r
Nosalty Logó

Böjti bableves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Böjti bableves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A habaráshoz

A kalányos tésztához (kanalas tésztához)

Összesen 466 kcal
  • 9% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A habaráshoz

A kalányos tésztához (kanalas tésztához)

Összesen 1869 kcal
  • 9% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A habaráshoz

A kalányos tésztához (kanalas tésztához)

Összesen 119 kcal
  • 9% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1113.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    348 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    184 mg
  • Foszfor
    386 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    181 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    639 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    360 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    2482 micro
  • β-karotin
    6161 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    437 micro
Összesen 466 kcal
  • 9% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4454 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    82 mg
  • Kálcium
    1391 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    737 mg
  • Foszfor
    1546 mg
  • Nátrium
    634 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    335.3 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    72 mg

VÍZ

  • Összesen
    723.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2554 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    167 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1439 micro
  • Kolin:
    395 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    9926 micro
  • β-karotin
    24644 micro
  • β-crypt
    252 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    1748 micro
Összesen 1869 kcal
  • 9% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    281 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    161 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    626 micro
  • β-karotin
    1555 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 119 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A habaráshoz

A kalányos tésztához (kanalas tésztához)

Elkészítés

A leveshez

  1. A babot előző este hideg vízbe áztatjuk.
  2. Másnap 2 l hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a sót, borsot, babérlevelet. Miután felforrt, közepes lángon 20 percig főzzük a babot.
  3. A zöldségeket megtisztítjuk, a gyökereket hosszában félbevágjuk, a hagymát egészben hagyjuk, majd a leveshez adjuk őket a fokhagymával együtt. Rászórjuk az őrölt pirospaprikát. Közepes lángon addig főzzük, míg a bab és a zöldségek meg nem puhulnak.
  4. Ekkor elkészítjük a kanalas tésztát. A tojást a vízzel felverjük, megsózzuk és hozzákeverjük a lisztet. Egy evőkanál oldalával szép hosszú, keskeny galuskákat szaggatunk a forrásba lévő levesbe.
  5. A habaráshoz a lisztet először kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradékkal felöntjük, és a leveshez adjuk. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. 10 perc pihentetés után tálalhatjuk a böjti bablevest.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 279
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 25639
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Régebben, a böjti időszakban családunkban gyakran készült a bablevesnek ez az egyszerűbb, hús- és zsírmentes változata, a böjti bableves. Jellemzően fehér babból készült, zöldségekkel, kalányos tésztával (kanalas tésztával), tejes habarással. Került bele kevés őrölt pirospaprika is, hogy legyen egy kis pírja a levesnek, mert nálunk nem szerették, ha sápadt a színe. A böjti bablevest anyukám elmesélése alapján úgy készítettem, ahogy annak idején a dédnagymamám főzte. A recept a Kifőztük 3/2011. számában és a Pécsi Borozó 2011. évi tavaszi számában jelent meg.

Hozzávalók

A leveshez

A habaráshoz

A kalányos tésztához (kanalas tésztához)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...