Velős csont sütve
- 2% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 2% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 2% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 2% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1000.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 803 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 178 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 61 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 168 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 331 micro
- 2% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2000.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 87 mg
-
Foszfor 206 mg
-
Nátrium 1605 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 355.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 80 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 121 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 336 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 662 micro
- 2% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.3 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 347.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 279 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 61.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Velős csont előkészítése
- A csontokat megmossuk, és egy percig csodálkozunk azon, hogy amit a kezünkben tartunk, az tényleg a nagymamák álma lett volna harminc éve.
- A sütőt előmelegítjük 190 C fokra. Egy serpenyőt felmelegítünk, és a velős csontok mind a két oldalát megpirítjuk benne 2-2 percig.
- Ezután a só és a bors keverékét szétterítjük egy vágódeszkán, és a csontok mindkét oldalát beletesszük. Azért kell ez, hogy a sütés során egy vékony sóhártya keletkezzen, mint ami a pecsenyelé tetején is szokott. Ez segít a csontban tartani a velőt.
Velős csont sütése
- A csontokat egy sütőpapíron tepsibe rakjuk, és félbevágott burgonyával vesszük körbe, ami a csontokból távozó zsiradék legjobb barátja lesz.
- 45-60 percen át sütjük, közben megfordítjuk. Ha úgy vesszük észre, hogy a csontok felszíne barnára sült, és szinte fortyog a zsiradék benne, akkor bizony átsült. Sütőnk teljesítményének függvényében kivehetjük picit korábban is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 83
- Tegnapi nézettség: 14
- 7 napos nézettség: 128
- Össznézettség: 30810
- Feltöltés dátuma: 2015. február 04.
Ajánló
Friss hagymával és a burgonyával tálalhatod. De lehet egy szelet pirítóssal és fokhagymával is fogyasztani.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
A tájjelegű ételek annyira meghatározzák a gyermekkoromat, hogy felnőttként sem tudok megszabadulni tőlük. Ezt most persze teljes mértékben jónak tartom, hiszen elkészítésük olyan emlékeket szednek elő, amelyeket már rég elfelejtettem. Nana, a nagymamám sokszor készített velős csontot. Akkoriban még nem vágták el ilyen profin a csontokat, mint ahogyan manapság kaphatóak a boltokban. Sőt igazából gyakran nem vágták el egyáltalán őket, hanem vehettél egy óriási darabot, a többit pedig intézd el otthon. Szóval Nana kérésére nagyapám kivitte azt a csontot, és kedvenc kis fejszéjével, azon a sok telet megélt fatuskón felhasította több darabra. Jutott abba egy kis tölgy, zöld moha, néha havas lett, de ennél paleóbbat elképzelni sem tudok. Fűrészelhette is volna talán, de arra már nem emlékszem. Levesbe kerültek mind, de ezeken a darabokon szinte a fejsze becsapkodási szögét is ki lehetett volna számolni. Mégis, mindezek ellenére felejthetetlen maradt. Ezek a szabálytalan darabok viszont eldőltek volna a sütőben, de nem úgy a tegnap vásárolt, precízen felszeletelt velős csontok.