Céklacsatni
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
150g cékla43 kcal
-
100g alma47 kcal
-
18g lilahagyma7 kcal
-
20g vörösborecet4 kcal
-
2g gyömbér1 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
10g mazsola30 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
144
kcal
- 1% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
1500g cékla432 kcal
-
1000g alma468 kcal
-
180g lilahagyma66 kcal
-
200g vörösborecet38 kcal
-
18g gyömbér14 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
1433
kcal
- 1% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
49.5g cékla14 kcal
-
33g alma15 kcal
-
5.9g lilahagyma2 kcal
-
6.6g vörösborecet1 kcal
-
0.6g gyömbér0 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
3.3g mazsola10 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
46
kcal
- 1% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 221.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.9 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 201.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 116 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
144
kcal
- 1% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2218 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 330 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 344 mg
-
Foszfor 669 mg
-
Nátrium 844 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 348.7 g
-
Cukor 264 mg
-
Élelmi rost 57 mg
VÍZ
-
Összesen 2014.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 107 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1161 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 446 micro
-
β-crypt 99 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 268 micro
Összesen
1433
kcal
- 1% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 73.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 22 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 66.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
46
kcal
Hozzávalók
-
1.5 kg cékla
-
5 db alma
-
2 db lilahagyma
-
2 dl vörösborecet
-
3 ek cukor
-
10 dkg mazsola
-
1 kk fahéj
Elkészítés
- Ehhez az adaghoz 1 kg főtt céklára lesz szükségünk, de többet veszünk, hogy ha valamelyik kissé fás lenne, legyen rátartás.
- A céklát alaposan megmossuk, fedő alatt puhára főzzük. Lehűtjük, hogy meg lehessen fogni, meghámozzuk, és apróra összevágjuk. 1 kg-ot kimérünk belőle.(Atöbbiből salátát csinálhatunk.)
- Közben az almát és a hagymát is megtisztítjuk, vékony szeletekre felvágjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük.
- Egy nagy edényben az almát, a hagymát, a gyömbértés az ecetet kb. 2 dl vízzel együtt főzni kezdjük. Fűszerezzük szegfűszeggel, szegfűborssal és fahéjjal, útközben a mazsolát is rászórjuk. (Ha nem szeretjük, mazsola helyett tehetünk bele más édes aszalt gyümölcsöt is, apróra vágva.)
- Fedő alatt gyakran megkeverve addig főzzük, míg pépes lesz - ez kb. 30 perc.Vigyázzunk, mert az ecet és a gyömbér fővés közben csípős gőzt pöfög,ne szaglásszunk bele, és lehetőleg nyitott ablak mellett ügyködjünk.
- Erre a pépre szórjuk a cukrot, végülbelekeverjük a céklát is. Kevergetve alaposan összeforraljuk.
- Kis üvegekbe töltjük, közben paskoljuk az üveg alját, hogy a darabok elrendeződjenek.
- Az üvegeket lezárjuk. Most jól össze is rázhatjuk, hogy a légbuborékokat kiszorítsuk. Néhány percig állítsuk fejre az üvegeket, majd a talpukon, száraz gőzben hűtsük ki.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 123
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 34
- Össznézettség: 23254
- Feltöltés dátuma: 2012. december 23.
Ajánló
Az irodalom grillezett húsok és sötét húsú szárnyassültek mellé ajánlja - én sem tudok jobbat.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
koszider
90 recept
Erre a receptre egy "Ajándékok a konyhából" (Alexandra Kiadó, 2011, 123 p.) című könyvben figyeltem fel. Ki kellett próbálni! Nagyon izgalmas ízű, édeskés-savanykás és kissé csípős is, a színe pedig káprázatos! Egészen sűrű, a cékla darabos állapotban megmaradt benne, nem volt egyszerű az üvegbe beletuszkolni. Állítólag fél évig is eláll, de ennek nem lesz annyi ideje, mert karácsonyi ajándéknak szántam. Úgy számítsuk, hogy kb. 17-18 dl lesz belőle, vagyis 5 kis üvegre való mennyiség.