adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 14% Zsír
A nyelv abálásához
-
200g sertésnyelv450 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
1g fekete bors1 kcal
-
0g só0 kcal
A főtt nyelv külsejére
-
0 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
Összesen
476
kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 14% Zsír
A nyelv abálásához
-
800g sertésnyelv1800 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
2g fekete bors5 kcal
-
0g só0 kcal
A főtt nyelv külsejére
-
0 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
Összesen
1907
kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 14% Zsír
A nyelv abálásához
-
79.8g sertésnyelv180 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1.2g fokhagyma2 kcal
-
17g vöröshagyma6 kcal
-
0.2g fekete bors1 kcal
-
0g só0 kcal
A főtt nyelv külsejére
-
0 kcal
-
1.8g fokhagyma2 kcal
Összesen
191
kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.5 g
Zsír
-
Összesen 34.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 202 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 764.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 408 mg
-
Nátrium 223 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 170.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
476
kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 134 g
Zsír
-
Összesen 138 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 808 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3057.5 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 88 mg
-
Kálcium 221 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 1633 mg
-
Nátrium 891 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 681.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 23 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 55 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
1907
kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 305.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 163 mg
-
Nátrium 89 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 68 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
191
kcal
Hozzávalók
A nyelv abálásához
-
80 dkg sertésnyelv
-
2 db babérlevél
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 tk fekete bors
-
só ízlés szerint
A főtt nyelv külsejére
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
6 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A nyelv abálásához
- A megmosott disznónyelveket egy közepes fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyival a nyelvek felett ellepje.
- Feltesszük főni, amikor forrni kezd, takaréklángra vesszük a tüzet, és a nyelvhez adjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sót, borsot, és addig főzzük (2-3 órát is igénybe vehet), amíg a nyelvek megpuhulnak. A főzőlében hagyjuk hűlni.
- Amikor kihűltek a nyelvek (vagy akár langyosan), kivesszük a főzőléből (abalé), lecsöpögtetjük, a szükséges részeket eltávolítjuk, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, és szép piros őrölt paprikával megszórjuk.
- Langyosan vagy hűtve, vékonyan szeletelve fogyaszthatjuk.
- Receptkönyvben: 112
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 86
- Össznézettség: 44158
- Feltöltés dátuma: 2010. június 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A disznónyelvnek ilyen módon való elkészítését anyukámtól tanultam. Az abálás nem más, mint lassú tűzön - forrpont alatt -, jellemzően hosszabb (de lehet rövidebb) idejű főzési folyamat, amelynek során az abálandó dolgok szépen megpuhulnak, elveszítik jellegzetes szagukat, és készen állnak a fogyasztásra vagy a további felhasználásra. Jellemzően szalonnát, pacalt, nyelvet, disznóvágáskor jó néhány töltelékbe szánt húsfélét abálnak. (Valójában maga a húsleves főzése is egyfajta abálási folyamat.) Felénk az abálásnak rokon kifejezése a kövesztés, pl.: abált vagy kövesztett szalonnát készítenek:)