Caponata - a szicíliai lecsó
- 1% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
200g padlizsán48 kcal
-
5 kcal
-
30g fehér hagyma11 kcal
-
53g paradicsom10 kcal
-
33g zöld olajbogyó39 kcal
-
1g fenyőmag6 kcal
-
8g mazsola25 kcal
-
17g fehérborecet3 kcal
-
5 kcal
-
1g kapribogyó0 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
57g olívaolaj125 kcal
- 1% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1200g padlizsán285 kcal
-
240g halványító zeller30 kcal
-
180g fehér hagyma66 kcal
-
320g paradicsom58 kcal
-
200g zöld olajbogyó232 kcal
-
5g fenyőmag34 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
100g fehérborecet19 kcal
-
33 kcal
-
5g kapribogyó1 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
340g olívaolaj751 kcal
- 1% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
44g padlizsán10 kcal
-
8.8g halványító zeller1 kcal
-
6.6g fehér hagyma2 kcal
-
11.7g paradicsom2 kcal
-
7.3g zöld olajbogyó8 kcal
-
0.2g fenyőmag1 kcal
-
1.8g mazsola5 kcal
-
3.7g fehérborecet1 kcal
-
1.5g sűrített paradicsom1 kcal
-
0.2g kapribogyó0 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
12.5g olívaolaj28 kcal
- 1% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 19 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 541.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 308 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.3 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 333.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 56 micro
-
β-karotin 489 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3290 micro
-
Lut-zea 406 micro
- 1% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.2 g
Zsír
-
Összesen 113.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3250.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 489 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 296 mg
-
Foszfor 575 mg
-
Nátrium 1851 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 211.6 g
-
Cukor 146 mg
-
Élelmi rost 52 mg
VÍZ
-
Összesen 2000.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 258 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 100 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 193 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 417 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 335 micro
-
β-karotin 2936 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 19739 micro
-
Lut-zea 2435 micro
- 1% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 119.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 73.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 108 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 723 micro
-
Lut-zea 89 micro
Hozzávalók
-
3 db padlizsán
-
6 közepes szár halványító zeller
-
2 közepes db fehér hagyma
-
4 kis db paradicsom
-
5 g fenyőmag
-
5 dkg mazsola
-
1 dl fehérborecet
-
4 dkg sűrített paradicsom
-
1 teáskanál kapribogyó
-
5 dkg cukor
-
só ízlés szerint
-
bazsalikom ízlés szerint
Elkészítés
- A padlizsánokat megmossuk, 3-4 cm-es kockákra vágjuk. jól megsózzuk, és hagyjuk kicsepegni kb. 10 percig.
- Ezalatt a két hagymát felaprítjuk finomra, a zellerszárakat is vékony, félköríves szeletekre, a paradicsomot pedig kisebb kockákra vágjuk. Végül az olívabogyókat is kimagozzuk, hosszúkás szeleteket vágva belőle.
- Miután padlizsánról leitatjuk a felesleges nedvességet, a felforrósított, bő olívaolajba dobjuk. Pár perc alatt aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük ki.
- Egy kisebb serpenyőben a fenyőmagokat pár perc alatt megpirítjuk, vigyázva, hogy ne égjenek meg!
- Egy másik serpenyőben nagyon kevés olívaolajon (1-2 evőkanál) előbb a hagymát, majd a zellerszárat kezdjük el pirítani, majd párolni. Pár perc múlva hozzáadjuk a felszelt olajbogyót, majd a paradicsomot és a vízzel jól leöblített kapribogyót. (A kapribogyót azért kell jól leöblíteni, hogy kiázzon belőle a só.) Fedő alatt, néha átkeverve kb. 20 percet pároljuk.
- Egy kisebb pohárban elkeverjük a borecetet, a cukrot és a sűrített paradicsomot, majd a zöldséges keverékhez öntjük. Hozzáadjuk a már elősütött padlizsánokat, a pirított fenyőmagot és a mazsolát, majd további 5 percig, lassan kevergetve összefőzzük az ízeket.
- Tálalás előtt behűtjük, mert hidegen szokás fogyasztani, így a legfinomabb. Esetleg, ha van friss bazsalikomunk, megszórhatjuk vele a tetejét.
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 2914
- Feltöltés dátuma: 2020. április 24.
Ajánló
Fogyasztható önálló fogásként, előételként egy szelet friss, ropogós házi kenyérrel vagy anélkül, mellé félédes fehérbor ajánlott. De mindenképpen hűtve tálaljuk. Akkor a legjobb, ha már 1-2 napot a hűtőben töltött!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Ez egy tradicionálisan szicíliai fogás, az olaszok lecsója, amelynek ezerféle változata van, és nemcsak a szigeten, de egész Olaszországban (de főleg a déli régiókban) ismerik. Érdekes az étel elnevezése, amely a "capone" szóból származik, és egy finom halfajtát, az aranymakrélát jelöli. Régen a szicíliai arisztokraták asztalán tálalták fel ezzel az édes-savanyú zöldséges szósszal. Mivel a szegények nem tudták megfizetni ezt a drága halat, padlizsánnal helyettesítették. Így lett mostanra a caponata igazi főszereplője a padlizsán. Fogyasztása hűtve vagy szobahőmérsékleten ajánlott, de semmiképpen nem melegen! Akkor a legjobb, ha 1-2 napot áll a hűtőben, mert akkor az ízek összeérnek.