r
Nosalty Logó

Vadkovászos-tönkölylisztes kenyér

Torma
Vadkovászos-tönkölylisztes kenyér
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

369
Kalória
13.3g
Fehérje
65.4g
Szénhidrát
7.8g
Zsír
60g
Víz
-
Koleszterin
9.4g
Élelmi rost
5.2g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 369 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1473 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 222 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1251.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    353 mg
  • Nátrium
    688 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    65.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    60 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 369 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.2 g

Zsír

  • Összesen
    31.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5004.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    252 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    494 mg
  • Foszfor
    1410 mg
  • Nátrium
    2752 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    261.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    240.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    583 micro
Összesen 1473 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    755.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    416 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    36.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 222 kcal

Elkészítés

  1. Összekeverjük a vizet azaktív vadkovásszal (rozsliszttel készült), a lisztet a sóval, majd a kettőt egy nagy tálban, éspihentetjük 10percet.
  2. A lágy tésztát kisséolajozott felületen kétszerjól megdagasztjuk-átgyúrjuk-10 perces pihentetőkkel.
  3. Ezután 30 percet letakarva pihentetjük.
  4. Pihentetés után hajtogatjuk; gyengén olajozott ujjunkkalkilapogatjukkb. 30x20 centisre, majd jobbról-balról-alulról-felülről behajtjuka tésztát. A szélet alulra fordítva visszatesszük a tálba, és letakarva pihentetjük egy órát.
  5. Ezt a hajtogatást megismételjük óránként még kétszer.
  6. A harmadik hajtogatás és az órányi pihentetés után megnézzük, megkelt-e jól. Ha duplájára kelt, akkor lehet tetszőleges alakúra formázni.
  7. A megformázott tésztát lisztezett kelesztőkosárban 2-3 órát újból kelesztjük (20 fok körüli hőmérsékleten; dehidegebb helyen valószínűleg tovább).
  8. A duplájára kelt tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra fordítjuk,tetejét bevagdossuk, megspricceljük vízzel, majd a 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
  9. 20 perc után csökkentjük a hőt 190 fokra, és még kb. 15-20 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sül.
  10. Rácson hűtjük, zsírpapírba csomagolva kenyérdobozban tároljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Az egyik legendás "kenyér-király", Dan Lepard receptje. Eddigi legjobb kenyeremet köszönhetem neki! 

További receptek

Focaccia-muffin

Ha imádjátok a focacciát, akkor egyszerűen ki kell próbálnotok muffinformában is! Az önmagában is aromás, ropogós és könnyed tésztát mi most még kevés paradicsommal, olajbogyóval ...

Rosanics Petra

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...