adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 14% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
A sült hús
-
250g sertéshús415 kcal
-
68 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Mártás
-
25g paprika4 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
10g sárgarépa4 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
50g víz0 kcal
Összesen
506
kcal
- 14% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
A sült hús
-
1000g sertéshús1660 kcal
-
30g mangalica zsír271 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Mártás
-
100g paprika16 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
200g víz0 kcal
Összesen
2021
kcal
- 14% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
A sült hús
-
63.9g sertéshús106 kcal
-
1.9g mangalica zsír17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Mártás
-
6.4g paprika1 kcal
-
5.7g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
2.6g sárgarépa1 kcal
-
6.4g paradicsom1 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
12.8g víz0 kcal
Összesen
129
kcal
- 14% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.1 g
Zsír
-
Összesen 28.5 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 167 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 865.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 561 mg
-
Nátrium 129 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 295.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 94 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 152 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 339 micro
-
β-karotin 893 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 124 micro
Összesen
506
kcal
- 14% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 216.6 g
Zsír
-
Összesen 113.8 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 78 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 669 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3460.4 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 266 mg
-
Kálcium 135 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 275 mg
-
Foszfor 2245 mg
-
Nátrium 514 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 1180.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 374 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 89 mg
-
D vitamin: 241 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 57 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 609 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 1356 micro
-
β-karotin 3570 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 498 micro
Összesen
2021
kcal
- 14% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.8 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 221 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 143 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 75.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 87 micro
-
β-karotin 228 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 164 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
129
kcal
Hozzávalók
A sült hús
-
só ízlés szerint
Mártás
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 kis db sárgarépa
-
1 közepes db paradicsom
-
1 ek ételízesítő
-
2 dl víz
Elkészítés
A sült hús
- A húst leöblítjük, felitatjuk, és éles késsel beirdaljuk keresztben-hosszában, vigyázva, hogy ne vágjuk át a bőrt.
- Alaposan bedörzsöljük sóval-borssal, pihentetjük addig, amíg a mártáshoz valókat előkészítjük. Mikor ezzel készen vagyunk, egy nagy serpenyőben, a felforrósított zsíron a húst minden oldaláról megpirítjuk (elősütjük, oldalanként kb. 4-5 perc). Tányérra tesszük. A zöldséget elkészítjük (lsd. mártás).
- Egy nagy jénai sütőtálba halmozzuk a gyengén megpirított zöldséget, ráhelyezzük a húst a bőrével lefelé. 2 dl meleg vízben elkeverjük a zöldséges ételízesítőt, ráöntjük a húsra, az edényt lefedjük, és betoljuk az előmelegített sütőbe (kb. 90 perc).
- Félidőben megfordítjuk a húst, bőrével felfelé. A legvégén levesszük a fedőt, hogy a bőr ropogósra sülhessen.
Mártás
- A zöldségeket megtisztítjuk, lemossuk. A hagymát hosszában félbevágjuk, és felkarikázzuk. A fokhagymákat széltében szeleteljük. A paprikát szintén felkarikázzuk, a paradicsomot negyedeljük, a petrezselymet durvára összevágjuk, a répát feldaraboljuk (ízlés szerint lehet egy kevés zellert is hozzáadni).
- A húsból megmaradt zsíron gyengéden (aranyszínűre) megpirítjuk a zöldségeket. Legutoljára adjuk csak hozzá a fokhagymát.
- Amikor elkészült a hús, a zöldséget a levük egy részével összeturmixoljuk, majd egy külön kis lábasba öntjük, felforraljuk, és melegen tartjuk.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x30
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 96
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 15625
- Feltöltés dátuma: 2014. február 20.
Ajánló
A mártást a felszeletelt hús mellé adjuk fel. Párolt káposzta illik hozzá - vörös v. akár savanyú káposzta köménymaggal.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Marti48
317 recept
Ezt a bajoros (mártásos) sült hús változatot most próbáltam ki először, eddig csak étteremben ettem ezt a tipikus és közkedvelt bajor ételt. Nagyon jól sikerült, szívesen megosztom. A krumpliknödli (Kloß) "tipikus" kísérője a sültnek - no meg a párolt káposzta. Itt mondanom sem kell, hogy nagyon finom knödli-készítményeket lehet készen vásárolni, de szívesen elküldöm a házilag készíthető receptjét, ha van rá igény.