Balázstelki joghurtos kenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gourmand
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
312
kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
3743
kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 584.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 396 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 63 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
312
kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 127.5 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7008.7 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 403 mg
-
Kálcium 298 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 287 mg
-
Foszfor 1233 mg
-
Nátrium 4752 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 744 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 755.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 730 micro
-
Kolin: 135 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 790 micro
Összesen
3743
kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 420.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 285 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 45.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
225
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A lisztet átszitáljuk, szobahőmérsékleten félórányit pihentetjük. Ezalatt teáskanálnyi cukrot teszünk 2 dl langyos vízbe, belemorzsoljuk a friss élesztőt, és meleg helyre tesszük.
- A lisztbe beletesszük az alapanyagokat, majd a legvégén a felfutott élesztőt.
- Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, de viszonylag kemény kenyértésztát nem kapunk, és le nem válik a dagasztótál faláról.
- Amikor ezzel elkészültünk, liszttel megszórjuk, nedves konyharuhával betakarjuk, és meleg helyre kelni tesszük.
- Egy órányi kelés után a tésztát lisztes munkapadra kiborítjuk, 4-5 percig tovább gyúrjuk, majd sütőformába tesszük. (Erre talán a legalkalmasabb egy nagyobb teflonozott WOK edény.)
- További egy órán keresztül kelesztjük, ezalatt a tűzhelyet 225 °C-ra előmelegítjük (légkeveréses 210 °C-ra), vizes tálat helyezünk bele.
- Amikor legalább a kétszeresére nőtt, a tésztát gyors, könnyű mozdulattal langyos vÍzzel megkenjük, éles késsel két-három helyen megvágjuk, majd a sütőbe tesszük.
- 4-5 perc után a meleget 180-185 °C-ra vesszük vissza, és kb. 45-50 percig sütjük. A sütőből kivéve, hideg vízzel újból megkenjük, és egy lenből szőtt konyhakendővel letakarva pihentetjük (ha csend van, hallani, ahogy repedezik a kenyér héja).
- Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3180
- Feltöltés dátuma: 2015. február 22.
Ajánló
Legjobb a friss, fölözetlen tehéntejből készült, zsíros joghurt. Ha ilyen nincs, akkor 8-10 %-os görög joghurt. A fenti recept ideális módja, ha kovásszal avagy öregtésztával készül. De az már egy másik történet...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Gourmand
34 recept
Könnyű falun, gondolhatná az ember fia (lánya), egykettőre bedagasztjuk a tésztát, bedobjuk a kemencébe, aztán már kész is a finom, parasztos, foszlós kenyér. Ez részben igaz. De hogy városon is lehet finom, rusztikus kenyeret sütni a tűzhely sütőjében, hát itt egy recept. Csak szenvedéllyel!