A sárgabarackot Kecskemét aranyának is nevezik, mert a hagyományos, apró szemű fajták jól bírták a fagyokat, viszont rengeteg napsütésre volt szükségük, így az Alföld környéke tökéletes termőhelynek bizonyult számukra. Eleinte csak a szőlőtőkék közé, majd később önálló gyümölcsösökbe telepítették a csemetéket, innen pedig többek között a híres kecskeméti barackpálinkákba kerültek.
A pálinkán túl, gyakorlatilag bármit készíthetünk ebből az élénksárga gyümölcsből: lekvárokat-dzsemeket, befőttet, húsokat tölthetjük vele, minden gyümölcsös édességben isteni és a fagylatot is mennyeivé varázsolja. A fagyasztással nem érdemes próbálkozni, meg kiengedés után csak plöttyedt gyümölcsöket találunk majd, így inkább az alábbi receptválogatásban jöjjön 12 ötlet, hogy mire használd a friss sárgabarackot.
Praktika
Legegyszerűbben úgy hámozhatjuk meg a barackokat, hogy kereszt alakban bevágjuk a gyümölcsök alját, majd néhány percre forró, utána pedig jeges vízbe tesszük. Ezután könnyedén, egy mozdulattal lehúzhatjuk a héját.
-
1.
Sárgabarackos pite
-
2.
Sárgabarack fagylalt
-
3.
Sárgabarackos gombóc
-
4.
Sárgabarackos-joghurtos süti
-
5.
Kajszibarackos mascarponés túrókrém
-
6.
Sárgabarack-krémleves túrógombóccal
-
7.
Sárgabarack lekvár
-
8.
Kecskeméti barackos kölestorta
-
9.
Csirkemell sárgabarackmártással
-
10.
Barackos smoothie
-
11.
Sárgabarackos fagyi lime-os görög joghurttal
-
12.
Barackos-túrós lepény cukormentesen