r
Nosalty Logó

Bazsalikomos zsemle kenyértésztából

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Ági78
Bazsalikomos zsemle kenyértésztából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 531 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2122 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 217 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    982.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    173 mg
  • Nátrium
    687 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    120.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 531 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.8 g

Zsír

  • Összesen
    33.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3930.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    167 mg
  • Foszfor
    692 mg
  • Nátrium
    2750 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    391.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    482.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    339 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    189 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    494 micro
Összesen 2122 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    403.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    282 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 217 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A bazsalikomlevelet megmossuk, leszárítjuk, majd felaprítjuk.
  2. Egy nagy keverőtálba kimérjük a kétféle lisztet. Hozzáadjuk a sót, cukrot, olajat, beleöntjük a langyos vizet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Legvégül beleszórjuk a felaprított bazsalikomot, és egy fakanál segítségével az összes hozzávalót alaposan elkeverjük.
  3. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk a tálat, majd langyos, huzatmentes helyre tesszük 3-5 órára, hogy a tésztánk szépen megkeljen.
  4. Mikor a tészta megkelt, alaposan lisztezett deszkára borítjuk. (Vigyázzunk, mert nagyon lágy a tészta.) Kissé meghintjük liszttel, majd átforgatjuk, hogy mindenhol lisztes legyen, így formázható lesz.
  5. A sütőt előmelegítjük 185°C-ra. A sütő aljára egy kis lábasba vizet teszünk, ez szolgáltatja majd a gőzt a sütéshez.
  6. A tésztát hosszú rúddá sodorjuk, majd nyolc egyenlő részre vágjuk.
  7. A nyolc adag tésztát egyenként kb. 30 cm hosszú rúddá sodorjuk, majd két végüknél fogva ellentétes irányban megcsavarjuk.
  8. A rudakból megformázzuk a zsemléket. Az egyik végén hurkot formázunk úgy, hogy kb. 15-20 cm maradjon szabadon a tésztából, majd ezt a végét kétszer áthúzzuk a hurkon. A tésztarúd mindkét vége egy oldalra kerüljön. Ez lesz majd a zsemle alja.
  9. A kész zsemléket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, átkenjük őket langyos vízzel, majd megszórjuk lenmaggal.
  10. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz.
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x35x2
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 74
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4295
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 08.

Receptkategóriák

Kedves barátok jöttek hozzánk a hétvégén, hogy segítsenek a kerti munkában, mielőtt beköszönt a nagy hideg. Mivel a sok munka közben és után megéhezik az ember, szendvicseket készítettem. Gondoltam meglepem őket, és igazi házi készítésű lesz hozzá a zsemle is. A "jó öreg" gyökérkenyér tésztáját használtam, így jó kis laktató, masszív tésztájú zsemlék lettek. Egy kicsit variáltam a lisztekkel. A friss bazsalikom jól feldobta. Igazából két adag tésztát kevertem be előző este, a másikból tényleg kenyerek lettek, -oregánóval és szezámmaggal, amit szintén megettünk, csak az ebédhez-, de a zsemlékből "könnyebben kezelhető" szendvicseket lehet gyártani.:) Mindenkinek nagyon ízlett... További képek itt:

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...