Zöldségragus rétes
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
A réteshez
-
50g réteslap148 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
67g cukkini11 kcal
-
28g koktélparadicsom5 kcal
-
33g paradicsom6 kcal
-
31g újhagyma6 kcal
-
33g paprika5 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
33g sajt117 kcal
A besamelmártáshoz
-
10g vaj72 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
167g tej93 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
643
kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
A réteshez
-
150g réteslap443 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
200g cukkini32 kcal
-
85g koktélparadicsom15 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
92g újhagyma18 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
100g sajt352 kcal
A besamelmártáshoz
-
30g vaj215 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
500g tej280 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1928
kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
A réteshez
-
10.4g réteslap31 kcal
-
3.5g vaj25 kcal
-
13.8g cukkini2 kcal
-
5.9g koktélparadicsom1 kcal
-
6.9g paradicsom1 kcal
-
6.4g újhagyma1 kcal
-
6.9g paprika1 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
6.9g sajt24 kcal
A besamelmártáshoz
-
2.1g vaj15 kcal
-
2.1g finomliszt8 kcal
-
34.6g tej19 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
133
kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 21.6 g
Zsír
-
Összesen 37.5 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 958.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 447 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 188 mg
-
Nátrium 276 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 181.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 334 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 283 micro
-
α-karotin 68 micro
-
β-karotin 572 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1587 micro
-
Lut-zea 1726 micro
Összesen
643
kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 64.7 g
Zsír
-
Összesen 112.6 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 295 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2875.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 1341 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 106 mg
-
Foszfor 565 mg
-
Nátrium 829 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 153 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 543.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1001 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 136 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 156 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 145 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 850 micro
-
α-karotin 204 micro
-
β-karotin 1715 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 4760 micro
-
Lut-zea 5178 micro
Összesen
1928
kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 37.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 119 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 329 micro
-
Lut-zea 358 micro
Összesen
133
kcal
Hozzávalók
A réteshez
-
1 csomag réteslap
-
1 közepes db cukkini
-
5 db koktélparadicsom
-
1 db paradicsom
-
1 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bazsalikom ízlés szerint
A besamelmártáshoz
-
3 dkg vaj
-
3 dkg finomliszt
-
0.5 l tej
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A réteshez
- Elsőként minden zöldséget előkészítünk, mossuk és szeleteljük őket. A cukkinit kis kockákra érdemes. Ha zsenge cukkinink van, akkor gondos öblítés után héjával és belsejével együtt felhasználhatjuk. Ezután sózzuk be, hagyjuk kicsit állni, hogy kiengedje a levét, ezt itassuk fel.
- Az újhagymát felkarikázzuk, zöld szárát se felejtsük ki, keveset hagyhatunk a tálaláshoz szép zöld színe miatt. A koktélparadicsomokat félbe, a nagyot kisebb kockákra vágjuk, míg a paprikát julien-re.
- Serpenyőben olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymánkat, beledobjuk a zöldségeket is, összeforgatjuk, majd sózzuk, kevés bazsalikomot szórhatunk bele. Ha friss bazsalikommal dolgozunk, várjunk még a hozzáadásával.
- A cukkini és a paradicsom levet ereszt, amiben párolódhatnak a zöldségek. Ha kevésnek ítéljük, adjunk hozzá kevés vizet, ne süljenek oda. Fedjük le, hogy összepárolódhasson, megpuhulhasson a zöldségragunk. (Elég alacsony lángon hagyni.)
- Eközben elkészítjük a besamelmártást. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, és fehér rántást készítünk 1 perc főzés alatt. Hagyjuk nagyjából kihűlni.
- Felforraljuk a tejet, és folyamatosan keverve a kihűlt rántáshoz adjuk, csomómentes legyen. Ezt ismét felforraljuk, 4-5 percig forrni hagyjuk. Végül ízesítjük sóval és borssal (aki szereti, tehet hozzá kevés szerecsendiót is).
- A besamelmártást összeforgatjuk a raguval, hogy a zöldségek kisült szaftja keveredjen el a mártással. (Én nem használtam el az összes mártásomat, annyit tettem bele, hogy a zöldségek domináljanak.)
- A réteslapokat kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Három-négy réteget használjunk. Kenjünk le olvasztott vajjal, és oszlassuk szét a lapokon, akár alá is tehetünk, a sütőpapír és a lapok közé.
- A réteslap egyik felére hosszanti irányban rápakolunk a zöldségragunkból, és óvatosan feltekerjük a rétest. Tetejét olvasztott vajjal meglocsoljuk, reszelhetünk rá sajtot, és megszórhatjuk bazsalikommal.
- Berakjuk a sütőbe, közepes lángos összesütjük az ízeket, ha megpirul a sajt, a szaftos mártástól átpuhul a tészta, elkészültünk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 7906
- Feltöltés dátuma: 2011. október 28.
Ajánló
Más zöldségvariációval is elkészíthető, és kombinálható hússal is. A padlizsán, a gomba további hozzávalói lehetnek a zöldségragus rétesnek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A fiúk a borfesztiválon voltak, fogadták a vendégeket, töltögettek az odatévedőknek s maguknak. Inni volt idő bőven, de nyugodt ebédhez kevésbé. Az elgondolás hamar megszületett attól a szükségtől vezéreltetve, hogy a toronyi cukkiniföldekről származó utolsó példányt eltűntessem, s könnyen szállítható, ehető ebéd jusson az éhezőknek. Ha lehet, ezúttal húsmentes. A gyors zöldséges ragu önmagában is megállja a helyét tésztával vagy réteslapokba töltve, de a besamelmártással krémesebb, tartalmasabb tölteléket érhetünk el, s mindehhez számomra a bazsalikom adja meg az áldást.