Böjti bableves
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 1% Zsír
A leveshez
-
75g fejtett bab250 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
68g fehérrépa43 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3 kcal
A habaráshoz
-
8g finomliszt27 kcal
-
75g tej42 kcal
A kalányos tésztához (kanalas tésztához)
-
14g tojás17 kcal
-
2g víz0 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
466
kcal
- 9% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 1% Zsír
A leveshez
-
300g fejtett bab999 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11 kcal
A habaráshoz
-
30g finomliszt109 kcal
-
300g tej168 kcal
A kalányos tésztához (kanalas tésztához)
-
55g tojás69 kcal
-
8g víz0 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1869
kcal
- 9% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 1% Zsír
A leveshez
-
18.9g fejtett bab63 kcal
-
20.2g sárgarépa7 kcal
-
17g fehérrépa11 kcal
-
10.1g zeller4 kcal
-
5.7g vöröshagyma2 kcal
-
1.1g fokhagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g fűszerpaprika1 kcal
A habaráshoz
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
18.9g tej11 kcal
A kalányos tésztához (kanalas tésztához)
-
3.5g tojás4 kcal
-
0.5g víz0 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
119
kcal
- 9% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.3 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1113.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 348 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 184 mg
-
Foszfor 386 mg
-
Nátrium 159 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.8 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 181 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 639 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 360 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 2482 micro
-
β-karotin 6161 micro
-
β-crypt 63 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 437 micro
Összesen
466
kcal
- 9% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 101.3 g
Zsír
-
Összesen 16.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4454 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 82 mg
-
Kálcium 1391 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 737 mg
-
Foszfor 1546 mg
-
Nátrium 634 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 335.3 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 72 mg
VÍZ
-
Összesen 723.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2554 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 167 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1439 micro
-
Kolin: 395 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 9926 micro
-
β-karotin 24644 micro
-
β-crypt 252 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 1748 micro
Összesen
1869
kcal
- 9% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 281 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 88 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 45.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 161 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 626 micro
-
β-karotin 1555 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Összesen
119
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
4 közepes db sárgarépa
-
3 közepes db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
1 közepes db vöröshagyma
-
6 gerezd fokhagyma
-
2 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
1 ek fűszerpaprika
A habaráshoz
A kalányos tésztához (kanalas tésztához)
Elkészítés
A leveshez
- A babot előző este hideg vízbe áztatjuk.
- Másnap 2 l hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a sót, borsot, babérlevelet. Miután felforrt, közepes lángon 20 percig főzzük a babot.
- A zöldségeket megtisztítjuk, a gyökereket hosszában félbevágjuk, a hagymát egészben hagyjuk, majd a leveshez adjuk őket a fokhagymával együtt. Rászórjuk az őrölt pirospaprikát. Közepes lángon addig főzzük, míg a bab és a zöldségek meg nem puhulnak.
- Ekkor elkészítjük a kanalas tésztát. A tojást a vízzel felverjük, megsózzuk és hozzákeverjük a lisztet. Egy evőkanál oldalával szép hosszú, keskeny galuskákat szaggatunk a forrásba lévő levesbe.
- A habaráshoz a lisztet először kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradékkal felöntjük, és a leveshez adjuk. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. 10 perc pihentetés után tálalhatjuk a böjti bablevest.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 279
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 25639
- Feltöltés dátuma: 2012. február 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Régebben, a böjti időszakban családunkban gyakran készült a bablevesnek ez az egyszerűbb, hús- és zsírmentes változata, a böjti bableves. Jellemzően fehér babból készült, zöldségekkel, kalányos tésztával (kanalas tésztával), tejes habarással. Került bele kevés őrölt pirospaprika is, hogy legyen egy kis pírja a levesnek, mert nálunk nem szerették, ha sápadt a színe. A böjti bablevest anyukám elmesélése alapján úgy készítettem, ahogy annak idején a dédnagymamám főzte. A recept a Kifőztük 3/2011. számában és a Pécsi Borozó 2011. évi tavaszi számában jelent meg.