Tea

A tea nevű ital a Camellia sinensis és a Camellia assamica cserje forró vízbe áztatott szárított leveleiből vagy rügyeiből készült főzet. Teának nevezzük más szárított növények továbbá gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is. Mindkét cserje örökzöld fa, 5-6 m magasra is megnőhet, a teaültetvényeken azonban 1-1,5 m magasra visszametszik. A cserjéről 3 éves korában szedhető először levél. A fekete teát kétféleképpen dolgozzák fel: - az egyik az ortodox módszer, mely kézi feldolgozást jelent, mint pl. fonnyasztás, sodrás-hengerlés, erjesztés (fermentálás) és a szárítás - a másik a CTC módszer: az angol crush (morzsol), tear (szakít) és curl (csavar) szavakból. Ez utóbbit a gyengébb minőségű levelekhez használják, melyekből teafilterek és sűrítmények készülnek. A zöld teát nem fermentálják. A fekete teákat általában a származási hely alapján nevezik el: pl. Darjeeling; a legtöbb zöld tea viszont megőrizte hagyományos japán vagy kínai nevét: pl. Pouchong. A zöld teák elismerten több antioxidánst tartalmaznak, mint a fekete teák. A tea mindegyik változata kapható "tiszta" formában, melyben csak egyféle tea található, vagy keverékekben (blend). A portugál felfedezők voltak az első európaiak, akik Japánba látogatva először megízlelhették a teát 1560 környékén. Az angolok 1650 körül kezdtek el teázni. A tea szó a hasonló angol szóból származik, melynek eredete a tê, dél-kínai szó. A teaivás gyakran társasági esemény. Szokás nap közben is teát inni, különösen reggel, az élénkítő hatása miatt, melyet teofilin és koffein tartalma eredményez. A legtöbb fekete teához használt víznek forrásponton kell lennie, míg a zöld teákhoz 80-85 fok között. Gyakran teának hívunk néhány egyéb növényfajból készült terméket is elkészítésük hasonlósága miatt, pl. gyümölcstea, gyógyteák.
Bármikor.
Eredeti aromatartó csomagolásban vagy jól zárható dobozban.
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
Nem mindennapi fogások várnak ma minden éhes delikvensre: karalábélevél-krémleves, színes zöldségekkel töltött pite és avokádós brownie a menü.
NosaltyMárciusban indul majd a pályázat, melynek keretein belül akár 3 milliót is kaphat egy kocsma.
NosaltyNapi Tippünkben lerántjuk a leplet, hogy mi a házi készítésű sült krumpli sózásának ideális időpontja!
Szász NóriVagyunk egy páran, akik el sem tudják képzelni a napindítást egy csésze, de inkább egy bögre forró kávé nélkül. Azonban van egy dolog, amit semmiképp ne tegyünk meg a kávéval, mert egy kutatás szerint akár rákkeltő hatása is lehet.
A szupermarketek és delikátboltok útvesztőiben könnyen el lehet veszni, ha a legjobb olajat keressük a sütéshez. Most 6 séf mondja meg a tutit: egy általunk kevésbé ismert, de annál előnyösebb élettani hatású növényi olaj az ő választásuk.
Mai menüsorunk sem lesz szerény: színes, ízes fogások kavalkádja fogad, csak legyen, aki elkészíti.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!