Japán datolyaszilva zselé
- 1% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
500g datolyaszilva294 kcal
-
21g citrom3 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
3g dzsemfix9 kcal
-
0 kcal
- 1% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
4000g datolyaszilva2352 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
25g dzsemfix73 kcal
-
0 kcal
- 1% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
95.4g datolyaszilva56 kcal
-
4.1g citrom1 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
0.6g dzsemfix2 kcal
-
0 kcal
- 1% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-crypt
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 186.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.1 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 347.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 340 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1063 micro
-
β-crypt 6080 micro
-
Likopin 668 micro
-
Lut-zea 3504 micro
- 1% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-crypt
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.5 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1493.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 292 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 310 mg
-
Foszfor 586 mg
-
Nátrium 260 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 649 g
-
Cukor 439 mg
-
Élelmi rost 128 mg
VÍZ
-
Összesen 2778.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2723 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 300 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 87 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 279 micro
-
Kolin: 260 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 8504 micro
-
β-crypt 48637 micro
-
Likopin 5342 micro
-
Lut-zea 28032 micro
- 1% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-crypt
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 35.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 14 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 66.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 203 micro
-
β-crypt 1159 micro
-
Likopin 127 micro
-
Lut-zea 668 micro
Hozzávalók
-
4 kg datolyaszilva
-
1 db citrom
Elkészítés
- A datolyaszilvák leveles kocsányát levágjuk és kiskanállal kikaparjuk a héjból a gyümölcsvelőt. Körülbelül 3 kg tiszta gyümölcsöt kapunk ebből a mennyiségből. Beletesszük egy rozsdamentes lábasban és lassú tűzön főzni kezdjük.
- A citromot meghámozzuk, cikkekere szedjük és beletesszük a lábasba az édesítőszerrel együtt.
- Folyamatos keverés közben felforraljuk a gyümölcsöt. Levesszük a tűzről és botmixerrel összetörjük.
- Visszatesszük a tűzre, folyamatos keverés közben beleszórjuk a dzsemfixet és ismét felforraljuk.
- Sterilizált üvegekbe töltjük és a tetejükre egy késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk.
- Szárazdunsztban két napig pihentetjük.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 56
- Össznézettség: 9750
- Feltöltés dátuma: 2012. december 24.
Ajánló
Napi egy-két kiskanál elfogyasztása növeli a boldogsághormonok számát és segíti az emésztést.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
A japán datolyaszilva, vagy sarongyümölcs, esetleg khakiszilva mediterrán gyümölcs. Az erős, viaszos héj alatt nagyon finom, magtalan gyümölcshús van. Nálunk nem közismert, de egy egerági faiskolában több változata is kapható. A Mecsek déli lejtőjén, hosszú meleg ősszel beérik. Nálunk, itt a Duna-Tisza közén nem, ezért leszedve utóérlelni kell. Ez nem nagy művészet, mert a gyümölcsöket zárt helyen asztalon, vagy ládákban egymás mellé kell állítani. Két-három hét alatt az addig kemény gyümölcsök beérnek. Az erős héjból kiskanállal kikanalazhatjuk a finom gyümölcsöt, amely egyben sokféle gyógyhatású anyagot tartalmaz. Ezért gyógynövényként is használják. A leveléből teát főznek a magas C-vitamin tartalma miatt. A gyümölcsöket pedig többek között aszalják is. Ezeknek az elkészítési módoknak csak egy hátránya van, a fagyok beállta előtt le kell a gyümölcsöket szedni. Amnnyiben ez nem történik meg, a magas gyümölcscukor tartalma miatt nem fagy meg a gyümölcs, hanem szottyos lesz, mint a naspolya. Az íze sokkal finomabb lesz, de nem tárolható el sokáig. No itt jön a történetbe a befőzés. Eddig soha nem főztünk be decemberben, de egyszer ezt is ki kell próbálni. A sok finom szottyos gyümölcs nem veszhet kárba. A hideg beleállt az ujjaimba, mire leszedtem. Végre irány a konyha. Fél napnyi temperálás után (addigra kellemes szobahőmérsékletű lett mindegyik), kezdődhetett a befőzés. Miután sehol sem találtam receptet, maradt a saját kútfejem. A gyümölcsnek magas a pektin és gyümölcscukor tartalma, ezért nem kell sok zselatin hozzá, és a főzés során folyamatosan keverni kell. Büszkén állítom, hogy nagyon finom lett a zselé. A költségeknél a gyümölcs árát nem számítottam fel, mert az ingyen volt. Senkinek sem ajánlom, hogy az angol multinál vegye, mert ott 85 forint/ db a sharon fruit ára.