r
Nosalty Logó

Aranygaluska 5.

NS
Aranygaluska 5.
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

768
Kalória
21.5g
Fehérje
118.7g
Szénhidrát
23.8g
Zsír
54.8g
Víz
205.8g
Koleszterin
10.5g
Élelmi rost
23.6g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 768 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3072 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 263 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    766.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    352 mg
  • Nátrium
    107 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    118.7 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    54.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    194 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    154 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    313 micro
Összesen 768 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.9 g

Zsír

  • Összesen
    95 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    823 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3065.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    177 mg
  • Kálcium
    637 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    378 mg
  • Foszfor
    1410 mg
  • Nátrium
    426 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    474.8 g
  • Cukor
    94 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

Víz

  • Összesen
    219.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    776 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    443 micro
  • Kolin:
    618 mg
  • Retinol - A vitamin:
    759 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    192 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1253 micro
Összesen 3072 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    262.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.7 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    18.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    107 micro
Összesen 263 kcal

Elkészítés

  1. Kiveszünk mindent a hűtőből, hogy ne legyen hideg semmi sem.
  2. A sütőt bekapcsoljuk a legkisebb hőfokra (50C).
  3. 1 dl tejet meglangyosítunk (ne forróra, mert "megöli" az élesztőt), elkeverünk benne 1 tk barnacukrot, és beleöntjük a zacskó szárított élesztőt. Felfuttatjuk (hagyjuk valami meleg helyen kicsit).
  4. Egy tálba tesszük a lisztet, a tojások sárgájával, a maradék tejjel, cukorral, csipet sóval, citromlével és az olvasztott vajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összedolgozzuk (ha kevés a liszt, adjunk még hozzá). Akkor jó, amikor a kezünk tiszta lesz, és a tészta is elválik a tál falától.
  5. Lefedjük, és kb. 45 percre a langyos sütőbe tesszük kelni.
  6. Ha megkelt, lisztes deszkán átgyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk (vagy egy fém, kör alakú szaggatót használjunk, amit a fánkokhoz is, vagy egy pohár is tökéletesen megteszi).
  7. Egy tálkában vajat olvasztunk. Egy kb. 28 centis magas falú sütőtálat kikenünk olvasztott vajjal. A kiszaggatott korongokat beleforgatjuk az olvasztott vajba, és szorosan egymás mellé tesszük.
  8. Ha diósan akarjuk csinálni, akkor ennél a résznél kellbeleforgatni a darált dióból, cukorból, fahéjból és mazsolából álló keverékbe (egy ekkora adaghoz kb. 10-15 dkg dió kellhet).
  9. Amikor már az összes korongocskát bepakoltuk a tálba, mehet megint a meleg sütőbe újabb bő fél órára kelni.
  10. Utána megkenjük a tojásfehérjével, és addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje. (Tűpróba!!!)
  11. Ha megsült, kicsit várunk, hogy kihűljön.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 35 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Imádom a kelt tésztákat. Egyszerűen megveszek az illatáért, amikor megsül, és persze hogy nem bírom megállni, hogy ne tömjem kétpofára még melegen. Persze ettől meg is van kellőképpen terhelve a gyomor, és az ember lánya csak piheg utána, de hát... ez van.  A recept alapja a Péter Jánosné Sütemények és egyéb édességek című könyvből van egyébként, amin azért persze változtattam itt-ott.

Nosalty stories

További receptek

Sárgabaracklekváros bukta

A legpuhább bukta otthon sül! Ennek garantáltan nem lesz fullasztó a tésztája és a belseje sem hitlerszalonnát rejt: foszlós kelt tészta ölel ehelyett lágy, ízes sárgabaracklekvárt. A ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...