Kitri
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
53g mungóbab182 kcal
-
50g basmati rizs179 kcal
-
11g ghee75 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
5g gyömbér4 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g aszatgyanta0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
1g só0 kcal
-
375g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
210g mungóbab729 kcal
-
200g basmati rizs716 kcal
-
42g ghee301 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
18g gyömbér14 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g aszatgyanta0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
3g só0 kcal
-
1500g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
10.6g mungóbab37 kcal
-
10.1g basmati rizs36 kcal
-
2.1g ghee15 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
0.9g gyömbér1 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g aszatgyanta0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
76g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.9 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 783.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 244 mg
-
Nátrium 316 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.3 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 391.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 444 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 63.8 g
Zsír
-
Összesen 37.7 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3134.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 342 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 467 mg
-
Foszfor 977 mg
-
Nátrium 1263 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 293 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 1565.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 300 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1778 micro
-
Kolin: 219 mg
-
Retinol - A vitamin: 282 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 209 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 158.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 79.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
1 bögre basmati rizs
-
3 ek ghee
-
1 teáskanál mustármag
-
1 teáskanál római kömény
-
0.5 teáskanál kurkuma
-
0.5 teáskanál só
Elkészítés
- A rizst és a mungóbabot mossuk meg. Ha van egy kis időnk, néhány órára főzés előtt beáztathatjuk a mungóbabot - ez segíti az emésztést. Ha nagyon nehezen emésztjük a babféléket, akkor előfőzhetjük egy kicsit a mungóbabot - de igazából erre nagyon keveseknek van szüksége.
- Egy edényben közepes lángon melegítsük fel a ghít, majd adjuk hozzá a mustármagot - hagyjuk kipattogni (le is vehetjük ilyenkor a tűzről, nehogy a többi fűszer megégjen, amikor majd belerakjuk). Majd adjuk hozzá a római köményt, a hinget és a gyömbért, szórjuk hozzá a kurkumát, és gyorsan tehetjük is rá a rizst és a mungóbabot, majd keverjük jól össze, hogy a rizs és a mung jól összekeveredjenek a fűszerekkel.
- Adjuk hozzá a vizet, és forraljuk fedő nélkül 5 percig. Aztán vegyük takarékra, és a fedőt tegyük rá, éppen csak egy pici rést hagyva a gőznek. Főzzük, amíg meg nem puhul - kb. 25 perc.
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 8609
- Feltöltés dátuma: 2016. május 09.
Ajánló
Az arány általában 1:1, de ez változtatható a testtípus szerint, pl. gyengébb emésztésű vata-knak kétszer annyi rizs ajánlott. A fűszerezésnél van, ahol az elején kezdik azzal, és együtt főzik az étellel, és van, ahol a végén, utólag teszik hozzá. Én dr. Vasant Lad elismert ájurvédikus orvos által preferált recepteket szoktam használni - ő elég hiteles forrás:), ő az elején teszi bele a fűszereket, és egybe főzi az egészet. Ez mindegyik dósa számára fogyasztható kitri recept, de különösen vata-k számára megfelelő.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mungbabból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus életmódnak nélkülözhetetlen része. A rizs és a mungbab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda szempontjából. A rizs és mungbab együtt teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet, és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos, és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz az Interneten. Többféle hozzávalóról (sárgaborsó, lencsefélék) és elkészítési eljárásról olvashatsz. Az eredeti ájurvédikus kitri mungóbabbal és baszmati rizzsel készül - és nem tartalmaz zöldségeket. Fontos alapszabály még, hogy a hozzávalókat egybe főzzük meg - találsz olyan recepteket, ahol külön, külön megfőznek mindent, és utána csak összerakják, de az valójában nem tradicionális ájurvédikus kitri - az csak különböző fogások egy tányéron.