r
Nosalty Logó

Velős csont sütve

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Sajtospiritos
Velős csont sütve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 2% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Velős csont előkészítése

Velős csont sütése

Összesen 131 kcal
  • 2% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Velős csont előkészítése

Velős csont sütése

Összesen 261 kcal
  • 2% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Velős csont előkészítése

Velős csont sütése

Összesen 45 kcal
  • 2% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1000.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    803 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    178 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    168 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    331 micro
Összesen 131 kcal
  • 2% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2000.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    206 mg
  • Nátrium
    1605 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    355.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    121 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    336 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    662 micro
Összesen 261 kcal
  • 2% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    347.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    279 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 45 kcal

Hozzávalók

Velős csont előkészítése

Velős csont sütése

Elkészítés

Velős csont előkészítése

  1. A csontokat megmossuk, és egy percig csodálkozunk azon, hogy amit a kezünkben tartunk, az tényleg a nagymamák álma lett volna harminc éve.
  2. A sütőt előmelegítjük 190 C fokra. Egy serpenyőt felmelegítünk, és a velős csontok mind a két oldalát megpirítjuk benne 2-2 percig.
  3. Ezután a só és a bors keverékét szétterítjük egy vágódeszkán, és a csontok mindkét oldalát beletesszük. Azért kell ez, hogy a sütés során egy vékony sóhártya keletkezzen, mint ami a pecsenyelé tetején is szokott. Ez segít a csontban tartani a velőt.

Velős csont sütése

  1. A csontokat egy sütőpapíron tepsibe rakjuk, és félbevágott burgonyával vesszük körbe, ami a csontokból távozó zsiradék legjobb barátja lesz.
  2. 45-60 percen át sütjük, közben megfordítjuk. Ha úgy vesszük észre, hogy a csontok felszíne barnára sült, és szinte fortyog a zsiradék benne, akkor bizony átsült. Sütőnk teljesítményének függvényében kivehetjük picit korábban is.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 83
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 128
  • Össznézettség: 30810
  • Feltöltés dátuma: 2015. február 04.

Ajánló

Friss hagymával és a burgonyával tálalhatod. De lehet egy szelet pirítóssal és fokhagymával is fogyasztani.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Velős csont sütve
Sajtospiritos 57 recept

A tájjelegű ételek annyira meghatározzák a gyermekkoromat, hogy felnőttként sem tudok megszabadulni tőlük. Ezt most persze teljes mértékben jónak tartom, hiszen elkészítésük olyan emlékeket szednek elő, amelyeket már rég elfelejtettem. Nana, a nagymamám sokszor készített velős csontot. Akkoriban még nem vágták el ilyen profin a csontokat, mint ahogyan manapság kaphatóak a boltokban. Sőt igazából gyakran nem vágták el egyáltalán őket, hanem vehettél egy óriási darabot, a többit pedig intézd el otthon. Szóval Nana kérésére nagyapám kivitte azt a csontot, és kedvenc kis fejszéjével, azon a sok telet megélt fatuskón felhasította több darabra. Jutott abba egy kis tölgy, zöld moha, néha havas lett, de ennél paleóbbat elképzelni sem tudok. Fűrészelhette is volna talán, de arra már nem emlékszem. Levesbe kerültek mind, de ezeken a darabokon szinte a fejsze becsapkodási szögét is ki lehetett volna számolni. Mégis, mindezek ellenére felejthetetlen maradt. Ezek a szabálytalan darabok viszont eldőltek volna a sütőben, de nem úgy a tegnap vásárolt, precízen felszeletelt velős csontok.

Hozzávalók

Velős csont előkészítése

Velős csont sütése

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...