Tea

A tea nevű ital a Camellia sinensis és a Camellia assamica cserje forró vízbe áztatott szárított leveleiből vagy rügyeiből készült főzet. Teának nevezzük más szárított növények továbbá gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is. Mindkét cserje örökzöld fa, 5-6 m magasra is megnőhet, a teaültetvényeken azonban 1-1,5 m magasra visszametszik. A cserjéről 3 éves korában szedhető először levél. A fekete teát kétféleképpen dolgozzák fel: - az egyik az ortodox módszer, mely kézi feldolgozást jelent, mint pl. fonnyasztás, sodrás-hengerlés, erjesztés (fermentálás) és a szárítás - a másik a CTC módszer: az angol crush (morzsol), tear (szakít) és curl (csavar) szavakból. Ez utóbbit a gyengébb minőségű levelekhez használják, melyekből teafilterek és sűrítmények készülnek. A zöld teát nem fermentálják. A fekete teákat általában a származási hely alapján nevezik el: pl. Darjeeling; a legtöbb zöld tea viszont megőrizte hagyományos japán vagy kínai nevét: pl. Pouchong. A zöld teák elismerten több antioxidánst tartalmaznak, mint a fekete teák. A tea mindegyik változata kapható "tiszta" formában, melyben csak egyféle tea található, vagy keverékekben (blend). A portugál felfedezők voltak az első európaiak, akik Japánba látogatva először megízlelhették a teát 1560 környékén. Az angolok 1650 körül kezdtek el teázni. A tea szó a hasonló angol szóból származik, melynek eredete a tê, dél-kínai szó. A teaivás gyakran társasági esemény. Szokás nap közben is teát inni, különösen reggel, az élénkítő hatása miatt, melyet teofilin és koffein tartalma eredményez. A legtöbb fekete teához használt víznek forrásponton kell lennie, míg a zöld teákhoz 80-85 fok között. Gyakran teának hívunk néhány egyéb növényfajból készült terméket is elkészítésük hasonlósága miatt, pl. gyümölcstea, gyógyteák.
Bármikor.
Eredeti aromatartó csomagolásban vagy jól zárható dobozban.
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
Mennyei málnás csigákig tekereg az utunk ma, a menüt szemlélve. Erősen kezdünk, a legédesebb borsólevessel, majd a főétel lakat jól, akár napokra is, savanyú káposztás csirkecombok formájában.
NosaltyNe hagyjuk, hogy kullancstelep váljon a gyönyörű kertünkből! Most eláruljuk, mely növények azok, amiket kifejezetten szeretnek belakni a kullancsok - inkább kerüljük el őket!
NosaltyKülönleges, díszes növény a vérsóska, amely feltűnő leveleiről kapta különleges nevét. De vajon csak esztétikus vagy ehető finomság is?
Németh OrsiUgyan már csak hét üzlete maradt, azt is bezárja az egykor népszerű élelmiszerlánc.
Mennyei málnás csigákig tekereg az utunk ma, a menüt szemlélve. Erősen kezdünk, a legédesebb borsólevessel, majd a főétel lakat jól, akár napokra is, savanyú káposztás csirkecombok formájában.
Ne hagyjuk, hogy kullancstelep váljon a gyönyörű kertünkből! Most eláruljuk, mely növények azok, amiket kifejezetten szeretnek belakni a kullancsok - inkább kerüljük el őket!
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!