnul, és nem látszik majd a színe). Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 45-50 percig. Ha nagyon elkezdene barnulni, fedjük le alufóliával. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 460
- Feltöltés dátuma: 2022. április 05.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
kalács receptek húsvétra
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka
-
alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
Egy sokfonatú húsvéti kalács már önmagában is igen impozáns látványt nyújt a hófehér abrosszal leterített ünnepi asztal közepén. Most képzeljük el ugyanezt a kalácsot, csak lilás színben.