Veriko-mákos linzer
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Oli(E)va
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
20g sertészsír180 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g tej5 kcal
A mákos krémhez
Összesen
759
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
120g sertészsír1082 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
19 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g tej28 kcal
A mákos krémhez
Összesen
4557
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
14.7g finomliszt54 kcal
-
7.1g sertészsír64 kcal
-
3.5g cukor14 kcal
-
2.4g tojássárgája8 kcal
-
0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.9g tej2 kcal
A mákos krémhez
-
14.7g tej8 kcal
-
14.7g mák77 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
4.7g cukor18 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
4.7g tojásfehérje2 kcal
-
29.5g szőlő20 kcal
Összesen
269
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.4 g
Zsír
-
Összesen 40.6 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1397.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 682 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 161 mg
-
Foszfor 452 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.5 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 87.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 138 micro
Összesen
759
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 98.4 g
Zsír
-
Összesen 243.9 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 88 g
-
Koleszterin 548 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8386 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 159 mg
-
Kálcium 4089 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 968 mg
-
Foszfor 2710 mg
-
Nátrium 383 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 19 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 512.9 g
-
Cukor 245 mg
-
Élelmi rost 60 mg
VÍZ
-
Összesen 527.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 210 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 342 micro
-
Kolin: 464 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 223 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 829 micro
Összesen
4557
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 14.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 494.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 241 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 160 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.2 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 31.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
269
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
12 dkg sertészsír
-
6 dkg cukor
-
2 db tojássárgája
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
0.5 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
A mákos krémhez
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
8 ek cukor
-
1 tk fahéj
-
0.5 csomag vaníliás cukor
-
2 db tojásfehérje
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, betesszük a hűtőbe.
- A darált mákot a forró tejjel leöntjük, hozzáadjuk a vaníliát, citromhéjat, fahéjat, cukrot, és ha kihűlt, a két tojásfehérjét felverjük, és hozzákeverjük.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, 2/3 részét a tepsibe terítjük, erre rátesszük a mákos masszát.
- A tészta 1/3 részéből rácsokat sodrunk rá, a rácsok kockáiba 1-1 szőlőt teszünk.
- Előmelegített sütőben sütjük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20x6
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 41
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 4807
- Feltöltés dátuma: 2012. október 02.
Ajánló
Egy nagy pohár hideg tejjel, két kocka mákos linzer vacsira... mmm...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- babakonyha:
-
- alkalom:
Oli(E)va
85 recept
Mi az a veriko ? Szőlő... Már említettem az angol hátszín kuktában receptemben, hogy a sziget angol gyarmat volt, és amikor az angolok először megkóstolták ezt a hatalmas szemű, nagyon ízletes szőlőt, megszólaltak: very good, very good... na, ezt a szigetlakók akkoriban kiejteni nem nagyon tudták, így lett belőle a veriko, veriko... (néhány száz évvel ezelőttről beszélünk). Mindenesetre, ezt meséli a fáma... Imádom a linzer tésztáját, a mákot is mákkal... nálunk is szüretelnek, mindig hoz valaki valamilyen szőlőfajtát, nagyon zamatos a süti tetején.