Görögdinnye

A görögdinnye a tökfélékhez tartozó növény illetve gyümölcs, formáját tekintve lehet gömbölyű vagy hosszúkás, héjának színe jellemzősen sötét vagy világos zöld vagy zöldes-sárgás csíkos, húsa piros vagy ritkábban sárga.
A görögdinnye az egyik legnagyobb termőterülettel rendelkező egynyári növény, és már a 10. században megtermett Kínában, mely ma is a világ legjelentősebb görögdinnye-termesztője.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék vagy más néven kabakosok családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve a növény termésének a neve. Sokan gyümölcsnek tartják, de hivatalosan zöldségnek számít.
A görögdinnye Afrika déli részéről származik, onnan terjedt el Kínába, majd Európába. David Livingstone, a híres Afrika-kutató úgy írja le a görögdinnyét, hogy a Kalahári-sivatagban rengeteg található belőle, vélhetően innen származik, és itt szabadon nő. A legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra. Firenzében minden év augusztusának tizedik napján dinnyeorgiát csapnak az olaszok a szakácsok védőszentje, San Lorenzo tiszteletére.
A nyár közepén szezonális, bár egy ideje már év közben is kapni néhány helyen, akár mini vagy mag nélküli formában is. Mindenkinek más a módszere a legfinomabb görögdinnye kiválasztására, egyesek szerint kopogtatni kell, és ha kong, akkor az igazi, mások a rajta levő foltokat vizsgálják, de ha biztosra szeretnénk menni, lékeltessük meg.
Elsősorban kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor található benne, illetve A-vitamin-tartalma is kimagasló. A kedvező hatás különösen akkor érvényesül, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk. Jó ízületi gyulladások kezelésére, gyorsítja az egyes betegségekből való lábadozást, mert minden olyan vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, amely segít felépülni hosszabb betegségek után. Táplálkozási érteke a könnyű emészthetőségében, a gyomor- és bélműködést serkentő, valamint vízhajtó hatásában rejlik. Fontos a dinnyék élelmirost-tartalma is, mely elősegíti a vastagbél működését, az emésztést.
Főleg hűsítő hatása, finom íze és cukortartalma miatt szeretjük, de a benne lévő vitaminok is jelentősek. Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja, ami nyáron különösen előnyös. Régebben vizelethajtó tulajdonsága miatt gyógynövényként is számon tartották. Mivel a tökfélékhez tartozik, zöldségfélének minősül. Igen magas a cukortartalma.
Főként jól behűtve, önmagában fogyasztjuk, de készülhet belőle bólé, sós és édes gyümölcssaláta, gyümölcsleves, fagyi, jégkrém is.
Lehet belőle görögdinnyés sajtnyárs, görögdinnyés limonádé, görög gyümölcsleves narancslével, kecskesajtos görögdinnye-saláta pisztáciával, szójaszószban marinált lazacsaláta, csirkés bulgursaláta, fetás dinnyesaláta mentával, tortillakosárkák halfilével és dinnyesalsával, málnás görögdinnyesorbet, pezsgős dinnyekoktél vagy cukormentes, citrusos görögdinnyejégkrém is!
Még több görögdinnyés receptért görgess lejjebb!
Nyáron szezonális. Az élelmiszerboltokban, a zöldségeseknél, a piacokon és az útmenti árusoknál egyaránt megtaláljuk.
Ha megkezdtük, lefóliázva, hűtőszekrényben, pár napig. Egészben sokáig eláll hűtőben vagy hűvös, sötét kamrában.
fehérjetartalom
0.61 g
zsírtartalom
0.103 g
szénhidráttartalom
7.55 g
víztartalom
91.45 g
Foszfor
11 mg
Magnézium
10 mg
Kalcium
7 mg
Nátrium
1 mg
B6 vitamin
0.045 g
C vitamin
8.1 mg
Likopin
4532 µg
Kolin
4.1 mg
fehérje
0.61 g
Zsír
telített zsírsav
0.016 g
egyszeresen telített zsírsav
0.037 g
többszörösen telített zsírsav
0.05 g
ásványi anyagok
Kalcium
7 mg
Vas
0.24 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
11 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.1 mg
Réz
0.042 mg
Mangán
0.038 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
0.4 g
cukor
6.2 g
víz
91.45 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.033 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.021 mg
Niacin - B3 vitamin
0.178 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.221 mg
Folát
3 µg
Kolin
4.1 mg
Béta-karotin
303 µg
Béta-kriptoxantin
78 µg
Likopin
4532 µg
Lutein+zeaxantin
8 µg
E vitamin
0.05 mg
K vitamin
0.1 µg
A vitamin
28 µg
C vitamin
8.1 mg
B6 vitamin
0.045 g
Virító zöld tavaszias krémleves, baconnel spékelt batátatócsni és egy tiramisus chiapuding a jussod ma.
NosaltyItt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!