r
Nosalty Logó

Aranygaluska 5.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Aranygaluska 5.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 768 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3072 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 263 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    766.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    352 mg
  • Nátrium
    107 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    118.7 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    194 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    154 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    313 micro
Összesen 768 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.9 g

Zsír

  • Összesen
    95 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    823 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3065.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    177 mg
  • Kálcium
    637 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    378 mg
  • Foszfor
    1410 mg
  • Nátrium
    426 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    474.8 g
  • Cukor
    94 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    219.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    776 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    443 micro
  • Kolin:
    618 mg
  • Retinol - A vitamin:
    759 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    192 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1253 micro
Összesen 3072 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    262.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.7 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    107 micro
Összesen 263 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kiveszünk mindent a hűtőből, hogy ne legyen hideg semmi sem.
  2. A sütőt bekapcsoljuk a legkisebb hőfokra (50C).
  3. 1 dl tejet meglangyosítunk (ne forróra, mert "megöli" az élesztőt), elkeverünk benne 1 tk barnacukrot, és beleöntjük a zacskó szárított élesztőt. Felfuttatjuk (hagyjuk valami meleg helyen kicsit).
  4. Egy tálba tesszük a lisztet, a tojások sárgájával, a maradék tejjel, cukorral, csipet sóval, citromlével és az olvasztott vajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összedolgozzuk (ha kevés a liszt, adjunk még hozzá). Akkor jó, amikor a kezünk tiszta lesz, és a tészta is elválik a tál falától.
  5. Lefedjük, és kb. 45 percre a langyos sütőbe tesszük kelni.
  6. Ha megkelt, lisztes deszkán átgyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk (vagy egy fém, kör alakú szaggatót használjunk, amit a fánkokhoz is, vagy egy pohár is tökéletesen megteszi).
  7. Egy tálkában vajat olvasztunk. Egy kb. 28 centis magas falú sütőtálat kikenünk olvasztott vajjal. A kiszaggatott korongokat beleforgatjuk az olvasztott vajba, és szorosan egymás mellé tesszük.
  8. Ha diósan akarjuk csinálni, akkor ennél a résznél kellbeleforgatni a darált dióból, cukorból, fahéjból és mazsolából álló keverékbe (egy ekkora adaghoz kb. 10-15 dkg dió kellhet).
  9. Amikor már az összes korongocskát bepakoltuk a tálba, mehet megint a meleg sütőbe újabb bő fél órára kelni.
  10. Utána megkenjük a tojásfehérjével, és addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje. (Tűpróba!!!)
  11. Ha megsült, kicsit várunk, hogy kihűljön.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 131
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 65978
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 16.

Ajánló

Vaníliasodóval tálaljuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Imádom a kelt tésztákat. Egyszerűen megveszek az illatáért, amikor megsül, és persze hogy nem bírom megállni, hogy ne tömjem kétpofára még melegen. Persze ettől meg is van kellőképpen terhelve a gyomor, és az ember lánya csak piheg utána, de hát... ez van.  A recept alapja a Péter Jánosné Sütemények és egyéb édességek című könyvből van egyébként, amin azért persze változtattam itt-ott.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...