Bakonyi borda
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
100g gomba21 kcal
-
125g sertés rövidkaraj208 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
246 kcal
-
18g finomliszt64 kcal
-
75g tejföl149 kcal
-
4 kcal
-
68 kcal
-
250g alaplé18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
786
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
400g gomba85 kcal
-
500g sertés rövidkaraj830 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
150g kolozsvári szalonna983 kcal
-
70g finomliszt255 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
17 kcal
-
30g mangalica zsír271 kcal
-
1000g alaplé70 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
3138
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
15.7g gomba3 kcal
-
19.6g sertés rövidkaraj33 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
5.9g kolozsvári szalonna39 kcal
-
2.7g finomliszt10 kcal
-
11.8g tejföl23 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
1.2g mangalica zsír11 kcal
-
39.3g alaplé3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
124
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.1 g
Zsír
-
Összesen 59.2 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 165 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1583.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 472 mg
-
Nátrium 898 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 261 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 134 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 110 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 411 micro
-
β-crypt 94 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 291 micro
Összesen
786
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 144.6 g
Zsír
-
Összesen 237 g
-
Telített zsírsav 94 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 109 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 661 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6335.7 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 207 mg
-
Kálcium 399 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 224 mg
-
Foszfor 1889 mg
-
Nátrium 3594 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90.8 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 1043.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 534 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 163 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 50 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 122 micro
-
Kolin: 441 mg
-
Retinol - A vitamin: 378 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 1646 micro
-
β-crypt 374 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1165 micro
Összesen
3138
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 248.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 141 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 41 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
124
kcal
Hozzávalók
-
7 dkg finomliszt
-
1.5 ek fűszerpaprika
-
2 ek mangalica zsír
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A szalonnát vágjuk fel kb. 0,5 cm vastag csíkokra. (nem kell, hogy 2 cm-nél hosszabb legyen) és kevés zsíron olvasszuk ki a zsírját.
- Mikor megsült, szűrőkanállal vegyük ki a zsírból, és tegyük félre.
- A húst szeleteljük fel, sózzuk, borsozzuk, majd a visszamaradt zsírban süssük elő a szeleteket. Ezután a szalonnához hasonlóan vegyük ki, és tegyük félre.
- Adjunk finomra vágott vöröshagymát a zsiradékhoz, és pirítsuk aranybarnára, közben a megtisztított gombákat vágjuk fel vastagabb szeletekre. Ha a hagyma lepirult, adjuk hozzá a gombát, majd borsozzuk.
- Amikor az első leve elpárolgott sózzuk meg, és pirítsuk tovább. Fontos, hogy a gombát mindig nagy lángon pirítsuk, máskülönben lassabban párolog el a leve, és inkább főtt lesz, mint pirított.
- Amikor zsírjára pirult, vegyük le az edényt a tűzről, szórjuk meg fűszerpaprikával, majd tegyük vissza a tűzre, és öntsük fel a csontlével. Közepes lángon főzzük, közben készítsünk habarást.
- A lisztet keverjük el a tejföllel csomómentesre, majd végezzünk hőkiegyenlítést. Merőkanállal egy kevés forró levet adjunk a habaráshoz, majd az egészet öntsük az edénybe és jól forraljuk ki. Kis lángon végezzük a forralást, gyakori kevergetés mellett.
- Ha esetleg sűrűnek érezzük a mártást, kevés vízzel lehet hígítani. Kóstoljuk, szükség szerint ízesítsük.
- Tegyük vissza a hússzeleteket, és a pirított szalonnát, forraljuk még néhány percig, majd tálaljuk.
- Receptkönyvben: 183
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 46815
- Feltöltés dátuma: 2010. december 29.
Ajánló
Köretként a galuska kézenfekvő választás, miután egyfajta paprikásról van szó. Aki nem rajong a galuskáért, könnyen kiválthatja krokettel, burgonyafánkkal, vagy egyszerűen főtt tésztával. Gyors, ízletes vacsora.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Maradt még egy kis darab hús a hűtőben, friss gombával tökéletes választás volt a bakonyi. Én erdei gombákkal szeretem a legjobban, de így december vége felé elég nehéz lenne frissen beszerezni, így maradt a csiperke. A kisfiam is befalta, aki nem is eszik gombát....állítólag... Szalonnát viszont annál inkább...:)))