r
Nosalty Logó

Zöldségragus rétes

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Zöldségragus rétes
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A réteshez

A besamelmártáshoz

Összesen 643 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A réteshez

A besamelmártáshoz

Összesen 1928 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A réteshez

A besamelmártáshoz

Összesen 133 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    37.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    958.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    447 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    188 mg
  • Nátrium
    276 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    181.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    334 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    283 micro
  • α-karotin
    68 micro
  • β-karotin
    572 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1587 micro
  • Lut-zea
    1726 micro
Összesen 643 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    64.7 g

Zsír

  • Összesen
    112.6 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    295 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2875.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    1341 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    106 mg
  • Foszfor
    565 mg
  • Nátrium
    829 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    153 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    543.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1001 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    136 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    145 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    850 micro
  • α-karotin
    204 micro
  • β-karotin
    1715 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    4760 micro
  • Lut-zea
    5178 micro
Összesen 1928 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    119 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    329 micro
  • Lut-zea
    358 micro
Összesen 133 kcal

Hozzávalók

A réteshez

A besamelmártáshoz

Elkészítés

A réteshez

  1. Elsőként minden zöldséget előkészítünk, mossuk és szeleteljük őket. A cukkinit kis kockákra érdemes. Ha zsenge cukkinink van, akkor gondos öblítés után héjával és belsejével együtt felhasználhatjuk. Ezután sózzuk be, hagyjuk kicsit állni, hogy kiengedje a levét, ezt itassuk fel.
  2. Az újhagymát felkarikázzuk, zöld szárát se felejtsük ki, keveset hagyhatunk a tálaláshoz szép zöld színe miatt. A koktélparadicsomokat félbe, a nagyot kisebb kockákra vágjuk, míg a paprikát julien-re.
  3. Serpenyőben olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymánkat, beledobjuk a zöldségeket is, összeforgatjuk, majd sózzuk, kevés bazsalikomot szórhatunk bele. Ha friss bazsalikommal dolgozunk, várjunk még a hozzáadásával.
  4. A cukkini és a paradicsom levet ereszt, amiben párolódhatnak a zöldségek. Ha kevésnek ítéljük, adjunk hozzá kevés vizet, ne süljenek oda. Fedjük le, hogy összepárolódhasson, megpuhulhasson a zöldségragunk. (Elég alacsony lángon hagyni.)
  5. Eközben elkészítjük a besamelmártást. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, és fehér rántást készítünk 1 perc főzés alatt. Hagyjuk nagyjából kihűlni.
  6. Felforraljuk a tejet, és folyamatosan keverve a kihűlt rántáshoz adjuk, csomómentes legyen. Ezt ismét felforraljuk, 4-5 percig forrni hagyjuk. Végül ízesítjük sóval és borssal (aki szereti, tehet hozzá kevés szerecsendiót is).
  7. A besamelmártást összeforgatjuk a raguval, hogy a zöldségek kisült szaftja keveredjen el a mártással. (Én nem használtam el az összes mártásomat, annyit tettem bele, hogy a zöldségek domináljanak.)
  8. A réteslapokat kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Három-négy réteget használjunk. Kenjünk le olvasztott vajjal, és oszlassuk szét a lapokon, akár alá is tehetünk, a sütőpapír és a lapok közé.
  9. A réteslap egyik felére hosszanti irányban rápakolunk a zöldségragunkból, és óvatosan feltekerjük a rétest. Tetejét olvasztott vajjal meglocsoljuk, reszelhetünk rá sajtot, és megszórhatjuk bazsalikommal.
  10. Berakjuk a sütőbe, közepes lángos összesütjük az ízeket, ha megpirul a sajt, a szaftos mártástól átpuhul a tészta, elkészültünk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 45
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 7906
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 28.

Ajánló

Más zöldségvariációval is elkészíthető, és kombinálható hússal is. A padlizsán, a gomba további hozzávalói lehetnek a zöldségragus rétesnek.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A fiúk a borfesztiválon voltak, fogadták a vendégeket, töltögettek az odatévedőknek s maguknak. Inni volt idő bőven, de nyugodt ebédhez kevésbé. Az elgondolás hamar megszületett attól a szükségtől vezéreltetve, hogy a toronyi cukkiniföldekről származó utolsó példányt eltűntessem, s könnyen szállítható, ehető ebéd jusson az éhezőknek. Ha lehet, ezúttal húsmentes. A gyors zöldséges ragu önmagában is megállja a helyét tésztával vagy réteslapokba töltve, de a besamelmártással krémesebb, tartalmasabb tölteléket érhetünk el, s mindehhez számomra a bazsalikom adja meg az áldást.

Hozzávalók

A réteshez

A besamelmártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...