Zsemlegombóc Kornél konyhájából
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
68g zsemle184 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
38g füstölt szalonna246 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
13g só0 kcal
-
34 kcal
-
13g víz0 kcal
Összesen
801
kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
270g zsemle737 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
150g füstölt szalonna983 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
50g só0 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
-
50g víz0 kcal
Összesen
3204
kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
23.8g zsemle65 kcal
-
14.5g tojás18 kcal
-
13.2g füstölt szalonna87 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
-
26.4g finomliszt96 kcal
-
7.9g vöröshagyma3 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
4.4g só0 kcal
-
1.3g mangalica zsír12 kcal
-
4.4g víz0 kcal
Összesen
282
kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 21.1 g
Zsír
-
Összesen 38.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 172 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5834 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 175 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 268 mg
-
Nátrium 5268 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 110.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 187 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 132 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 569 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 866 micro
Összesen
801
kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 84.3 g
Zsír
-
Összesen 153.6 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 689 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 23336 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 238 mg
-
Kálcium 702 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 217 mg
-
Foszfor 1071 mg
-
Nátrium 21074 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 364.7 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 442 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 426 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 66 mg
-
D vitamin: 134 micro
-
K vitamin: 747 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 394 micro
-
Kolin: 526 mg
-
Retinol - A vitamin: 237 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2275 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3466 micro
Összesen
3204
kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2056 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 1857 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 66 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 200 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 305 micro
Összesen
282
kcal
Hozzávalók
-
5 db zsemle
-
3 db tojás
-
15 dkg füstölt szalonna
-
1 csokor petrezselyem
-
30 dkg finomliszt
-
1 közepes db vöröshagyma
-
5 dkg só
-
1 ek mangalica zsír
-
0.5 dl víz
Elkészítés
- A zsemléket vágjuk fel kb. 1x1-es méretű kockákra, és sütőben pirítsuk őket aranysárgára. Amíg a zsemlekockák pirulnak, vágjuk apró kockákra a szalonnát, a petrezselymet és a hagymát pedig finomra. Serpenyőben kevés zsíron pirítsuk le a szalonnákat, adjuk hozzá a hagymát, amíg aranysárga lesz, végül néhány pillanat erejéig a petrezselymet is. Tegyük keverőtálba a megpirult zsemlekockákat, majd öntsük rá a serpenyőből a szalonnás hagymát.
- A tojásokat verjük fel, majd kevés vízzel keverjük össze. Ha a kockák kihűltek öntsük hozzá a vizezett tojást, sózzuk, borsozzuk, majd kevés lisztet hozzáadva gyúrjuk össze a tésztát. Akkor jó, ha se nem túl lágy, se nem kemény az állaga.
- Vizes kézzel készítsünk egy gombócot, és lobogó sós vízben főzzük meg próbaként. Ha lágynak érezzük lisztet, ha kissé kemény, akkor kevés vizet adjunk a többi tésztához. Formázzuk meg a gombócokat, és főzzük ki őket.
- Ha elkészültünk a főzéssel, serpenyőben kevés zsíron kissé pirítsuk meg őket. Tálaljuk mártásos ételek mellé forrón.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 173
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 44
- Össznézettség: 39412
- Feltöltés dátuma: 2014. február 08.
Ajánló
Vegák természetesen hagyják ki a szalonnát belőle. Vadashoz, szalontüdőhöz, vadragukhoz ideális köret.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Zsemlegombóc. Ahány ház, annyi féle, van köztük jó is, meg olyan is, amelyik már a főzéskor szétesik, egyszóval mindenféle. Receptemben egyszerűségre és ízletességre törekszem, ahogy általában mindig. A csavar a főzést követő zsíron való visszapirítás, amitől elkerülhetjük a gombóc héján szokásos felázást. Sokféle, mártással készülő ételünk kitűnő kiegészítője.