Mungóbab

A mungóbab egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hüvelyes növény, mely Ázsiából származik. Jelentős B- és C-vitamin-forrás, de vastartalma is kiemelkedő. Tartalmaz még folsavat, magnéziumot, mangánt és foszfort is, emellett nem kevés növényi fehérjét és élelmi rostot, ezzel pedig támogatja a bélműködést és az emésztést, segíti a salakanyagok kiürülését a szervezetből, tisztító, méregtelenítő hatású. Hántolt és hántolatlan formában is elérhető.
A mungóbab pillangós virágú, nitrogénkötő, kúszó szárú növény, leginkább a borsóra hasonlít. Magja apró, olajzöld színű, babja golyóbis alakú. Felhasználása is leginkább a borsóéhoz és a babéhoz hasonlít, de a mungóbabcsíra is közkedvelt ínyencség.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A mungóbab értékes és népszerű táplálék Délkelet-Ázsiában, az indiai ájurvédában pedig kiemelt szerepe van: gyógyhatású hüvelyesként tartják számon. Sokkal több rostot és fehérjét tartalmaz, mint az átlagos babfélék. Könnyen emészthető, és kevés kalória van benne, érdemes rendszeresen fogyasztani!
Serkenti az anyagcserét és a keringést, csökkenti a koleszterin felgyülemlését az artériákban és hajszálerekben. Nátriumban is gazdag, sőt, kalciumpótlónak sem utolsó. Szuper vitaminjainak és ásványi anyagainak hála, fiatalítja a bőrt és a hajat, sőt, a belőle készült ételek is igen finomak! Glikémiás indexe alacsony, ezért inzulinrezisztenciával küzdők és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A mungóbabból készült liszt magas fehérje- és alacsony zsír-, szénhidráttartalma miatt értékesebb tápanyag, mint a búzaliszt.
A mungóbab a kínai orvoslás szerint kiegészíti az eredendő energiát, sőt, kiegyenlíti az öt alapízt. Nyugtatja az idegeket, enyhíti a csalánkiütést, hidratálja a bőrt. A mungóbabban lévő réz csökkenti a ráncokat és öregedési foltokat. Magja szaponinokat tartalmaz, őrölve tisztálkodásra használható. Selymessé teszi a bőrt, sőt, hajpakolás is lehet belőle. Termesztése a babéhoz hasonló.
Főleg ázsiai fűszerboltokban, különlegesebb élelmiszerboltokban, egészségboltokban és egészségtudatos étkezést propagáló webshopokban kapható.
Étkezési növényként felhasználása a babbal vagy a borsóval azonos, zöld hüvelye és magja, sőt, a levele is ehető. Csíráztatáshoz az egyik legkedveltebb és népszerűbb növény, a friss, zsenge, nyers mungóbabcsíra igazi ínyenc eledel. Magja őrölve tészták készítéséhez használatos.
Konyhai felhasználása ugyanolyan sokrétű, mint a hagyományos babé, lencséé, borsóé: főzhetjük egytálételekbe, levesekbe, főzelékbe, tehetjük salátákba, pástétomokba, szendvicskrémbe. Legfőképp az ázsiai ételek kedvelt alapanyaga, nálunk kevésbé ismert és használt. Termése tökéletesen alkalmas csíráztatásra. Csírája nyersen, frissen, többek közt salátákban használatos, kedvelt alapanyag.
100 gramm mungóbabban csak 330 kalória van, ráadásul igen sokáig jóllakottnak érezhetjük magunkat tőle, mint a hüvelyesektől általában.
Főzhetsz belőle gazdag, laktató mungóbablevest kolbásszal, zöldfűszerekkel, paradicsommal, vagy indiai ihletésű, garam masalás, kókusztejes főzeléket, különleges, fűszeres, barna rizzsel, római köménnyel kevert salátát, de akár szójaszósszal is turbózhatod a mungóbabsalátád. Na és a thai mangós ragacsos rizst próbáltad már? És a pirított rizses-rákos-ananászos thai egytálételt?
Még több mungóbabos receptért görgess lejjebb!
Bármikor, főként zacskózva, ázsiai fűszerboltokban, egészségboltokban és webshopokban. Friss csíra formájában egyre több nagyobb élelmiszerláncnál elérhető.
Száraz, hűvös helyen. Csíra formájában hűtőben tartsuk, és pár napon belül fogyasszuk el.
fehérjetartalom
23.86 g
zsírtartalom
0.893 g
szénhidráttartalom
62.62 g
víztartalom
9.05 g
Foszfor
367 mg
Magnézium
189 mg
Kalcium
132 mg
Nátrium
15 mg
B6 vitamin
0.382 g
Kolin
97.9 mg
C vitamin
4.8 mg
Niacin - B3 vitamin
2.251 mg
fehérje
23.86 g
Zsír
telített zsírsav
0.348 g
egyszeresen telített zsírsav
0.161 g
többszörösen telített zsírsav
0.384 g
ásványi anyagok
Kalcium
132 mg
Vas
6.74 mg
Magnézium
189 mg
Foszfor
367 mg
Nátrium
15 mg
Cink
2.68 mg
Réz
0.941 mg
Mangán
1.035 mg
Szelén
8.2 µg
szénhidrát
rost
16.3 g
cukor
6.6 g
víz
9.05 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.621 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.233 mg
Niacin - B3 vitamin
2.251 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.91 mg
Folát
625 µg
Kolin
97.9 mg
Béta-karotin
68 µg
E vitamin
0.51 mg
K vitamin
9 µg
A vitamin
6 µg
C vitamin
4.8 mg
B6 vitamin
0.382 g
Itt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaVannak, akik szeretnek meginni egy pohár bort főzés közben, különösen, ha valamilyen összejövetelre készülnek – de nem ez az egyetlen módja az alkohol felhasználásának a konyhában.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Puffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!