Barackos-mangós köleskása
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 18.6 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 879 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 376 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 232 mg
-
Nátrium 161 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 133.5 g
-
Cukor 83 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 340.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 60 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 122 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 1106 micro
-
β-crypt 96 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 144 micro
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 18.6 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 879 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 376 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 232 mg
-
Nátrium 161 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 133.5 g
-
Cukor 83 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 340.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 60 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 122 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 1106 micro
-
β-crypt 96 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 144 micro
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 104.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 131 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 17 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Tasakos kölest (hasonló a tasakos rizshez) felbontjuk, és a felét egy kisebb lábosba öntjük (1 adaghoz ennyi elegendő).
- Zabtejjel (én ezt használtam, de természetesen lehet tehéntej, rizstej, egyéb tejpótló) felöntjük annyira, hogy vastagon ellepje.
- Adjunk hozzá 1-2 evőkanál mézet (kettőnél többet nem érdemes, mert nagyon édes lesz), illetve ízlés szerint fahéjat, majd jól keverjük el.
- Alacsony hőfokon (1-1,5-esen) kezdjük el főzni, néha keverjük meg, hogy ne égjen le az alja. Az idő teltével fog duzzadni a köles, a tejet folyamatosan adagoljuk (kb 2-3 dl szükséges, mindig csak egy keveset adjunk hozzá, hogy kásás állagú legyen a végeredmény). Körülbelül 30-40 percig kell főzni, kóstolással ellenőrizzük, hogy megpuhult-e már a köles. Akkor jó, ha már 3-4-szeresére duzzadt és nem ropog a fogaink alatt. Egy kis vízzel is lehet pótolni a tejet.
- Idény gyümölcseivel (én épp mangót és barackot használtam) feldobhatjuk, egy nagyobb maréknyi kockázott gyümölcsöt belerakhatunk. Bele lehet kicsit főzni a végén, de érdemes minél kevesebb ideig, hogy minél több vitamin maradjon bennük.
- Tálalásnál rakhatunk rá kakaóport vagy lekvárt (szerintem nem szükséges egyik sem, önmagában is nagyon finom).
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1763
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Zabkását számtalanszor, számtalan módon készítettem már, sokféle gyümölccsel, és nagyon szeretem is, mert egészséges és tartalmas reggeli, de úgy gondoltam, itt lenne az ideje valami mást is kipróbálni. Nézelődtem a boltban, és rátaláltam a tasakos kölesre, amit igazából a tasakos rizshez hasonlóan húsok köreteként találtak ki, de mivel másfajtát hirtelen nem találtam és az ára is igen kedvező, vettem egy dobozzal (két tasak van benne, 200 forint alatt, az alább olvasható recept alapján ebből négyszer megreggelizel!). Teljesen hasonlóan készítettem el a köleskását, mint ahogy a zabkását szoktam, annyi a különbség a kettő között, hogy a kölest (a rizshez hasonlóan) sokkal tovább kell főzni, mert lassan puhul. De megéri, mert nagyon finom és egészséges is, ha olyan alapanyagokból készítjük el (én tejérzékeny révén tejpótlóval készítem ezeket - rizsital, zabital stb. - melyek különböző kutatások szerint is egészségesebbek a szimpla tehéntejnél). Érdemes kipróbálni.