Bálmos
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
A bálmoshoz
-
125g juhkefir76 kcal
-
75g tej42 kcal
-
75g kukoricadara272 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
4g libazsír34 kcal
A tálaláshoz
-
50g juhtúró142 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
38g kenyérszalonna261 kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
A bálmoshoz
-
500g juhkefir305 kcal
-
300g tej168 kcal
-
300g kukoricadara1086 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
15g libazsír135 kcal
A tálaláshoz
-
200g juhtúró566 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
150g kenyérszalonna1046 kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
A bálmoshoz
-
24.9g juhkefir15 kcal
-
15g tej8 kcal
-
15g kukoricadara54 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
0.7g libazsír7 kcal
A tálaláshoz
-
10g juhtúró28 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
17g vöröshagyma6 kcal
-
7.5g kenyérszalonna52 kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.7 g
Zsír
-
Összesen 61.7 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 961.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 310 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 360 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 229.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 47 micro
-
β-karotin 92 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1021 micro
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 99 g
Zsír
-
Összesen 247 g
-
Telített zsírsav 80 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 198 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3846.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 1238 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 492 mg
-
Foszfor 1440 mg
-
Nátrium 586 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 306.1 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 919.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 416 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 181 micro
-
Kolin: 198 mg
-
Retinol - A vitamin: 377 micro
-
α-karotin 189 micro
-
β-karotin 369 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4085 micro
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 12.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 204 micro
Hozzávalók
A bálmoshoz
-
5 dl juhkefir
-
3 dl tej
-
300 g kukoricadara
-
1 dl tejföl
-
1 ek libazsír
A tálaláshoz
-
20 dkg juhtúró
-
1 dl tejföl
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
15 dkg kenyérszalonna
Elkészítés
A bálmoshoz
- A juhkefírt és a tejet egy lábasban összekeverjük, hozzáteszünk egy csipet sót, és felforraljuk.
- Ha forr, folyamatos kevergetés közben belekeverjük a kukoricadarát, és megvárjuk, amíg kicsit besűrűsödik (kb 2 perc).
- Az 1 dl tejfölben elkeverjük a tojássárgáját.
- Lehúzzuk a tűzről a besűrűsödött bálmost, és hozzákeverjük a tojásos tejfölt.
- Erőteljes mozdulatokkal összekeverjük, és félretesszük, hogy kicsit hűljön.
- Addig elkészítjük a "feltétet": a hagymát apróra vágjuk, a szalonnát csíkokra vagy kis kockákra.
- A szalonnát egy serpenyőbe dobjuk, kicsit sütjük, ha már eresztett magából egy kis zsírt, akkor rádobjuk a hagymát, és addig kavarjuk, amíg a hagyma megpuhul, a szalonna pedig szép pirosas lesz.
- A tejfölt a juhtúróval kikeverjük.
- Addigra a bálmosunk hűlt annyit, hogy újra foglalkozhatunk vele. Szobahőmérsékletű libazsírba mártott kanállal szépen kiszaggatjuk, és tányérokra halmozzuk (a libazsír opcionális, nem muszáj a szaggatáshoz használni).
- Az adagok tetejére kerül a tejfölös juhtúró, arra pedigaszalonnás hagyma.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 336
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 38
- Össznézettség: 83458
- Feltöltés dátuma: 2010. február 26.
Ajánló
Száraz fehérbor, esetleg egy kupica igazi házi pálinka...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Pár éve volt egy népi táplálkozás órám, ott hallottam először a bálmosról, mint az archaikus paraszti táplálkozás egyik alappillérjéről. Már rég el is felejtettem, de januárban néprajz szigorlatra készülve elő kellett vennem a régi jegyzeteket, megtaláltam, és rögtön tudtam, hogy ezt ki kell próbálnom. Aztán az egyik régi Nők Lapja Konyhában rábukkantam Lajos Mari receptjére, úgyhogy már minden adott volt az előállításhoz. A bálmos egyébként a puliszka testvére, azzal a különbséggel, hogy régen Erdélynek csak azon a részén ismerték, ahol a juhtenyésztés elterjedt volt. Ették köretnek birkapörkölthöz, magában hidegen, szilvalekvárral édességnek, az asszonyok felkockázva árulták borkorcsolyának a kocsmákban. Akárcsak a puliszka, a dödölle vagy bármelyik szegényember-vacsorája, ez is nagyon laktató. És bár a bálmos eredendően juhtejből készült tejfölből készül, ha azt nem találunk, sűrű házi tejfölből is kitűnően elkészíthető.