Aranygaluska 5.
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
208 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
75g tej42 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
7 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
30g tojásfehérje16 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
3g vaníliaaroma0 kcal
Összesen
768
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
830 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
300g tej168 kcal
-
80g barna cukor304 kcal
-
29 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
10g vaníliaaroma0 kcal
Összesen
3072
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
21.4g teljes kiőrlésű liszt71 kcal
-
21.4g finomliszt78 kcal
-
25.7g tej14 kcal
-
6.9g barna cukor26 kcal
-
0.8g instant élesztő3 kcal
-
5.1g tojássárgája17 kcal
-
10.3g tojásfehérje5 kcal
-
6.9g vaj49 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g citromlé0 kcal
-
0.9g vaníliaaroma0 kcal
Összesen
263
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.5 g
Zsír
-
Összesen 23.8 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 206 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 766.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 159 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 94 mg
-
Foszfor 352 mg
-
Nátrium 107 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 118.7 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 54.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 194 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 111 micro
-
Kolin: 154 mg
-
Retinol - A vitamin: 190 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 313 micro
Összesen
768
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.9 g
Zsír
-
Összesen 95 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 823 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3065.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 177 mg
-
Kálcium 637 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 378 mg
-
Foszfor 1410 mg
-
Nátrium 426 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 474.8 g
-
Cukor 94 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 219.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 776 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 443 micro
-
Kolin: 618 mg
-
Retinol - A vitamin: 759 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 192 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1253 micro
Összesen
3072
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 262.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.7 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 18.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 107 micro
Összesen
263
kcal
Hozzávalók
-
25 dkg finomliszt
-
3 dl tej
-
8 dkg barna cukor
-
1 tasak instant élesztő
-
3 db tojássárgája
-
8 dkg vaj
-
1 csipet só
-
1 ek citromlé
-
2 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés
- Kiveszünk mindent a hűtőből, hogy ne legyen hideg semmi sem.
- A sütőt bekapcsoljuk a legkisebb hőfokra (50C).
- 1 dl tejet meglangyosítunk (ne forróra, mert "megöli" az élesztőt), elkeverünk benne 1 tk barnacukrot, és beleöntjük a zacskó szárított élesztőt. Felfuttatjuk (hagyjuk valami meleg helyen kicsit).
- Egy tálba tesszük a lisztet, a tojások sárgájával, a maradék tejjel, cukorral, csipet sóval, citromlével és az olvasztott vajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összedolgozzuk (ha kevés a liszt, adjunk még hozzá). Akkor jó, amikor a kezünk tiszta lesz, és a tészta is elválik a tál falától.
- Lefedjük, és kb. 45 percre a langyos sütőbe tesszük kelni.
- Ha megkelt, lisztes deszkán átgyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk (vagy egy fém, kör alakú szaggatót használjunk, amit a fánkokhoz is, vagy egy pohár is tökéletesen megteszi).
- Egy tálkában vajat olvasztunk. Egy kb. 28 centis magas falú sütőtálat kikenünk olvasztott vajjal. A kiszaggatott korongokat beleforgatjuk az olvasztott vajba, és szorosan egymás mellé tesszük.
- Ha diósan akarjuk csinálni, akkor ennél a résznél kellbeleforgatni a darált dióból, cukorból, fahéjból és mazsolából álló keverékbe (egy ekkora adaghoz kb. 10-15 dkg dió kellhet).
- Amikor már az összes korongocskát bepakoltuk a tálba, mehet megint a meleg sütőbe újabb bő fél órára kelni.
- Utána megkenjük a tojásfehérjével, és addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje. (Tűpróba!!!)
- Ha megsült, kicsit várunk, hogy kihűljön.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 131
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 65978
- Feltöltés dátuma: 2010. március 16.
Ajánló
Vaníliasodóval tálaljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Imádom a kelt tésztákat. Egyszerűen megveszek az illatáért, amikor megsül, és persze hogy nem bírom megállni, hogy ne tömjem kétpofára még melegen. Persze ettől meg is van kellőképpen terhelve a gyomor, és az ember lánya csak piheg utána, de hát... ez van. A recept alapja a Péter Jánosné Sütemények és egyéb édességek című könyvből van egyébként, amin azért persze változtattam itt-ott.