Canestrelli
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 26% Zsír
-
19g porcukor73 kcal
-
38g vaj269 kcal
-
11g tojássárgája36 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 26% Zsír
-
75g porcukor290 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
45g tojássárgája145 kcal
-
3g sütőpor1 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 26% Zsír
-
14.3g porcukor55 kcal
-
28.5g vaj205 kcal
-
8.6g tojássárgája28 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
47.6g finomliszt173 kcal
-
0.6g citromhéj0 kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 34 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 203 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 368.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 182 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.1 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 20 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 299 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 106 mg
-
Retinol - A vitamin: 293 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 69 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 134 micro
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 34.3 g
Zsír
-
Összesen 136.1 g
-
Telített zsírsav 80 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 811 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1474.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 112 mg
-
Kálcium 320 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 730 mg
-
Nátrium 241 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 268.5 g
-
Cukor 76 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 80.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1198 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 98 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 136 micro
-
Kolin: 424 mg
-
Retinol - A vitamin: 1173 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 277 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 538 micro
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 25.9 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 154 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 280.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 139 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.1 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 228 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 223 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
Hozzávalók
-
7.5 dkg porcukor
-
15 dkg vaj
-
2.5 g sütőpor
-
25 dkg finomliszt
-
0.5 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
- A vajat krémesre verjük a tojássárgákkal, a citromhéjjal és a porcukorral.
- Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, de csak addig keverjük, míg éppen egyneművé nem válik a masszánk.
- Hűtőbe tesszük egy órára pihenni.
- Előmelegítjük a sütőt - ha statikus, 190 fokra, ha hőlégkeveréses, 165 fokra.
- 4 mm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztánkat (csak annyit lisztezzünk alá, ami nagyon szükséges ahhoz, hogy ne ragadjon le), apró virág formákat szaggatunk belőle, közepüket pedig kiszúrjuk.
- Sütőpapíros vagy szilikonos sütőlapon 15 perc alatt készre sütjük őket.
- Porcukorral meghintve fogyasszuk! Légmentes dobozban akár 60 napig is eltarthatóak!
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 5985
- Feltöltés dátuma: 2013. július 17.
Ajánló
A főtt tojássárgája adja a sütemény omlósságát, nem helyettesíthető nyers sárgájával. Eljárhatunk a hagyományos módszer szerint, mikor az egész tojásokat főzzük meg. Ha azonban a fehérjéket szeretnénk a későbbiekben másra használni, akkor a szétválasztás után a sárgákat kevés porcukorral elkeverjük, majd mikróálló fóliával letakart, mikrózható edényben közepes fokozaton megfőzzük. 800 Watt-os maximális teljesítmény mellett körülbelül 2 percet vesz mindez igénybe. Jól lezárt dobozban, zacskóban, fénytől védve sokáig elállnak, kívül ropogósak, belül puhák, omlósak maradnak a kis margarétáink.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A canestrelli számos olasz régió tipikus édességének mondható, de Piemonte és Liguria területein a legelterjedtebb. Eredete a középkorra vezethető vissza, amikor még nebule (ködfátyol) néven került az asztalokra elsősorban esküvők, keresztelők, vallási ünnepek, farsangok alkalmával. A vajas tészta alapú canestrelli majd csak jóval később és mint tipikus húsvéti édesség jelent meg. Neve valószínűsíthetőleg a "canestro" szóból ered, mely olyan szalma- vagy fonott kosár, melybe akkoriban a frissen sült süteményeket tették hűlni, majd ebben tárolták, illetve ebből kínálták azokat vendégeik számára. A recept az egyik leghíresebb olasz cukrász, az Olasz Cukrászmesterek Akadémiájának igazgatója, Giovanni Pina könyvéből származik.