r
Nosalty Logó

Japán datolyaszilva zselé

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Zoli
Japán datolyaszilva zselé
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 306 kcal
  • 1% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2451 kcal
  • 1% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 59 kcal
  • 1% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-crypt
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    186.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.1 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    347.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    340 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1063 micro
  • β-crypt
    6080 micro
  • Likopin
    668 micro
  • Lut-zea
    3504 micro
Összesen 306 kcal
  • 1% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-crypt
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1493.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    292 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    310 mg
  • Foszfor
    586 mg
  • Nátrium
    260 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    649 g
  • Cukor
    439 mg
  • Élelmi rost
    128 mg

VÍZ

  • Összesen
    2778.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2723 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    300 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    87 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    279 micro
  • Kolin:
    260 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8504 micro
  • β-crypt
    48637 micro
  • Likopin
    5342 micro
  • Lut-zea
    28032 micro
Összesen 2451 kcal
  • 1% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-crypt
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    35.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    203 micro
  • β-crypt
    1159 micro
  • Likopin
    127 micro
  • Lut-zea
    668 micro
Összesen 59 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A datolyaszilvák leveles kocsányát levágjuk és kiskanállal kikaparjuk a héjból a gyümölcsvelőt. Körülbelül 3 kg tiszta gyümölcsöt kapunk ebből a mennyiségből. Beletesszük egy rozsdamentes lábasban és lassú tűzön főzni kezdjük.
  2. A citromot meghámozzuk, cikkekere szedjük és beletesszük a lábasba az édesítőszerrel együtt.
  3. Folyamatos keverés közben felforraljuk a gyümölcsöt. Levesszük a tűzről és botmixerrel összetörjük.
  4. Visszatesszük a tűzre, folyamatos keverés közben beleszórjuk a dzsemfixet és ismét felforraljuk.
  5. Sterilizált üvegekbe töltjük és a tetejükre egy késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk.
  6. Szárazdunsztban két napig pihentetjük.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 21
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 56
  • Össznézettség: 9750
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 24.

Ajánló

Napi egy-két kiskanál elfogyasztása növeli a boldogsághormonok számát és segíti az emésztést.

Receptkategóriák

A japán datolyaszilva, vagy sarongyümölcs, esetleg khakiszilva mediterrán gyümölcs. Az erős, viaszos héj alatt nagyon finom, magtalan gyümölcshús van. Nálunk nem közismert, de egy egerági faiskolában több változata is kapható. A Mecsek déli lejtőjén, hosszú meleg ősszel beérik. Nálunk, itt a Duna-Tisza közén nem, ezért leszedve utóérlelni kell. Ez nem nagy művészet, mert a gyümölcsöket zárt helyen asztalon, vagy ládákban egymás mellé kell állítani. Két-három hét alatt az addig kemény gyümölcsök beérnek. Az erős héjból kiskanállal kikanalazhatjuk a finom gyümölcsöt, amely egyben sokféle gyógyhatású anyagot tartalmaz. Ezért gyógynövényként is használják. A leveléből teát főznek a magas C-vitamin tartalma miatt. A gyümölcsöket pedig többek között aszalják is. Ezeknek az elkészítési módoknak csak egy hátránya van, a fagyok beállta előtt le kell a gyümölcsöket szedni. Amnnyiben ez nem történik meg, a magas gyümölcscukor tartalma miatt nem fagy meg a gyümölcs, hanem szottyos lesz, mint a naspolya. Az íze sokkal finomabb lesz, de nem tárolható el sokáig. No itt jön a történetbe a befőzés. Eddig soha nem főztünk be decemberben, de egyszer ezt is ki kell próbálni. A sok finom szottyos gyümölcs nem veszhet kárba. A hideg beleállt az ujjaimba, mire leszedtem. Végre irány a konyha. Fél napnyi temperálás után (addigra kellemes szobahőmérsékletű lett mindegyik), kezdődhetett a befőzés. Miután sehol sem találtam receptet, maradt a saját kútfejem. A gyümölcsnek magas a pektin és gyümölcscukor tartalma, ezért nem kell sok zselatin hozzá, és a főzés során folyamatosan keverni kell. Büszkén állítom, hogy nagyon finom lett a zselé. A költségeknél a gyümölcs árát nem számítottam fel, mert az ingyen volt. Senkinek sem ajánlom, hogy az angol multinál vegye, mert ott 85 forint/ db a sharon fruit ára.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...