r
Nosalty Logó

Zöldborsóleves 8. - ropogós sonkafalatokkal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mártika és Feri
Zöldborsóleves 8. - ropogós sonkafalatokkal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 364 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1451 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 54 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    475.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    179 mg
  • Nátrium
    158 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    599.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    118 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    89 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    757 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2857 micro
Összesen 364 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    52 g

Zsír

  • Összesen
    58.1 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    309 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1901.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    255 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    203 mg
  • Foszfor
    717 mg
  • Nátrium
    631 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    179.1 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    2397.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    735 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    190 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    473 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    358 micro
  • Kolin:
    286 mg
  • Retinol - A vitamin:
    480 micro
  • α-karotin
    84 micro
  • β-karotin
    3028 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11430 micro
Összesen 1451 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    69.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    87.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    418 micro
Összesen 54 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 3 dkg vajon megpároljuk a zöldborsót, megszórjuk 3 csapott evőkanál liszttel, és felöntjük kettő liter vízzel. Megsózzuk, és felforraljuk. (Levesünket feldobja, ha levesbetétként szaggatunk bele egy kis nokedlit.)
  2. Közben elkészítjük a nokedlitésztát: Villával 1 egész tojást elkeverünk körülbelül 10 dkg liszttel és 2 dkg vajjal. Annyi lisztet teszünk a tojáshoz, hogy olyan állaga legyen, amit kiskanállal tudunk szaggatni.
  3. Ha felforrt a leves, a borsónk már majdnem puha, egy evőkanállal kicsi nokedliket szaggatunk bele. A forrásban lévő levesbe úgy szaggatjuk a nokedlit, hogy néha belemártjuk a kanalat a levesbe, és akkor nem ragad rá. (A nagymamáink fél kanál cukrot is tettek ilyenkor a levesbe.)
  4. A levest felforraljuk, amikor a borsó és a nokedli is puha, a tűzről levesszük.
  5. A vékony szelet sonkát kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és 1 dkg vajon hirtelen átsütjük, pirítjuk.
  6. Tálalás előtt a kész levesbe szórjuk a ropogós sonkafalatokat, és rászórjuk az összevágott petrezselyemzöldet.
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3185
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 29.

Ajánló

Könnyű tavaszi borsóleves, ropogós sonkafalatokkal megbolondítva.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Zöldborsóleves 8. - ropogós sonkafalatokkal
Mártika és Feri 107 recept

Nokedli szavunk a bajor-osztrák eredetű Nockerl szóból jött létre, és mintegy 110-120 éve használjuk. Sok szinonimát találunk a nokedli szavunkra, egyes helyeken galuskának nevezik. Szlovák nyelvterületen "nokedle"-nek nevezik a szaggatott, ám burgonya nélkül készült tésztát (a sztrapacska készül burgonyával). A galuska szlovákul "halušky". „Nyeli, mint kacsa a nokedlit” A kacsa nagyon szereti nyelni a nokedlit, és nagyon szépen fejlődik is tőle. Régebben sok vidékünkön, csak liszt és víz keverékéből nokedlit főztek a kacsáknak, amit a szárnyasok pillanatok alatt elképesztő falánksággal felfaltak. A hízott kacsamáj előállításának céljából az így hízlalt kacsákat nem kellett fáradságos munkával naponta megtömni. Ez a hízlalási módszer is szép fejlett kacsamájat eredményez, és nem nevezhető állatkínzásnak, ráadásul kevesebb munkával is jár, így vannak farmok, ahol ezzel a módszerrel állítanak elő "kínzásmentes" kacsamájat.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...