Vörösboros lábszárpecsenye
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 13% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
200g marhalábszár256 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
33g zeller12 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
38g vörösbor32 kcal
-
250g marha alaplé0 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
10 kcal
-
3g nádcukor10 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
Összesen
482
kcal
- 13% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
800g marhalábszár1024 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
130g zeller47 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
150g vörösbor128 kcal
-
1000g marha alaplé0 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
41 kcal
-
10g nádcukor38 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
Összesen
1927
kcal
- 13% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
31.3g marhalábszár40 kcal
-
7g vöröshagyma3 kcal
-
3.1g sárgarépa1 kcal
-
5.1g zeller2 kcal
-
3.5g fehérrépa2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
5.9g vörösbor5 kcal
-
39.1g marha alaplé0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2 kcal
-
0.4g nádcukor1 kcal
-
1.2g vaj8 kcal
-
1.2g sertészsír11 kcal
Összesen
75
kcal
- 13% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 45.5 g
Zsír
-
Összesen 21.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 101 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 882.2 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 496 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 282.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 211 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 623 micro
-
β-karotin 1621 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3596 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
482
kcal
- 13% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 182.1 g
Zsír
-
Összesen 86.3 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 405 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3528.8 g
-
Cink 57 mg
-
Szelén 149 mg
-
Kálcium 364 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 228 mg
-
Foszfor 1982 mg
-
Nátrium 722 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.9 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 1128.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 845 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 27 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 82 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 50 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 179 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 201 micro
-
α-karotin 2490 micro
-
β-karotin 6486 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 14383 micro
-
Lut-zea 200 micro
Összesen
1927
kcal
- 13% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 137.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 97 micro
-
β-karotin 253 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 562 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
75
kcal
Hozzávalók
-
80 dkg marhalábszár
-
2 közepes db vöröshagyma
-
1 közepes db sárgarépa
-
0.5 közepes db zeller
-
1 közepes db fehérrépa
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 l marha alaplé
-
1 ek kakukkfű
-
só ízlés szerint
-
50 g sűrített paradicsom
-
1 ek nádcukor
-
3 dkg vaj
-
2 ek sertészsír
Elkészítés
- Először is a lábszárt egészben vásároljuk meg. A legjobb, ha még csonttal együtt van. Ha nincs, az sem baj, de mindenképpen egy darabban lévő húst vásároljunk. A csontozott lábszárt először hajtsuk össze, mint egy roládot, majd zsinórral kössük körbe kb. 2 centinként. Fontos, hogy a kötözéskor minden egyes kötést külön zsinórral végezzük, máskülönben szeleteléskor elvágjuk, és oda a formázás. Amikor a hurkokkal kész vagyunk, és megformáztuk a húst, a zsinórok között vágjuk egyforma szeletekre. Ha a zsinór ilyenkor elcsúszik kissé, semmi gond, igazítsuk meg. A hússzeleteket alaposan sózzuk, borsozzuk. Nem szabad spórolni, és nem kell megijedni, vastag szelet húsokról van szó, utólag már nem kapunk megfelelő ízt.
- A hagymát vágjuk finomra, a többi zöldséget tetszőlegesen aprítsuk fel kisebb szeletekre, vagy darabokra.
- Egy magas falú nagyobb serpenyőt tegyünk a lángra, forrósítsunk benne zsírt, majd a hússzeleteket süssük elő szép pirosra mindkét oldalukon. Ha megvagyunk, tegyük a húsokat egy tálra, a visszamaradt zsiradékban pedig pirítsuk meg a zöldségeket. Amikor már aranyszínűre pirultak, adjuk hozzá a kakukkfüvet és a cukrot, karamellizáljuk, majd keverjük hozzá a paradicsompürét. Pirítsuk rozsdabarnára, és öntsük fel a borral. Ízesítsük kevés sóval és borssal.
- Forraljuk el az alkoholt, majd öntsünk hozzá marha alaplevet, és tegyük vissza a hússzeleteket. A tányérra kifolyt húslét is bátran öntsük a serpenyőbe, majd ízesítsük zúzott fokhagymával. Ezután tegyünk fedőt a serpenyőre, és rakjuk előmelegített 180 fokos sütőbe. Kb. 2 óra alatt készül el a hús, azonban húsz-harminc percenként ellenőrizni kell a levet, pótoljuk marha alaplével folyamatosan.
- Amikor a hús már teljesen puha, vegyük ki a serpenyőből, a szaftot pedig szűrjük le. Gyorsforraló edényben forraljuk be, majd adjunk hozzá egy kevés vajat. Ha kész a pecsenyelé, tálalhatjuk az ételt. A hús tetszés szerint szeletelhetjük, vagy rusztikusan nagyobb darabokra is vághatjuk. Ízlés szerinti körettel kínáljuk, a pecsenyelével meglocsolt a húsokat.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 3484
- Feltöltés dátuma: 2014. április 06.
Ajánló
Köretként szalonnás-gombás árpagyöngy rizottót készítettem mellé, de remek választás lehet akár egy burgonyapüré vagy serpenyős zöldségek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Eredetileg marhapofát szerettem volna készíteni, de mire a henteshez eljutottam, elfogyott... :( Miután a lábszár hasonlít leginkább a pofához, ezért megpróbáltam azzal, az eredmény pedig egészen fantasztikus lett. Nagyon hasonló az olasz osso-bucco-hoz, még ha a csont nincs is a húsban. Bár az ízesítése nyilván eltérő, azonban jellege és állaga is igencsak közeli. Aki szereti a szaftos húsokat, annak elkészíteni kötelező.