Zöldborsóleves 8. - ropogós sonkafalatokkal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
100g zöldborsó81 kcal
-
15g teavaj108 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
10g sonka14 kcal
-
500g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
400g zöldborsó324 kcal
-
60g teavaj430 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
40g sonka55 kcal
-
2000g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
14.6g zöldborsó12 kcal
-
2.2g teavaj16 kcal
-
0.8g petrezselyem0 kcal
-
5.5g finomliszt20 kcal
-
2g tojás3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
1.5g sonka2 kcal
-
73.2g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 13 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 475.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 179 mg
-
Nátrium 158 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.8 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 599.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 184 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 118 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 89 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 120 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 757 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2857 micro
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 52 g
Zsír
-
Összesen 58.1 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 309 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1901.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 74 mg
-
Kálcium 255 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 203 mg
-
Foszfor 717 mg
-
Nátrium 631 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 179.1 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 2397.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 735 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 190 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 473 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 358 micro
-
Kolin: 286 mg
-
Retinol - A vitamin: 480 micro
-
α-karotin 84 micro
-
β-karotin 3028 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11430 micro
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 69.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 87.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 111 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 418 micro
Hozzávalók
-
40 dkg zöldborsó
-
6 dkg teavaj
-
0.5 csokor petrezselyem
-
15 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
4 dkg sonka
-
2 l víz
Elkészítés
- 3 dkg vajon megpároljuk a zöldborsót, megszórjuk 3 csapott evőkanál liszttel, és felöntjük kettő liter vízzel. Megsózzuk, és felforraljuk. (Levesünket feldobja, ha levesbetétként szaggatunk bele egy kis nokedlit.)
- Közben elkészítjük a nokedlitésztát: Villával 1 egész tojást elkeverünk körülbelül 10 dkg liszttel és 2 dkg vajjal. Annyi lisztet teszünk a tojáshoz, hogy olyan állaga legyen, amit kiskanállal tudunk szaggatni.
- Ha felforrt a leves, a borsónk már majdnem puha, egy evőkanállal kicsi nokedliket szaggatunk bele. A forrásban lévő levesbe úgy szaggatjuk a nokedlit, hogy néha belemártjuk a kanalat a levesbe, és akkor nem ragad rá. (A nagymamáink fél kanál cukrot is tettek ilyenkor a levesbe.)
- A levest felforraljuk, amikor a borsó és a nokedli is puha, a tűzről levesszük.
- A vékony szelet sonkát kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és 1 dkg vajon hirtelen átsütjük, pirítjuk.
- Tálalás előtt a kész levesbe szórjuk a ropogós sonkafalatokat, és rászórjuk az összevágott petrezselyemzöldet.
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3185
- Feltöltés dátuma: 2011. április 29.
Ajánló
Könnyű tavaszi borsóleves, ropogós sonkafalatokkal megbolondítva.
Receptjellemzők
Nokedli szavunk a bajor-osztrák eredetű Nockerl szóból jött létre, és mintegy 110-120 éve használjuk. Sok szinonimát találunk a nokedli szavunkra, egyes helyeken galuskának nevezik. Szlovák nyelvterületen "nokedle"-nek nevezik a szaggatott, ám burgonya nélkül készült tésztát (a sztrapacska készül burgonyával). A galuska szlovákul "halušky". „Nyeli, mint kacsa a nokedlit” A kacsa nagyon szereti nyelni a nokedlit, és nagyon szépen fejlődik is tőle. Régebben sok vidékünkön, csak liszt és víz keverékéből nokedlit főztek a kacsáknak, amit a szárnyasok pillanatok alatt elképesztő falánksággal felfaltak. A hízott kacsamáj előállításának céljából az így hízlalt kacsákat nem kellett fáradságos munkával naponta megtömni. Ez a hízlalási módszer is szép fejlett kacsamájat eredményez, és nem nevezhető állatkínzásnak, ráadásul kevesebb munkával is jár, így vannak farmok, ahol ezzel a módszerrel állítanak elő "kínzásmentes" kacsamájat.