A tökéletes rácsos almás pite
5,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

Hozzávalók
Tészta
-
320 g finomliszt
-
50 g cukor
-
1 g só
Töltelék
-
200 g barna cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 ek étkezési keményítő
-
1 citromból nyert citromhéj
-
citromlé fél citromból nyert
-
1 tk fahéj
-
3 evőkanál búzadara
- 2% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
40g finomliszt146 kcal
-
31g vaj224 kcal
-
3g víz0 kcal
-
3g tejföl5 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
Töltelék
- 2% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
320g finomliszt1165 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
24g víz0 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
1g só0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
Töltelék
-
1200g alma562 kcal
-
200g barna cukor760 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
171 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
36g búzadara130 kcal
- 2% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
14.5g finomliszt53 kcal
-
11.4g vaj81 kcal
-
1.1g víz0 kcal
-
0.9g tejföl2 kcal
-
2.3g cukor9 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
Töltelék
-
54.5g alma26 kcal
-
9.1g barna cukor35 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
8 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.6g búzadara6 kcal
- 2% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 27.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 254 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 134.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 240 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 231 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 101 micro
- 2% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 49.8 g
Zsír
-
Összesen 222.7 g
-
Telített zsírsav 133 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 983 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2032.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 138 mg
-
Kálcium 427 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 171 mg
-
Foszfor 759 mg
-
Nátrium 520 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 720.3 g
-
Cukor 368 mg
-
Élelmi rost 37 mg
Víz
-
Összesen 1078 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1920 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 58 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 211 micro
-
Kolin: 454 mg
-
Retinol - A vitamin: 1850 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 727 micro
-
β-crypt 135 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 810 micro
- 2% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 92.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 34 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.7 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 49 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Elkészítés
Tészta
- A hideg vajat felkockázzuk, és a liszttel, a cukorral és egy csipet sóval alaposan elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a vizet.
- Gyors, határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon.
- Formázzunk belőle egy lapos kis cipót, csomagoljuk fóliába, és tegyük be pihenni a hűtőbe legalább 30-40 percre.
- Ezalatt készítsük el az almatölteléket. (Lásd: töltelék)
- A tésztát két kisebb részre osztjuk, az egyik lesz az alja, a másik pedig a rácsozás a tetejére.
- A tészta egyik felét kinyújtjuk kb. 0,5-1 centi vastagságúra, és a sodrófa segítségével belehelyezzük az előzőleg kivajazott, kilisztezett piteformába. Nem baj, ha túllóg a tészta a piteforma peremén, majd sütés előtt levágjuk.
- Óvatosan egyengessük bele a tésztát, nyomkodjuk oda az oldalához is. Szórjuk meg búzadarával, majd halmozzuk bele az almás keveréket. A levet, amit az alma engedett, ne tegyük bele, mert eláztatja a tésztát.
- Nyújtsuk ki a másik adag tésztát, és vágjuk csíkokra, majd rácsozzuk be vele a pite tetejét. A felesleges tésztát egy éles késsel vágjuk le körben, a piteforma pereme mentén.
- Végül felvert tojássárgájával kenjük le az egészet.
- Előmelegített sütőben, 170 fokon süssük aranybarnára 50-60 perc alatt.
- Miután megsült, hagyjuk kihűlni, ezután tudjuk szépen szeletelni. Porcukrozzuk meg alaposan, és tálaljuk vaníliafagylalttal.
Töltelék
- Az almákat megmossuk, meghámozzuk és citromos, hideg vízfürdőbe tesszük őket, hogy ne barnuljanak meg. Majd egyesével eltávolítjuk a magházukat és felnegyedeljük őket, a negyedeket pedig vékony szeletekre vágjuk.
- Halmozzuk egy keverőtálba a szeleteket. Reszeljünk hozzá egy citromhéját és adjunk hozzá a levéből is. Szórjuk meg barna cukorral, fahéjjal, keményítővel és vaníliás cukorral.
- Alaposan keverjük össze és hagyjuk állni picit.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 40 perc
- Főzés ideje: 15 perc
- Sütés ideje: 30 perc
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
Ki ne szeretne egy szelet szaftos almás pitét krémes vaníliafagylalttal?! Pitét készíteni sokkal egyszerűbb, mint gondolnátok, most lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan süssétek tökéletesre. Ez egy amerikai típusú, klasszikus almáspite-recept, ami hagyományos módon készül, gazdag, vajas tésztával és sok-sok friss almával. Bátran próbáljátok ki az év bármely szakában, nem fogjátok megbánni. Nálunk az utolsó morzsáig elfogyott.
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!