r
Nosalty Logó

Bazsalikomos zsemle kenyértésztából

0,0

0 ÉRTÉKELÉS11 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Ági78
Bazsalikomos zsemle kenyértésztából
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

531
Kalória
13.9g
Fehérje
97.9g
Szénhidrátok
8.4g
Zsír
120.7g
Víz
-
Koleszterin
4.6g
Rost
1g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 531 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2122 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 217 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    982.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    173 mg
  • Nátrium
    687 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    120.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 531 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.8 g

Zsír

  • Összesen
    33.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3930.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    167 mg
  • Foszfor
    692 mg
  • Nátrium
    2750 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    391.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    482.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    339 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    189 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    494 micro
Összesen 2122 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    403.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    282 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    49.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 217 kcal

Elkészítés

  1. A bazsalikomlevelet megmossuk, leszárítjuk, majd felaprítjuk.
  2. Egy nagy keverőtálba kimérjük a kétféle lisztet. Hozzáadjuk a sót, cukrot, olajat, beleöntjük a langyos vizet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Legvégül beleszórjuk a felaprított bazsalikomot, és egy fakanál segítségével az összes hozzávalót alaposan elkeverjük.
  3. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk a tálat, majd langyos, huzatmentes helyre tesszük 3-5 órára, hogy a tésztánk szépen megkeljen.
  4. Mikor a tészta megkelt, alaposan lisztezett deszkára borítjuk. (Vigyázzunk, mert nagyon lágy a tészta.) Kissé meghintjük liszttel, majd átforgatjuk, hogy mindenhol lisztes legyen, így formázható lesz.
  5. A sütőt előmelegítjük 185°C-ra. A sütő aljára egy kis lábasba vizet teszünk, ez szolgáltatja majd a gőzt a sütéshez.
  6. A tésztát hosszú rúddá sodorjuk, majd nyolc egyenlő részre vágjuk.
  7. A nyolc adag tésztát egyenként kb. 30 cm hosszú rúddá sodorjuk, majd két végüknél fogva ellentétes irányban megcsavarjuk.
  8. A rudakból megformázzuk a zsemléket. Az egyik végén hurkot formázunk úgy, hogy kb. 15-20 cm maradjon szabadon a tésztából, majd ezt a végét kétszer áthúzzuk a hurkon. A tésztarúd mindkét vége egy oldalra kerüljön. Ez lesz majd a zsemle alja.
  9. A kész zsemléket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, átkenjük őket langyos vízzel, majd megszórjuk lenmaggal.
  10. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x35x2

Kedves barátok jöttek hozzánk a hétvégén, hogy segítsenek a kerti munkában, mielőtt beköszönt a nagy hideg. Mivel a sok munka közben és után megéhezik az ember, szendvicseket készítettem. Gondoltam meglepem őket, és igazi házi készítésű lesz hozzá a zsemle is. A "jó öreg" gyökérkenyér tésztáját használtam, így jó kis laktató, masszív tésztájú zsemlék lettek. Egy kicsit variáltam a lisztekkel. A friss bazsalikom jól feldobta. Igazából két adag tésztát kevertem be előző este, a másikból tényleg kenyerek lettek, -oregánóval és szezámmaggal, amit szintén megettünk, csak az ebédhez-, de a zsemlékből "könnyebben kezelhető" szendvicseket lehet gyártani.:) Mindenkinek nagyon ízlett... További képek itt:

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Klasszikus császárzsemle

Reggelire, vagy tízóraira becsomagolva az egyik legmutatósabb péksütemény, a roppanós-puha császárzsemle. Egy egyszerű kelt tésztáról van szó, mégis mindig jól esik elfogyasztani, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!