Zöldséggel tűzdelt báránycomb
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
333g bárányhús890 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
40g karalábé8 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
2g rozmaring3 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
25g víz0 kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
2000g bárányhús5340 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
12g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
-
128g napraforgó olaj1127 kcal
-
150g víz0 kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
60.7g bárányhús162 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
7.3g sárgarépa3 kcal
-
5.5g fehérrépa3 kcal
-
7.3g karalábé1 kcal
-
8.2g vöröshagyma3 kcal
-
1.8g fokhagyma2 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0.4g rozmaring1 kcal
-
3.9g napraforgó olaj34 kcal
-
4.6g víz0 kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 58.5 g
Zsír
-
Összesen 93.6 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 240 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1899.5 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 68 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 605 mg
-
Nátrium 1006 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 349.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 301 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 99 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 2957 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 351 g
Zsír
-
Összesen 561.8 g
-
Telített zsírsav 207 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 237 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 81 g
-
Koleszterin 1440 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11396.9 g
-
Cink 69 mg
-
Szelén 409 mg
-
Kálcium 614 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 596 mg
-
Foszfor 3628 mg
-
Nátrium 6038 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.7 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 2095.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1808 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 48 micro
-
E vitamin: 61 mg
-
C vitamin: 187 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 72 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 127 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 595 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 17741 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 565 micro
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 17.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 346 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 183 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 226 micro
-
β-karotin 539 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Hozzávalók
-
ételízesítő ízlés szerint
-
3 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1 közepes db karalábé
-
3 közepes db vöröshagyma
-
1 közepes fej fokhagyma
-
2 teáskanál só
-
0.5 db szerecsendió
-
1 kávéskanál bors
-
1 kávéskanál sáfrányos szeklice
-
2 szál rozmaring
-
1.5 dl napraforgó olaj
-
1.5 dl víz
Elkészítés
- A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, és kisujjnyi hasábokra vágjuk. A vöröshagymát negyedeljük, a fokhagymagerezdeket felezzük.
- A szerecsendiót lereszeljük. Összeállítjuk a fűszerkeveréket: só, bors, szerecsendió, sáfrányos szeklice. (Szándékosan nem írtam a hozzávalókhoz a vegetát, mert utálom. Én a saját darált, sózott, kis üvegekben eltett, kemikáliamentes zöldségkeverékemet használom. Ha nincs ilyen otthon, akkor inkább ne használjunk semmilyen ételízesítő keveréket, mert ez a finom hús nem érdemli meg!)
- A húst megmossuk. Hegyes, éles késsel kis „zsebeket” vágunk bele. Ez a művelet hasonló a tűzdeléshez, de nagyobb lyukak kellenek. A zsebeket beszórjuk a fűszerkeverékkel, és beleteszünk egy darab répát, egy darab karalábét, egy darab petrezselyemgyökeret és egy fél gerezd fokhagymát. Én egy báránycombra kb. 8-10 ilyen kis zsebet szoktam készíteni összesen a két oldalára, ügyelve arra, hogy a csont mellett is legyen oldalanként legalább 2. Ezután az egész combot beszórjuk a maradék fűszerkeverékkel. Így pihentetjük a hűtőben legalább fél órát, de lehet akár egy éjjel is.
- A tepsit kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük az olajat és 1,5 dl vizet, beletesszük a húst, mellérakjuk az ágacska rozmaringot, és duplán lefóliázzuk. Még jobb, ha cserépedényben sütjük vagy olyan tepsiben, aminek van fedője. Kis lángon, a sütő alsó részén 50 percet pároljuk, majd kivesszük a sütőből, és megfordítjuk a húst. Ha nagyon elpárolgott a víz, akkor pótoljuk, de már csak 1 dl-rel. További 30 percet pároljuk. Ezután ellenőrizzük a hús puhaságát, főleg a csont mellett, és megint megfordítjuk. Ha puhának találjuk, akkor köré rakjuk a maradék zöldségeket és a negyedelt vöröshagymát, tovább sütjük fólia nélkül. Ellenőrizzük, hogy alul és felül is pirosodjon, az utolsó 10 percben hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket. Ha nagyon elpárolog a víz és zsírjára sült, akkor mehet még hozzá fél dl víz, hogy egy kicsit szaftos legyen. Én petrezselymes burgonyával és a vele sült zöldségekkel szoktam tálalni.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9687
- Feltöltés dátuma: 2015. február 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A bárányhús nagyon finom! Íze van! A nagyüzemi csirkének milyen íze van? (Vidéki, tanyasi, kapirgáló csirkére nem vonatkozik). Amilyet adunk neki. Ha a bárányhúst csak besózzuk, és minden más fűszer nélkül megsütjük, akkor is finom. Én valahogy kiérzem belőle azt a friss zöld fű illatát, amit legelt a jószág. Ugyanez a helyzet a kecskével is, és az még finomabb. Tudom, hogy nem mindenkinek van rá lehetősége, hogy közvetlenül a termelőtől vásároljon, de én is fővárosban élek, és csak egy kevés utánajárást, érdeklődést igényelt, hogy megtaláljam a biztos forrást. A főváros környéke is tele van kis falvakkal, ahol működik még a háztáji állattartás. Azért is fontos ez, mert e két állat esetében nagyon nem mindegy, hogy milyen idősen vágják le, és addig milyen körülmények közt tartották. Ha tudunk beszélni a tenyésztővel, elmondjuk, hogy mit szeretnénk belőle főzni, akkor ő fogja tudni, hogy mikor vágja le az állatot. Persze sok egy családnak egy egész bárány vagy kecskegida, érdemes szövetkezni barátokkal, együtt vásárolni. Mindenképpen ajánlom gurmanoknak, újítóknak, nagyüzemi csirkét megunóknak!