Datolyaszilva

Datolyaszilva

Leírás

Datolyaszilva – receptek, leírás, tippek

A datolyaszilva az ébenfafélék családjába tartozó ősi kultúrnövényfaj. Távol-Kelet kertjeitől Amerikáig mindenütt megtalálható a szubtrópusi és a szubmediterrán klímában. A gyümölcs ősszel kezden érni, citrom, narancs és vörös színt kap, a termés sokáig a fán maradn. Tárolás és utóérés után narancssárga húsa puhává, sárgabarackdzsem-ízűvé válik. Fogyasztható nyersen, gyümölcsléként, aszalva, lekvárként, és tárolhatjuk lefagyasztva is.

A datolyaszilva, más néven kakiszilva (Diospyros kaki) Ázsiából, egészen pontosan Kínából és Japánból származik. Népszerűségét finom, édes ízének köszönheti, és egyre inkább terjed a világ más részein is, beleértve Magyarországot.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a datolyaszilva?

A datolyaszilva hazánkban kevésbé népszerű őszi gyümölcs, mint például a szőlő vagy a körte. Narancssárga, sima héjú, általában kerek vagy ovális formájú gyümölcs, ízre pedig nagyon édes, szinte krémes állagú. Önmagában fogyasztva is finom, de sokféleképpen fel lehet használni a konyhában.

Hogyan vásároljuk?

Ízletes datolyaszilváért a piacot vagy a zöldségest érdemes felkeresni, de természetesen hiper- és szupermarketekben is megtaláljuk néha. Az érett datolyaszilva élénk narancssárga, foltok nélküli. Ha a gyümölcs sárgás vagy zöldes árnyalatú, akkor még nem érett be teljesen. A legjobb minőségű gyümölcsöt késő ősszel kapjuk, de még decemberben is megtaláljuk a kínálatban. A friss gyümölcsöt érdemes minél hamarabb elfogyasztani, hűtőben tárolva egy hetet is kibír, illetve le is fagyaszthatjuk, ha később turmixhoz vagy süteményhez használnánk fel.

Mire jó a datolyaszilva?

A datolyaszilvának magas C-vitamin, A-vitamin, kálium- és rosttartalma van. Polifenolokban gazdag, ami segít a sejtek oxidatív stressz elleni védelmében. Magas rosttartalma miatt különösen jót tesz az emésztésnek.

Sokféleképp felhasználhatjuk, de érett állapotban önmagában is kitűnő csemege. Japánban például hoshigaki néven, különleges szárított édesség formájában is árulják. A datolyaszilvát lekvár, gyümölcspüré, smoothie vagy sütemények készítéséhez is felhasználják. A datolyaszilvafa lassan nő, de a faanyaga nagyon kemény, ezért hangszerek és bútorok készítésére is kiváló.

Mi készülhet a datolyaszilvából?

Isteni datolyaszilvakrémet, datolyaszilvás-túrós kockát, datolyaszilva-dresszinget, datolyaszilvás mascarponekrémet lehet készíteni belőle, de bajor datolyaszilva-krém is készülhet belőle!

Még több datolyaszilvás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A datolyaszilva főszezonja az ősz végi és tél eleji időszak. Ekkor kapni a legjobb minőségű gyümölcsöt.

hogyan tároljam

Hűvös, száraz helyen egy pár napig lehet tárolni, hűtőben egy hétig eláll, de érdemes mielőbb elfogyasztani.

100g Datolyaszilva

fehérjetartalom

0.58 g

zsírtartalom

0.1 g

szénhidráttartalom

18.59 g

víztartalom

80.32 g

gramm datolyaszilva?

Top ásványi anyagok

Foszfor

17 mg

Magnézium

9 mg

Kalcium

8 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.1 g

Kolin

7.6 mg

C vitamin

7.5 mg

Béta-kriptoxantin

1447 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.58 g

Zsír

telített zsírsav

0.02 g

egyszeresen telített zsírsav

0.037 g

többszörösen telített zsírsav

0.043 g

ásványi anyagok

Kalcium

8 mg

Vas

0.15 mg

Magnézium

9 mg

Foszfor

17 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.11 mg

Réz

0.113 mg

Mangán

0.355 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

3.6 g

cukor

12.53 g

víz

80.32 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.03 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.02 mg

Niacin - B3 vitamin

0.1 mg

Folát

8 µg

Kolin

7.6 mg

Béta-karotin

253 µg

Béta-kriptoxantin

1447 µg

Likopin

159 µg

Lutein+zeaxantin

834 µg

E vitamin

0.73 mg

K vitamin

2.6 µg

A vitamin

81 µg

C vitamin

7.5 mg

B6 vitamin

0.1 g

Címlapról ajánljuk

Ezeket a gombákat szedheted tavasszal: vigyázz, sok mérgező is van...

Sokak azt gondolják, hogy gombát szedni csak ősszel lehet, ennek ellenére rengeteg tavasszal megjelenő fajta is létezik, melyekkel már márciustól találkozhatunk. Mutatjuk, mi az, amit a kosaradba szedhetsz, és melyek azok a gombafélék, melyektől óvakodj. Ha az erdőből gyűjtesz gombát, mindig vidd el a zsákmányt egy gombavizsgálóba fogyasztás előtt!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Répatortakocka sütés nélkül

A répatortát imádjuk, és húsvét környékén sokan elkészítjük. A szokásostól eltérően ezt most nem kell sütni, és ráadásul tej- és tojásmentes is. Szuper laktató süti, és ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!