Vargányaleves hajdinával
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
giuliettalupa
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
34 kcal
-
75g vargánya gomba16 kcal
-
25g hajdina86 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
33g zeller12 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
250g szárnyas alaplé18 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
254
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
15g mangalica zsír135 kcal
-
300g vargánya gomba64 kcal
-
100g hajdina343 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
130g zeller47 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
-
1000g szárnyas alaplé70 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1010
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
0.8g mangalica zsír7 kcal
-
15.7g vargánya gomba3 kcal
-
5.2g hajdina18 kcal
-
12.6g sárgarépa5 kcal
-
6.8g zeller2 kcal
-
5.2g tejföl10 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
-
52.3g szárnyas alaplé4 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
52
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 10 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1265.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 226 mg
-
Nátrium 877 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 162 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 482 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 1857 micro
-
β-karotin 4494 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 208 micro
Összesen
254
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 30.4 g
Zsír
-
Összesen 39.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5062.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 265 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 322 mg
-
Foszfor 904 mg
-
Nátrium 3510 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 129.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 648.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1929 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 158 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 147 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 17975 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 834 micro
Összesen
1010
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 264.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 184 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 389 micro
-
β-karotin 941 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
52
kcal
Hozzávalók
-
0.5 bögre hajdina
-
3 közepes db sárgarépa
-
0.5 közepes db zeller
-
5 ek tejföl
-
1 ek finomliszt
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 kávéskanál borsikafű
-
bors ízlés szerint
-
5 szál petrezselyem
-
1 l szárnyas alaplé
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A főzés megkezdése előtt áztassuk be a hajdinát legalább egy órára, hogy kissé megpuhuljon. Ha szárított gombát használunk, akkor azt is érdemes beáztatni.
- Ha nyers gombával dolgozunk, tisztítsuk meg és vágjuk kis darabokra, majd a meghámozott zöldségeket is szeleteljük fel. A zöldségeket pirítsuk át egy kanálnyi zsíron, majd öntsük fel a szárnyas húslével, és adjuk hozzá a gombát.
- Közepes tűzön főzzük 15 percet, majd adjuk hozzá a leszűrt hajdinát és a fűszereket - a petrezselyem kivételével - és főzzük további 15 percig. Ne nagyon kevergessük, mert a hajdina szétmállik!
- Mikor megpuhultak a hozzávalók, habarást készítünk a lisztből és tejfölből, és a hajdinás gombalevesbe keverjük. A végén felaprított, friss petrezselyemzölddel szórjuk meg, és tálaláskor tejföllel, esetleg pár csepp citromlével kínáljuk.
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 894
- Feltöltés dátuma: 2020. október 12.
Ajánló
Hűvös napokon melengető fogás ebédre, vacsorára.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
giuliettalupa
82 recept
Finom, tartalmas gombaleves a hideg őszi-téli napokra, amelyben "sűrítőanyagként" ott szerepel a hajdina, ez a méltatlanul mellőzött növényi alapanyag. A vidékünkön egykor nagyon gyakran használták a népi táplálkozásban, mára már lassan feledésbe merült, pedig számos jótékony hatása van: értékes vitaminforrás, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a kapilláris ereket, magas rosttartalmánál fogva a szénhidrátjai lassabban szívódnak fel. A pörkölt hajdina kissé dióillatú, így ízében nagyon jól passzol a vargányához. A leves helyett kását is főzhetünk belőle. A népi gyógyászatban úgy tartják, hogy a hajdina melegítő hatású, ezért érdemes a hűvösebb időszakban fogyasztani.