r
Nosalty Logó

Vörösboros lábszárpecsenye

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Kornél
Vörösboros lábszárpecsenye
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 482 kcal
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1927 kcal
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 75 kcal
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    45.5 g

Zsír

  • Összesen
    21.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    101 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    882.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    496 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    282.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    211 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    623 micro
  • β-karotin
    1621 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3596 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 482 kcal
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    182.1 g

Zsír

  • Összesen
    86.3 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    405 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3528.8 g
  • Cink
    57 mg
  • Szelén
    149 mg
  • Kálcium
    364 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    228 mg
  • Foszfor
    1982 mg
  • Nátrium
    722 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.9 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    1128.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    845 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    50 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    2490 micro
  • β-karotin
    6486 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    14383 micro
  • Lut-zea
    200 micro
Összesen 1927 kcal
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    137.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    97 micro
  • β-karotin
    253 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    562 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 75 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először is a lábszárt egészben vásároljuk meg. A legjobb, ha még csonttal együtt van. Ha nincs, az sem baj, de mindenképpen egy darabban lévő húst vásároljunk. A csontozott lábszárt először hajtsuk össze, mint egy roládot, majd zsinórral kössük körbe kb. 2 centinként. Fontos, hogy a kötözéskor minden egyes kötést külön zsinórral végezzük, máskülönben szeleteléskor elvágjuk, és oda a formázás. Amikor a hurkokkal kész vagyunk, és megformáztuk a húst, a zsinórok között vágjuk egyforma szeletekre. Ha a zsinór ilyenkor elcsúszik kissé, semmi gond, igazítsuk meg. A hússzeleteket alaposan sózzuk, borsozzuk. Nem szabad spórolni, és nem kell megijedni, vastag szelet húsokról van szó, utólag már nem kapunk megfelelő ízt.
  2. A hagymát vágjuk finomra, a többi zöldséget tetszőlegesen aprítsuk fel kisebb szeletekre, vagy darabokra.
  3. Egy magas falú nagyobb serpenyőt tegyünk a lángra, forrósítsunk benne zsírt, majd a hússzeleteket süssük elő szép pirosra mindkét oldalukon. Ha megvagyunk, tegyük a húsokat egy tálra, a visszamaradt zsiradékban pedig pirítsuk meg a zöldségeket. Amikor már aranyszínűre pirultak, adjuk hozzá a kakukkfüvet és a cukrot, karamellizáljuk, majd keverjük hozzá a paradicsompürét. Pirítsuk rozsdabarnára, és öntsük fel a borral. Ízesítsük kevés sóval és borssal.
  4. Forraljuk el az alkoholt, majd öntsünk hozzá marha alaplevet, és tegyük vissza a hússzeleteket. A tányérra kifolyt húslét is bátran öntsük a serpenyőbe, majd ízesítsük zúzott fokhagymával. Ezután tegyünk fedőt a serpenyőre, és rakjuk előmelegített 180 fokos sütőbe. Kb. 2 óra alatt készül el a hús, azonban húsz-harminc percenként ellenőrizni kell a levet, pótoljuk marha alaplével folyamatosan.
  5. Amikor a hús már teljesen puha, vegyük ki a serpenyőből, a szaftot pedig szűrjük le. Gyorsforraló edényben forraljuk be, majd adjunk hozzá egy kevés vajat. Ha kész a pecsenyelé, tálalhatjuk az ételt. A hús tetszés szerint szeletelhetjük, vagy rusztikusan nagyobb darabokra is vághatjuk. Ízlés szerinti körettel kínáljuk, a pecsenyelével meglocsolt a húsokat.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 3478
  • Feltöltés dátuma: 2014. április 06.

Ajánló

Köretként szalonnás-gombás árpagyöngy rizottót készítettem mellé, de remek választás lehet akár egy burgonyapüré vagy serpenyős zöldségek.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vörösboros lábszárpecsenye
Kornél 167 recept

Eredetileg marhapofát szerettem volna készíteni, de mire a henteshez eljutottam, elfogyott... :( Miután a lábszár hasonlít leginkább a pofához, ezért megpróbáltam azzal, az eredmény pedig egészen fantasztikus lett. Nagyon hasonló az olasz osso-bucco-hoz, még ha a csont nincs is a húsban. Bár az ízesítése nyilván eltérő, azonban jellege és állaga is igencsak közeli. Aki szereti a szaftos húsokat, annak elkészíteni kötelező.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...