Füstölt lazac

Füstölt lazac

Leírás

Füstölt lazac – receptek, leírás, tippek

A füstölt lazac lazacfiléből készül, füstölési eljárással tartósítva. Az eljárás során a halat először sózzák, majd füstölve érlelik, ami különleges ízt ad neki, miközben meghosszabbítja a szavatossági idejét is. Selymes, enyhén sós, füstös ízvilágú, és rendkívül népszerű, magasabb árfekvésű ínyencség.

A füstölt lazac egy előre elkészített, konyhakész étel, így gyorsan fogyasztható, hőkezelést nem igényel. Ideális választás reggelikhez, vendégvárónak, salátákhoz vagy szendvicsekhez. A skandináv területeken különösen kedvelt.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a füstölt lazac?

A füstölt lazacot friss lazacfiléből készítik. Az első lépés a hal tisztítása, majd a sózás, pácolás, végül a füstöléssel való érlelés. Két fő füstölési módszert különböztethetünk meg: a hideg füstölést és a meleg füstölést. A füstölt lazac leggyakrabban hideg füstöléssel készül, mivel ez megőrzi a hal finom textúráját és enyhén sós, füstös ízt kölcsönöz neki.

Hogyan vásároljuk?

Általában jellegzetes, lapos vákuumcsomagolásban juthatunk hozzá a nagyobb élelmiszerboltok hűtőpultjából, halasrészlegéről. Minőségi terméket válasszunk, mely bizonságban fogyasztható, és nem járt le a szavatossága sem. Ha gyanúsan olcsó, ne vegyük meg, mert a jó minőségű lazac sajnos nem olcsó.

Mire jó a füstölt lazac?

A lazac a füstőlés után is gazdag marad Ómega-3 zsírsavakban, amelyek fontosak a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében. Ezen kívül kiváló fehérjeforrás, és vitaminokban (például D-vitamin, B12) gazdag. Könnyű, a gyomrot nem elnehezítő, különlegesen finom és elegáns, egészséges alapanyag. Mivel a füstölt lazac alacsony kalóriatartalmú, de magas a tápanyag- és fehérjetartalma, jól illeszkedik fogyókúrás étrendekbe is.

A füstölt lazac gyakran szerepel elegáns rendezvények, ünnepi alkalmak menüsorán, ahol általában friss citrommal, kaporral, apró kenyéren tálalják, kisebb vendégváró falatkák formájában. Szinte minden szendvicsféléhez kiváló, például sötét rozskenyérhez, ahogy az északiak is fogyasztják.

Ízletes, füstös íze miatt a füstölt lazac sokféle egyéb módon felhasználható: tejszínes tésztákhoz isteni, salátákhoz adva is csodás, sőt, omlettekhez, sós palacsintákba és akár pizzákra is rakhatjuk. Egyik legnépszerűbb felhasználási módja, amikor bagelbe kerül sajtkrémmel, kaporral, kapribogyóval, hagymával.

Mi készülhet a füstölt lazacból?

Készülhet belőle csinos füstölt lazacos falatka, lazacos burgonyatorta, avokádos toastvariáció, spárgás-lazacos bagel, joghurtos lencsesaláta füstölt lazaccal és retekkel, Laxpudding, a svédek burgonyával rakott lazaca, fűszeres lazackrém mákos-sós keksszel, de lazacos burgonyaleves is, ropogósokkal.

Még több füstölt lazacos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor, nem szezonhoz kötött, viszont nem mindenhol kapható: különlegesebb delikáteszboltokban biztosan megvásárolhatjuk magasa minőségben is, de már a nagyobb élelmiszerboltok halas szekciójánál is kereshetjük, vákuumcsomagolva.

hogyan tároljam

Mivel egy vákuumcsomagban általában csak pár szelet vékonyra szelt füstölt lazac található, legtöbbször egyszeri alkalomra elfogy. Ha nem, hűtőben tároljuk, de pár napon belül együk meg. Igaz, a füstölés miatt tovább eltartható, mint a nem füstölt halfélék.

100g Füstölt lazac

fehérjetartalom

18.28 g

zsírtartalom

23003.947 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

72 g

gramm füstölt lazac?

Top ásványi anyagok

Nátrium

672 mg

Foszfor

164 mg

Magnézium

18 mg

Kalcium

11 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.278 g

Kolin

89 mg

Niacin - B3 vitamin

4.72 mg

E vitamin

1.35 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

18.28 g

Zsír

telített zsírsav

0.929 g

egyszeresen telített zsírsav

2.023 g

többszörösen telített zsírsav

0.995 g

koleszterin

23 g

ásványi anyagok

Kalcium

11 mg

Vas

0.85 mg

Magnézium

18 mg

Foszfor

164 mg

Nátrium

672 mg

Cink

0.31 mg

Réz

0.23 mg

Mangán

0.017 mg

Szelén

32.4 µg

szénhidrát

víz

72 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.023 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.101 mg

Niacin - B3 vitamin

4.72 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.87 mg

Folát

2 µg

Kolin

89 mg

Retinol

26 µg

E vitamin

1.35 mg

D vitamin

685 µg

K vitamin

0.1 µg

B12 vitamin

3.26 µg

A vitamin

26 µg

B6 vitamin

0.278 g

Címlapról ajánljuk

7 étkezési trend, amit sikkes lesz követni 2025-ben

Akárcsak a divatban, a gasztronómiában is évről-évre változnak a trendek. Bizonyos ételek és élelmiszercsoportok felkapottá válnak, új technikák terjednek el és messzi országok kulináriája kerül hozzánk közelebb: az előrejelzések szerint ez a 7 trend fogja meghatározni 2025-ben az étkezési szokásainkat!

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...